De tweeling Rune en Kjell D’Hondt (10) speelt mee in de nieuwe film ‘De Grote Geldroof’ van De Buurtpolitie, een populaire serie in de vooravond op VTM.
Zaterdag vond in Kinepolis Antwerpen de première plaats waarop de tweeling aanwezig was. “Neen, we liepen daar niet op de rode loper want er lag een blauwe loper”, merken Rune en Kjell op. “Overal in de bioscoop draaiden er blauwe zwaailichten, wat heel tof was. Na de filmvoorstelling volgde er nog een receptie en liepen we overal rond bij de acteurs en de regisseur om met hen op de foto te staan.”
De tweeling zit in het vijfde leerjaar van vrije basisschool De Graankorrel, afdeling Magdalenastraat. Niet in dezelfde klas want Rune zit bij juf Céline Depuydt, Kjell loopt school bij juf Annelies Verschaeve. De tweeling doet sedert september op dinsdag en donderdag ook aan karate bij Okinawa Geluwe en gaat op zondagvoormiddag turnen bij Krachtig en Lenig. Rune is zonder twijfel de mondigste van de twee. “In onze klas hebben we het nog niet verteld dat we meespelen in die nieuwe film”, klinkt het. “Hopelijk is de film de komende maanden in het gemeenschapscentrum Forum in Wervik te zien, met sterren uit eigen stad”, glimlachen ze.
Handtekeningen
“Als de andere leerlingen op de speelplaats het echt vragen, dan delen we handtekeningen uit. We hopen opnieuw te worden gevraagd voor een aflevering. In november gaan we met heel de familie naar de film in Kinepolis Kortrijk kijken. Misschien krijgen we wat korting”, klinkt het.
De Grote Geldroof is gebaseerd op de waargebeurde spraakmakende diefstal uit een woning in Torhout in 2013, waarbij een deel van het geld tijdens een wilde achtervolging door de politie in Zedelgem op straat belandde en een aantal bewoners in de chaos de zakken vulde. In de film wordt de kluis vervangen door een gipsen beeld dat volgepropt is met cash geld en op straat belandt.
De opnames vonden eind juni en begin juli plaats in en rond Kontich. “Daarvoor zijn we op het einde van het schooljaar twee dagen niet naar school geweest”, zegt Rune. “Erg was dat niet want net na de examens was er toch geen les meer en mochten we spelletjes meenemen naar school. We komen vijfmaal in de film voor. Er waren twee scènes waarbij we niets moesten zeggen. In totaal zijn we viermaal naar de opnames moeten gaan. De eerste keer stapten we mee in een groep scouts toen al dat geld op straat belandde.”
Hun ouders Luc D’Hondt en Els Dejonghe uit de Hellestraat hielden de tweelingbroers tijdens de opnames gezelschap. “Wat ook wel nodig was om hen rustig te houden”, aldus papa Luc. “Het was altijd wachten en de scène opnieuw doen, wat het voor Rune en Kjell wel wat lastig maakte. Blijkt dat er achteraf veel is geknipt. Het was zaterdag voor hen een hele ervaring om zichzelf op het grote scherm te zien.”
Sinterklaas
Rune heet in de film Klaas, Kjell is dan weer Wannes. “Het zijn een beetje deugnieten in de film”, zegt Luc. “De regisseur noemde hen mijn twee gangsters, de commissaris mijn twee kapoenen.”
Er is nog een oudere broer Arne en oudere zus Helena. “Het is destijds allemaal begonnen toen we ons met heel het gezin inschreven voor een casting van de serie De Buurtpolitie”, zegt Luc. “Ik mocht eerst twee keer deelnemen als dokter en bankdirecteur. Twee jaar geleden speelden Rune en Kjell mee.”
“Ze speelden toen twee kinderen na die van thuis naar de politie waren gelopen omdat ze dachten dat er iets met Sinterklaas was gebeurd”, zegt mama Els. “Sinterklaas was bij alle andere kinderen geweest, maar niet bij hen. Bleek dat hun papa geen centen had. Ze kregen een knuffelbeer van de politiecommissaris.”
Vorig jaar kreeg men weer een telefoon om in een aflevering mee te doen als de kleinkinderen van de commissaris. Die uitzending kwam in september op televisie. “We hoorden over de plannen voor het draaien van een film en kregen een telefoon met de vraag deel te nemen aan de casting hiervoor. Er waren blijkbaar meerdere kandidaten voor de rol van de kleinkinderen van de commissaris.”
Toelating
Rube en Kjell hopen alvast nogmaals in een nieuwe aflevering te mogen meedoen. Goed voor weer wat centen. “Het geld wordt gestort op een gepersonaliseerde rekening van Rune en Kjell”, zegt de mama. “Dat was één van de voorwaarden. Voor het draaien op die twee schooldagen was er ook de toelating van de directie nodig. We moeten ook een attest indienen met een verzoek om een afwijking op het verbod op kinderarbeid.”
In het dagelijks leven dragen de tweelingbroers heel vaak dezelfde kledij. “Om alle discussie te vermijden, ze zouden anders heibel maken”, aldus Els. Een herkenningspunt voor buitenstanders is hun bril. “Ze droegen vroeger dezelfde bril en moesten vernieuwen”, zegt Luc. “Rune koos een bril met blauw in, Kjell met rood in.”
De braafste
Kjell werd een halfuur eerder geboren. En wie is nu de braafste thuis ? “Rune is de dominantste”, aldus vader Luc die voorzitter is van Tros Cie. “Kjell laat zich niet doen en is meer de geniepigaard. (lacht) Over hun schoolresultaten mogen we niet klagen.”
De tweelingbroers krijgen het laatste woord met de vraag of ze later ook acteur willen worden. “Wat we later willen worden is nu nog een groot vraagteken”, klinkt het in koor. Acteur worden hoeft niet per se, maar het mag wel.”
(EDB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier