Vlaanderen streeft naar herstel stormschade stranden tegen paasvakantie
De Vlaamse overheid streeft ernaar de stormschade op de stranden tegen de paasvakantie te herstellen. “We kunnen dat niet volledig hard maken omdat het weer een grote rol speelt, maar we zorgen in elk geval dat de stranden exploiteerbaar zijn in de paasvakantie”, aldus Vlaams minister Ben Weyts.
Minister Weyts antwoordde donderdag in het Vlaams Parlement op vragen van streekparlementariërs Steve Vandenberghe (SP.A), burgemeester van Bredene en Wilfried Vandaele (N-VA) uit De Haan. Zij informeerden naar het actieplan voor het herstel van de stranden en naar mogelijke maatregelen op lange termijn, want de stranden moeten zowat elk jaar met zand worden opgespoten.
Volgens Ben Weyts is 1 tot 1,2 miljoen kubieke meter zand verdwenen bij de storm. “De oorspronkelijke raming van zo’n 17 miljoen euro kosten zal er niet ver naast zitten”, aldus de minister. “Steigers zijn al vastgemaakt en andere herstellingen zijn al gebeurd, we streven ernaar de zandopsuitingen uit te voeren tegen de paasvakantie. Dat kan ik niet helemaal hard maken omdat we afhankelijk zijn van het weer. Maar de exploitatie van de stranden zal in de paasvakantie wel mogelijk zijn.”
“Onveiligste zones eerst”
“Zandverlies leidt ook tot veiligheidsverlies. Op dit moment zijn we voldoende beschermd tegen een 50-jarige storm zoals die van twee weken terug. Dan zouden enkel de havens zwakke zones zijn. Bij een zwaardere storm zouden er bijkomende zwakke zones zijn en is het risico verhoogd. Daarom moeten we zo snel mogelijk zandsuppleties voorzien. Wij willen een win-winsituatie creëren met de baggeraars door het zand dat vrijkomt bij baggerwerken niet te dumpen, maar in te zetten voor de strandopspuitingen. Dat kan heel snel binnen de lopende contracten en dit vooral aan de Oostkust, waar meest baggerwerken gebeuren voor de haven van Zeebrugge.”
“Het spreekt voor zich dat de opspuitingen in de meest onveilige zones eerst zullen gebeuren, daarna volgen de zones van toeristisch belang. We werken in vijf zones: De Panne tot Middelkerke, Raversijde-Oostende, Oostende Oosteroever en Bredene, De Haan-Blankenberge en Knokke-Heist. Wat Bredene betreft”, richtte minister Weyts zich tot Steve Vandenberghe, “door de duinengordel is Bredene een van de best beschermde kustplaatsen. Daar is de aanvoer van zand vooral nodig in het kader van de toeristische exploitatie.” Bredene is zoals bekend de enige badplaats zonder dijk, maar met een heel brede duinengordel. Steve Vandenberghe drong toch aan op een snelle uitvoering van de werken omdat de duinengordel aangetast kan raken als het water tot aan de duinen staat.
Op langere termijn
Minister Weyts stelde nog dat sinds het Masterplan Kustveiligheid uit 2011 er al voor 100 miljoen euro werken zijn uitgevoerd, waarvan 70 miljoen euro voor zachte maatregelen (zandsuppleties) en 30 miljoen euro voor harde maatregelen (dijken en stormmuren). In 2017 wordt geld vrijgemaakt om de optie van een zandmotor te onderzoeken, een hoeveelheid zand die voor de kust wordt aangebracht en op een natuurlijke manier de stranden versterkt. “Maar dat is een heel geleidelijke oplossing voor kleinere zandverliezen, bij grote stormen zoals deze van twee weken terug is er geen andere optie dan zandopspuitingen”, voegde hij er meteen aan toe. De Vlaamse regering gaat ook door met het project Vlaamse Baaien, de aanleg van eilanden voor de kust, wat bescherming kan bieden tegen een 1.000-jarige storm. Wilfried Vandaele uitte nog eens zijn reserves tegen de Vlaamse Baaien.
(HH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier