Patiënten zullen huisartsentekort in Veurne voelen

Paul Jansseune: "Van de zeven huisartsen zijn er slechts twee jonger dan vijftig. Hopelijk bezwijken niet nog meer artsen onder de toenemende werkdruk." © BP
Redactie KW

Begin volgend jaar zijn er in Veurne nog zeven huisartsen van wie een aantal ouder is dan zestig jaar. Dit jaar alleen al stopten er vier artsen. Over één ding zijn de dokters die aan de slag blijven het eens: huisbezoeken zullen enkel nog kunnen bij dringende gevallen. Binnen een paar weken overleggen ze hoe ze de patiënten zullen verdelen maar een pasklare oplossing is er niet.

Paul Jansseune vindt een groepspraktijk de enige oplossing. “Toen ik 40 jaar geleden begon, waren er ook zeven huisartsen in Veurne maar de levensduur is ondertussen met vijftien jaar toegenomen en ook de bevolking groeit aan. Jaren terug lanceerde ik het idee van een groepspraktijk maar dat ligt in Veurne blijkbaar moeilijk. Nochtans zou dat meer jonge mensen aantrekken. Van de zeven huisartsen zijn er slechts twee die jonger zijn dan vijftig jaar. Hopelijk bezwijken niet nog meer artsen onder de toenemende werkdruk. Ik blijf alvast doorwerken hoewel ik eigenlijk mijn pensioensleeftijd heb bereikt. Het zal niet gemakkelijk zijn om het werk rond te krijgen. De patiënt moet er rekening mee houden dat we het aantal huisbezoeken zullen moeten terugschroeven behalve als het echt dringend is natuurlijk. Binnen twee weken zitten we samen om te overleggen hoe we de patiënten beter kunnen verdelen. Veurne telt 12.000 inwoners. Negen huisartsen is een ideaal cijfer voor onze stad.”

Carrièreswitch

Bart Maeyaert (49) heeft besloten om eind dit jaar te stoppen als huisarts. “Ik heb mijn werk altijd graag gedaan maar de werkdruk wordt te groot. Ik kies nu voor een carrièreswitch. Welk werk ik precies zal doen, houd ik liever voor mezelf. In Veurne is er te weinig instroom van jonge artsen. Het is niet meer haalbaar. Daarnaast moet een huisarts een pak administratie verwerken en bijna meer met zijn computer bezig zijn dan met zijn patiënten. Een groepspraktijk zie ik in Veurne niet direct realiseerbaar omdat de meerderheid dit niet wenst.”

Ook huisarts Frank Schockaert (57) kiest na 32 jaar voor een andere job. “Ik ben vooral de administratieve rompslomp grondig beu. We kunnen geen consultatie meer doen zonder een computer. We moeten zelf uitzoeken of patiënten onder het omniostatuut vallen en zijn dan verplicht de consultatie te doen voor één euro. Dat vergt tijd en die besteed ik veel liever aan mijn patiënten. Ik ben al meer dan een jaar op zoek naar een collega maar vind er geen. De landelijke ligging van Veurne is de hoofdreden. Ik was zeker bereid mee in te stappen in een groepspraktijk maar een concreet voorstel is er nooit gekomen. Uiteraard wordt het een probleem voor de patiënten van Veurne. Ik stop zeker niet met plezier maar het kan voor mij niet anders.”

(GS – foto BP)

Lees meer in Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 16 oktober

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier