Ook Oostende doet weer mee aan Digitale Week van 8 tot 16 oktober

De partners van de Digitale Week in Oostende voor de bibliotheek Kris Lambert met dr. Ilse Marien, onderzoekster aan de VUB, en de schepenen Bart Plasschaert en Kurt Claeys. © HH
Redactie KW

Ook Oostende neemt weer deel aan de Digitale Week, die van zaterdag 8 tot en met zondag 16 okober loopt in heel Vlaanderen.

De Digitale Week wil de digitale kloof verkleinen. Het gebruik van computer, internet, smartphone en andere multimedia is immers nog steeds niet voor iedereen evident. Tijdens de Digitale Week organiseren het stadsbestuur en tal van partners dan ook workshops, lezingen en multimedia-activiteiten op diverse locaties in de stad. Er zijn sessies bij voor beginners, maar ook mensen met wat meer ervaring kunnen er hun gading vinden.

Op het programma staan onder meer sessies shoppen en bankieren op het internet, het digitaal loket van de stad Oostende, verken de wereld met GoogleMaps en StreetView, beveiliging van een Android-toestel, muziek op het internet, de e-ID, Onedrive, spelletjes spelen op de pc, workshop Cubigo, de meest gebruikte apps op iPad, ditigaal lezen in de klas… Voor sommige activiteiten moet vooraf worden ingeschreven. Vorig jaar waren alle activiteiten met voorinschrijving volzet.

Digitale ongelijkheid

In de aanloop naar de Digitale Week kwamen alle partners samen voor een lezing van dr. Ilse Mariën, onderzoekster bij de VUB, die acht profielen van digitale ongelijkheid onderscheidt. Ze legde uit hoe het beleid daarop kan worden afgestemd en hoe je mensen actief kan krijgen in de digitale wereld.

De bib heeft drie projecten waarin het digitale en interactie met de gebruikers centraal staan. Het BAKEN-stadslabo geeft deelnemers volop de kans om te creëren en hun content digitaal te delen met een breed publiek. Drijfhout, een online kortverhalenplatform met Oostende in de hoofdrol, krijgt een tweede editie in 2017.

E-reader

“Met steun van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz komt er ook een gloednieuw project rond ouderen en digitaal lenen”, vertelt schepen van Cultuur Bart Plasschaert. “Nu moet je nog naar de bib komen om een boek op een e-reader te laten plaatsen. We zetten nu een pilootproject op waarbij je van thuis uit een boek voor drie weken op je e-reader kan zetten. Op dit moment is er enkel Britse literatuur beschikbaar, maar we willen klaar zijn tegen dat er Nederlandstalige literatuur op die manier op de markt komt. Maar in Oostende is er een publiek van zo’n 350 senioren die in het Engels leest. We krijgen 30.000 euro en een parttime personeelslid om het project op gang te trekken.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier