N-VA trekt anonimiteit Kom uit je schelp-enquête in Oostende in twijfel

Deze mail deed twijfels rijzen over de anonimiteit van de Kom uit je schelp-enquête. © HH
Redactie KW

In Oostende trekt N-VA-fractieleider Björn Anseeuw de anonimiteit van de Kom uit je schelp-enquête in twijfel.

In het kader van het grootscheepse participatieproject ‘Kom uit je schelp’ werd in oktober een enquête bedeeld onder alle Oostendenaars. Zo’n 13.000 mensen vulden de enquête in, wat een heel hoog cijfer is. Het stadsbestuur garandeerde de anonimiteit van wie de enquête invulde, maar N-VA-fractieleider Björn Anseeuw plaatst daar nu vraagtekens bij. Hij kon immers een mail onderscheppen die de directeur onthaal en communicatie van de stad op 28 oktober aan alle stadsmedewerkers stuurde. “Bij nazicht blijkt dat acht collega’s de enquête Kom uit je schelp nog niet ingevuld hebben”, schrijft de man in de mail. “Mogen wij vragen om dat dit weekend en uiterlijk maandag 31 oktober te doen aub?”

“Alle enquêtes werden op naam bezorgd én bevatten een unieke code. Zo kan de stad netjes uitvlooienwie de enquête heeft ingevuld, maar ook wie wat heeft ingevuld op welke enquête. En nu lijkt de stad dat ook te hebben gedaan,” zegt Björn Anseeuw. “Als het stadsbestuur je mening over onze stad vraagt en je daarbij anonimiteit garandeert, dan moet je daarop kunnen vertrouwen. Als uit een interne mail nu blijkt dat die anonimiteit maar om te lachen was, hoe kan je als burger datzelfde stadsbestuur nog vertrouwen?” vraagt Björn Anseeuw zich af. “Niet alleen is zo’n woordbreuk vanuit het stadsbestuur schandelijk, in het kader van de wet op de privacy is ze ook onwettig.”

“Ironie”

Volgens het stadsbestuur is de anonimiteit echter wel degelijk gegarandeerd. “Ik wou op een provocatieve manier de collega’s-stadsambtenaren die de enquête nog niet ingevuld hadden, overtuigen om dat alsnog te doen”, zegt de betrokken ambtenaar erover. “Sommige medewerkers zagen er de humor en de ironie van in, anderen niet en vreesden dat de anonimiteit toch niet gewaarborgd was. Deze reactie heb ik niet of verkeerd ingeschat.”

Burgemeester Johan Vande Lanotte verstuurde binnen het half uur na het versturen van de mail op 28 oktober een tweede mail waarin hij duidelijk stelt dat er geen link bestaat tussen de code op de enquête en de enquête zelf. “Het is onmogelijk de link te maken omdat die gewoon niet bestaat”, schreef de burgemeester.

Deurwaarder

“Op de enveloppe stond een cijfer om het aantal enquêtes per wijk te kunnen tellen”, legt Johan Vande Lanotte uit. “Op de enquête zelf stond ook een code om te verhinderen dat één persoon de enquête twee keer invulde. CIBE Communicatie en WES, respectievelijk het communicatie- en onderzoeksbureau dat de enquête strategisch en operationeel ondersteunen, zeggen dat ze van de stad geen persoonlijke gegevens van de inwoners kregen. “We kregen enkel het aantal enquêtes per wijk. Die werden gesorteerd per wijk aangeleverd en door een externe leverancier in omslagen gestoken. Geen van de betrokken partijen kon de unieke codes linken aan persoonsgegevens. We betreuren deze ongelukkige en foutieve communicatie.”

Het stadsbestuur besliste maandag een deurwaarder aan te stellen die de nodige vaststellingen bij de drukker en de verwerker van de enquêtes moet doen en tegen maandag een rapport hierover aan de gemeenteraad bezorgen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier