Kortrijk heeft er een politieke beweging bij: Kortrijk Vooruit. Geo Verstichel en Marniek De Bruyne zijn de twee trekkers.
Marniek De Bruyne (56) en Geo Verstichel (63) zijn geen onbekenden in Kortrijk: beiden waren een tijd voorzitter van N-VA Kortrijk, maar na een aantal disputen verlieten beiden in januari van dit jaar de partij. Ze gaven toen meteen aan om op termijn uit te pakken met een nieuwe politieke beweging. Dat is dus Kortrijk Vooruit geworden.
“Het gaat om een beweging en niet om een partij”, stelt Marniek, ondervoorzitter. “Er is geen top die dicteert wat wel en wat niet kan. We willen onze leden aanzetten om na te denken hoe we Kortrijk als stad vooruit kunnen helpen. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Ideeën en beslissingen zullen kritisch bekeken worden, met als hoofddoel: helpen ze de Kortrijkzaan vooruit?”
“Ook heel belangrijk is dat Kortrijk Vooruit geen politieke beweging tégen bepaalde politieke partijen is”, pikt voorzitter Geo Verstichel in. “Marniek en ikzelf hebben, net als onze secretaris Stijn Parmentier, een N-VA-verleden. Maar we zijn niet tegen N-VA: op bepaalde punten hebben we dezelfde mening, op andere niet.”
Rondetafelgesprekken
Kortrijk Vooruit is dan wel pas sinds gisteren gelanceerd, de beweging heeft wel al een 20-tal leden en sympathisanten. “Daar zijn we blij om, want we wilden niet dat we bij de start meer bestuursleden dan gewone leden zouden hebben”, grapt Stijn (29). “Nu is het zaak om de beweging via sociale media en de website bekend te maken.”
“We hebben al een visie, de volgende stap is om een programma klaar te stomen”, aldus nog Marniek. “Daarvoor willen we te rade gaan bij de Kortrijkse bevolking. Daarom organiseren we rondetafelgesprekken. De eerste vindt volgende week plaats met een aantal jongeren. Wij zullen hen enkele thema’s aanreiken en daarna vertrekken we. Na twee, drie uur zullen we terugkeren en naar hun conclusies vragen. We willen een aantal thema-avonden organiseren en met alle conclusies aan de slag gaan.”
Rondetafelgesprekken in Kortrijk zijn echter niet nieuw: er is al Kortrijk Spreekt, het initiatief van het stadsbestuur. “Er is inderdaad Kortrijk Spreekt, maar wordt er wel geluisterd?” kaatst Geo de bal terug. “Bepaalde zaken krijgt de Kortrijkzaan door de strot geduwd. Dat willen we aankaarten én tegelijkertijd een alternatief aanreiken. Want het is gemakkelijk om zomaar iets af te breken.”
“Ik denk spontaan aan de verlaging van de Leieboorden”, stelt Marniek. “Lang niet alle Kortrijkzanen zijn blij met die plannen. En ja, er is een alternatief. Ik sprak een paar maanden geleden met iemand van Tomorrowland. Die vroeg zich af waarom Kortrijk niet met vlonders zou werken in plaats van zulke dure werken te laten uitvoeren.”
“Als Kortrijk Vooruit zullen we de afbraakwerken van de kaai zeker opvolgen”, aldus Geo. “Want onder de parking zitten restanten van oude pakhuizen verborgen. Stad Kortrijk zou daar een toeristische trekpleister van kunnen maken. We gaan naar Rome of Athene om restanten van gebouwen te bezoeken, maar hier in Kortrijk kan dat ook.”
Als pijlers brengt de nieuwe politieke beweging vernieuwend, Vlaams en sociaal naar voor. Marniek: “Kortrijk Vooruit staat voor een open en positieve houding en vindt dat het stadsbestuur de kaart van de innovatie moet trekken. Het concept ‘Slimme Stad’ moet de leidraad zijn.”
Integratie
Stijn: “Wat het aspect Vlaams betreft: het Vlaams is en blijft de voertaal in Kortrijk. Verder hechten we veel belang aan integratie. Wij willen allochtonen mee helpen integreren, maar het moet een en-enverhaal zijn: zij moeten ook moeite willen doen. Idem in het moskeeverhaal: de moslims hebben recht op een eigen gebedsplaats, maar de moskee moet zich wel integreren in de buurt.”
Geo: “Onze derde pijler ‘sociaal’ staat voor de strijd tegen armoede. Alle noodlijdenden hebben recht op bijstand.”
Hoewel Kortrijk Vooruit nu nog een politieke beweging is, wil ze in 2018 wel deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. “We zijn daarvoor al in gesprek met een aantal mensen”, besluit Geo. “Wat de ambitie zal zijn? Alles tussen 1 zetel en 41 zetels.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier