Na een loopbaan van 43 jaar nam Jan Hostyn afscheid als campusmanager van Syntra West in Oostende. Jan zag het vroegere ‘Vormingsinstituut’, dat vooral de zelfstandigen een breed gamma aan opleidingen bood, evolueren tot een competentiecentrum, gespecialiseerd in energie, vastgoed en installatieberoepen. “Het kwam erop aan mee te zijn met wat de arbeidsmarkt vroeg”, blikt hij terug.
“Vroeger bestond ons publiek uit klassieke ondernemers”, vertelt Jan. “We hadden een brede waaier aan opleidingen, ‘s avonds, op zaterdag en zondagvoormidddag, en spraken de zelfstandigen zelf aan om die te volgen. In 2002 werd het Vormingsinstituut omgedoopt tot Syntra West. Vandaag richten we ons tot alle lagen van de bevolking, maar spitst Oostende zich toe op enkele specialiteiten: vastgoed, energiedeskundigen, installateurs van warmtepompen, zonne-energie en ventilatie, gecertificeerde opleidingen tot installateur verwarming en koeltechniek, en opleidingen voor de kuststreek, zoals wellness.”
Taallessen voor KVO
“Zeker 3.000 mensen per jaar volgen hier een opleiding, maar dat varieert van drie sessies tot mensen die het hele jaar komen. Vroeger waren er dat nog meer omdat we ook taalopleidingen aanboden. In 1972 gaven we Nederlandse les aan Chileense vluchtelingen en aan de Japanse medewerkers van het toen opstartende Daikin. Maar later werd onze subsidiëring voor taalopleidingen geschrapt en namen anderen dat van ons over.”
“We gingen hier ook met computeropleidingen van start. De eerste docent was Hugo Vandamme, later topman van Barco. Maar net als de taalopleidingen lieten we de computerlessen later over aan anderen. Kortlopende, specifieke opleidingen op concrete vraag doen we wel nog, zoals nu taallessen voor de spelers van KVO in kleine groepjes. Voor de rest hielden we enkel nog de klassieke ondernemingsopleidingen over. We organiseren ook heel wat bijscholingen voor installateurs.”
Het is niet makkelijk werken in Oostende. Uit zee zijn nog maar zelden cursisten gekomen
“Het is niet makkelijk werken in Oostende. Wij liggen niet in het midden van de provincie en kunnen maar aan één kant publiek trekken. Uit zee zijn nog maar zelden cursisten gekomen. In Roeselare bijvoorbeeld is het rekruteringsgebied veel groter. Daarom moeten wij altijd kijken naar de mogelijkheden van de kuststreek: toerisme, vastgoed, wellness… Daarnaast zijn er de zaken waar we technisch altijd al sterk in waren, installatie en duurzame energie. Oostende heeft een hoge werkloosheid, maar voor iemand met handen aan zijn lijf, die wat technische aanleg heeft en wil leren, is er in de branche van de installatie altijd werk.”
(HH – foto RB)
Lees meer in De Zeewacht van 1 januari
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier