De intercommunale verbrandingsoven IVOO sluit zich aan op het warmtenet van Oostende en wordt er de eerste warmteleverancier van. Een eerste fase van het warmtenet moet operationeel zijn tegen de zomer van 2018.
De hernieuwbare-energiecoöperatie BeauVent bouwt in Oostende een warmtenet uit. Restwarmte van de verbrandingsoven IVOO en later ook van de biostoomcentrale Biostoom zal worden omgezet in warm water, dat via goed geïsoleerde buizen eerst richting AZ Damiaan en later tot aan de zeedijk zal worden gebracht om als warmtebron te dienen voor onder meer woningen en bedrijven. Het hergebruik van restwarmte moet leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot.
“Aanvankelijk zullen we werken met twee warmtenetten“, legt Stefaan Soenen van BeauVent uit. “Een eerste zal starten aan de IVOO-verbrandingsoven en via de Zandvoordsesteenweg richting AZ Damiaan lopen. Het andere net zal de biostoomcentrale Biostoom verbinden met enkele afnemers. Door de lage aardgasprijzen is het op dit moment economisch niet haalbaar om beide warmtebronnen met elkaar te verbinden, maar dat is tegen 2020 of ten laatste 2022 wel de bedoeling. De koppeling van beide zal voor meer leveringszekerheid zorgen.”
Later ook woningen
In een eerste fase zullen enkel industriële klanten en het AZ Damiaan op het warmtenet aansluiten. Het is de bedoeling om vanaf 2020 te beginnen aan de uitbouw van een tweede fase, die vanaf het AZ Damiaan richting zeedijk en richting KVO-stadion zal lopen. Dan zullen ook het stadhuis, de campus Henri Serruys èn particuliere klanten kunnen aansluiten. “Interessant aan Oostende is dat veel appartementsgebouwen een gemeenschappelijke stookplaats hebben. Dat laat toe om met één aansluiting het hele gebouw aan te sluiten. Dat is onder meer het geval voor De Mast”, zegt Stefaan Soenen.
“Bij bestaande gebouwen zullen wij zelf de aansluitingskost dragen, want anders zullen mensen niet gauw de overstap maken. Bovendien zullen we warmte aanbieden tegen een tarief dat lager ligt dan dat van de bestaande alternatieven. Bij nieuwe woningen zullen we wel een aansluitingskost aanrekenen, maar zij doen ook een besparing doordat ze geen eigen ketel moeten plaatsen.”
Verbrandingsoven
De eerste warmteleverancier wordt de intercommunale verbrandingsoven IVOO. “Wij hebben meerdere warmtebronnen”, vertelt voorzitter Johan Seynaeve. “Er zijn de rookgassen uit de schouw, maar ook de ‘frisse stoom’ uit de ketel en in een latere fase eventueel ook de condensatiewarmte. Wij investeren zelf 955.000 euro, waarvan 350.000 euro voor de aansluiting van de verbrandingsoven in de Klokhofstraat op het warmtenet in de Zandvoordestraat. De overige centen zullen dienen voor de warmtewisselaars om de warmte in warm water om te zetten en de nodige leidingen, pompen en isolatiewerken. Minister Tommelein steunt ons via een call groene warmte van 139.650 euro.”
De aanleg van het warmtenet wordt gecombineerd met andere geplande openbare werken langs het traject, zoals de aanleg van het nieuwe fietspad langs de Zandvoordestraat en de verlenging van de Groene 62 tot aan ‘t Bosje. Zo wordt de hinder voor de omwonenden beperkt. De werken voor de aanleg van het warmtenet starten in november 2017. Als alles volgens plan verloopt, kan de eerste warmte geleverd worden na de zomer van 2018. De eerste fase gaat gepaard met een investering van 5 miljoen euro, waarvan 2 miljoen euro investeringssteun. Het hele warmtenet uitrollen zal zo’n 15 miljoen euro kosten.
Tommelein eerste aandeelhouder
“Op dit moment hebben we al een tiental klanten, waaronder Daikin, de Vlaamse Milieumaatschappij, Vesuvius en het AZ Damiaan. Dat is genoeg om van start te gaan”, zegt Stefaan Soenen. “Biostoom biedt nog meer warmte dan de IVOO-verbrandingsoven, maar die biedt op zich al voldoende warmte om 80% van alle aansluitbare klanten van warmte te voorzien. Dat gaat over 80.000 tot 100.000 MWh per jaar. De Oostendenaars kunnen mee investeren in het warmtenet, want vanaf oktober lanceren we een oproep om aandeelhouder te worden.”
BeauVent kon meteen al een eerste particuliere aandeelhouder over de streep trekken, want Vlaams minister van Energie en Oostendenaar Bart Tommelein kondigde aan dat hij privé voor 1.000 euro aandelen zal nemen. “Een rendement van 6% is erg interessant”, aldus de minister. “Ik vind dat ik het goede voorbeeld moet geven en hoop dat alle Oostendenaars zullen volgen. Warmte kan een derde van de hernieuwbare-energiebehoefte in België invullen. Tegen 2020 willen we via warmtenetten 1 miljoen MWh aan huis brengen bij 50.000 gezinnen of het equivalent daarvan.”
(HH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier