Gerestaureerd glas-in-loodraam opnieuw in Sint-Audomaruskerk van Vinkem

We zien buurtbewoner Gerard Top samen met schepen Anne Dequidt (CD&V), bevoegd voor de deelgemeenten, met op de achtergrond het gerestaureerde glasraam boven de ingang van de Sint-Audomaruskerk. © Foto RLV
Redactie KW

In de monumentale Sint-Audomaruskerk van Vinkem is het gerestaureerde glas-in-loodraam weer in zijn volle glorie te zien boven de ingang van de kerk. De plaatselijke bewoners reageren hierop bij monde van Gerard Top bijzonder verheugd. Het glas-in-loodraam werd in 2007 verwijderd voor renovatie, bleek nadien spoorloos en dook plots weer op op het doksaal van de kerk.

In 2007 gaf het stadsbestuur de opdracht om het glas-in-loodraam met figuratieve motieven boven de ingang in de westtoren van de Sint-Audomaruskerk te restaureren, maar die werken werden nooit volledig uitgevoerd. “Meer zelfs, nadat de betreffende firma in failliet ging, bleek het glas-in-loodraam plots spoorloos verdwenen. Enige tijd later troffen we het raam terug op het doksaal van de kerk. Hoe het er terecht gekomen is, dat mag Joost weten. Maar het belangrijkste was dat we het raam weer in ons bezit hadden”, weet schepen Anne Dequidt, bevoegd voor de deelgemeenten, te vertellen.

Vogelwering

“Door deze vertraging zagen we de onderhoudspremie van de Vlaamse Gemeenschap met 40 procent van de kostprijs wegvallen”, gaat de schepen verder. “De restauratiewerken onvoltooid laten was geen optie. Ingenieur Ignace Deconinck maakte een bestek op dat in februari 2015 door de gemeenteraad werd goedgekeurd. De werken werden uitgevoerd door Atrium Glaskunst Restauratie. Het kostenplaatje bedraagt in totaal 11.888 euro. Begin oktober kon het gerestaureerde glas-in-loodraam teruggeplaatst worden. Om het raam te beschermen werd er een vogelwering in metaaldraad ervoor geplaatst.”

De huidige Sint-Audomaruskerk dateert uit 1522, maar is ontwijd sinds de parochie bij Wulveringem is gevoegd. “Er vinden geen liturgische activiteiten meer plaats”, legt schepen Dequidt uit. “In de zomer worden er af en toe tentoonstellingen georganiseerd. In de winter wordt het kerkgebouw niet meer gebruikt wegens de hoogoplopende stookkosten. De kerk is ook erg vochtgevoelig. Zelfs in de zomer is dat soms al een probleem. Bovendien zijn er in de onmiddellijke omgeving geen sanitaire voorzieningen. Dat maakt het moeilijk om voor het kerkgebouw een alternatieve bestemming te voorzien.”

Appreciatie

Gerard Top woont vlakbij de kerk in een voormalig landbouwhuisje langs de Zomerweg en reageert positief op de restauratie. “Ik vind het prachtig dat het glas-in-loodraam gerestaureerd werd en weer op zijn plaats staat. De houten panelen die voorlopig in de raamopening waren aangebracht degradeerden het uitzicht van de kerk. Ik denk dat ik namens de bewoners mag stellen dat we deze restauratie zeker weten te appreciëren. Het is wel spijtig dat de restauratiewerken zo lang hebben aangesleept, maar blijkbaar was dat buiten de wil van het stadsbestuur. Ik weet dat Marieke Stubbe in de gemeenteraad veel moeite deed om dit project tot een goed einde te brengen.” (RLV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier