Eerste spadesteek voor nieuw politiekantoor in Oostende

Redactie KW

In Oostende werd de eerste spadesteek voor het nieuw politiekantoor in de Lijndraaiersstraat gegeven. De voorlopige oplevering is voorzien eind maart 2019.

De lokale politie Oostende beschikt over een 325-tal medewerkers, met een dienstverlening voor 70.000 inwoners, plus toeristen en tweede verblijvers. Zij werken nu op twee grote locaties: in het stadhuis en aan de Alfons Pieterslaan. Daarnaast zijn er nog een reeks wijkkantoren. Een nieuw en functioneel politiecommissariaat drong zich op. De aannemerscombinatie THV Democo – Willemen General Contractor staat in voor het ontwerp, de bouw en de financiering van het nieuwe politiecommissariaat. Hun ontwerpteam bestaat uit architecten van De Smet Vermeulen Architecten en het Architectenbureau Van Acker & Partners.

“Centrale ligging”

Het nieuwe gebouw komt centraal tussen het Mercatordok en het Maria-Hendrikapark, ter hoogte van de Luftschutzbunker. “Het nieuw politiecommissariaat krijgt zo een plek tussen de Oostendenaars. Deze ligging staat garant voor een snelle dienstverlening en ideale toegankelijkheid van het volledig Oostendse grondgebied. Door de centrale ligging is het ook vlot bereikbaar voor bezoekers van de politiediensten”, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte.

Het nieuw politiecommissariaat moet alle diensten, met uitzondering van de gedecentraliseerde wijkcommissariaten, samenbrengen onder hetzelfde dak. “Dit kan de efficiënte samenwerking tussen onder andere de interventiepolitie en de recherche enkel ten goede komen. Ook de diensten van de directie beheer, de stafdiensten en de korpsleiding zullen vanuit dit moderne en uitgekiende commissariaat instaan voor de politiezorg”, zegt korpschef Philip Caestecker.

3D-model

De nieuwbouw is een vrijstaand kantoorgebouw, maar mocht er uitbreiding nodig zijn, kan er in de toekomst nog makkelijk een deel bijgebouwd worden. Er wordt onder andere gewerkt met geothermie, waarbij de energie die in de vorm van warmte in de aarde zit, uit de grond wordt gehaald. Er worden warmtepompen gebruikt, er komen zonnepanelen op het dak en de parking van de dienstvoertuigen krijgt een groendak. De aannemers zullen het gebouw voor 30 jaar verhuren aan het AG Grond- en Bouwbeleid tegen 800.000 euro per jaar. Daarna wordt het eigendom van AGGB.

Bij de bouw van het nieuw politiecommissariaat wordt gebruik gemaakt van BIM (building information management), een 3D-model dat alle gegevens van de ontwerp- en uitvoeringsfase tot de gebruiks- en onderhoudsfase verzamelt en verwerkt. Deze technologie laat toe om vooraf al perfect te zien hoe het gebouw er zal uitzien. Het BIM-model werd gebruikt in de ontwerpfase – je voegt wanden en leidingen toe en ziet meteen of ze in de constructie passen – en zal ook in de uitvoeringsfase een interessant instrument blijven.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier