De bewoners van de André Choqueelstraat zien een containerpark in hun straat niet zitten en nodigden de pers uit om dat duidelijk te maken. Ze vrezen geluids-, geur- en verkeershinder als het containerpark van Mariakerke naar de site van het agentschap Wegen en Verkeer verhuist.
Het containerpark aan de Nieuwpoortsesteenweg moet verdwijnen voor de bouw van het nieuwe zwembad. Aanvankelijk was het stadsbestuur van plan om enkel de twee andere containerparken over te houden en een afhaling van groenafval te organiseren op twaalf verschillende locaties in de stad. Maar een petitie tegen het verdwijnen van het containerpark op Mariakerke en kritiek van oppositiepartijen Groen en N-VA deed het stadsbestuur toch naar nieuwe locaties zoeken. De site van het agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid aan de Duinkerkseweg kwam als beste optie naar voren, maar is nog geen zekerheid.
Schepen Vandecasteele stipte aan dat de mobiliteit via de drukke Duinkerkseweg moeilijk lag en de toegang wellicht via de Choqueelstraat zou moeten gebeuren. Maar de ingang van een containerpark is wel het laatste waar ze in de rustige, residentiële zijstraat van de Nieuwpoortsesteenweg op zitten te wachten. “Wij moeten dit via de pers vernemen”, aldus Ouafia Snauwaert “Is dat inspraak? Transparante communicatie? Participatieve democratie? De stad is momenteel bezig met het participatieproject ‘Kom uit je schelp’. Wel, wij komen uit onze schelp en geven onze mening.”
“Veel betaald voor rust”
“Wij zeggen neen tegen deze alternatieve locatie die de nodige geurhinder, lawaaihinder, verkeersoverlast en mogelijk sluikstorten met zich zal brengen. Ook al komt de ingang toch aan de Duinkerkseweg, dan nog zal er verkeersoverlast zijn. Een containerpark hoort niet thuis in een woonwijk. Dit is een deels jonge wijk met jonge kinderen, die nu de kans hebben rustig en veilig op straat te spelen met elkaar. Die gezinnen hebben ruimschoots betaald voor de nodige rust, kalmte en mooie ligging.”
De bewoners van de Choqueelstraat zijn niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. “Onze eerste stap is het informeren van de pers”, legt Ouafia uit. “Maar wij hebben het onderwerp ook al op de agenda van de wijkraad van 18 oktober laten plaatsen. We voelen ons op een schandalige manier bedrogen door de ondoordachte keuze om een containerpark in het midden van een woonwijk te plannen. Indien nodig zullen we protesteren met alle beschikbare juridische middelen. Maar eigenlijk willen wij niet protesteren, wij vragen enkel informatie en overleg met de stad.”
“Zo weinig mogelijk overlast”
“Dat er vooraf geen overleg kwam, is het gevolg van de timing van de gemeenteraad”, reageert schepen Jean Vandecasteele. “Bovendien is het terrein niet van de stad. Het stadsbestuur stuurde nu een brief aan Vlaams minister Ben Weyts met de vraag of hij akkoord is om daar een containerpark te realiseren. Als we daarop een positief antwoord krijgen, zullen we samen zitten, ook met de buurtbewoners, om een plan te maken dat zo weinig mogelijk overlast geeft voor de buurt. Als een veilige toegang en afrit via de Duinkerkseweg mogelijk is, zullen we dat zeker doen. Het is wel een gewestweg en we moeten dit dan ook met het Vlaams Gewest bespreken.” (HH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier