De Zomer van KW: wij gaan niét op congé

Deure doen. Het typeert de West-Vlaming. En meer dan ooit typeert het ook de zomer van KW. Voor het eerst in de geschiedenis van De Krant van West-Vlaanderen verschijnt jouw krant de hele zomer lang. Hoofdredacteur Bart Casteleyn kijkt vol vertrouwen vooruit: “Onze provincie wordt meer dan ooit dé plek waar het allemaal gebeurt.”

KW pakt een zomer lang uit met ambitieuze reportagereeksen en extra entertainment voor extra zomers lees- en spelplezier. © Kris Van Exel

Het wordt een mooie zomer, daar zijn wij alvast van overtuigd. Voor het eerst sinds Roularta dit weekblad in 1954 lanceerde, is De Krant van West-Vlaanderen er de hele vakantie lang, van Oostende tot Avelgem en van Dentergem tot Poperinge. “De Zomer van KW schrijven we heel bewust met een hoofdletter”, stelt hoofdredacteur Bart Casteleyn. “West-Vlaanderen wordt komende zomer meer dan ooit de plek waar het gebeurt. Vakantie in het buitenland wordt door de coronacrisis een stuk moeilijker dan anders en dus komt onze kust voor velen in zicht als de ideale vakantiebestemming dicht bij huis. Al die West-Vlamingen die thuis blijven én al die mensen die naar West-Vlaanderen afzakken, elk met hun verhaal. Voor een krant als de onze is dat een droom.”

De Zomer van KW: wij gaan niét op congé

Onze provincie wordt meer dan ooit dé plek waar het allemaal gebeurt – hoofdredacteur Bart Casteleyn

Traditioneel gaan de bedrijfsgebouwen van uitgeverij Roularta in Roeselare eind juli twee weken dicht. Dit jaar niet. “We kiezen met volle overtuiging om niet alleen dagelijks online het West-Vlaamse nieuws te brengen, maar ook elke vrijdag op papier de beste kranten te blijven maken”, benadrukt redactiedirecteur Pascal Kerkhove. “En daarom pakt onze krant uit met een reeks ambitieuze rubrieken en extra entertainment.”

10 redenen om onze krant niet te missen

1. Midzomernachten

De diepgravende interviewreeks van Frank Buyse en topfotograaf Kris Van Exel bijvoorbeeld. Plaats van afspraak: Oostende, koningin der badsteden. Frank Buyse duikt in het vroegere Badenpaleis, het majestueuze Thermae Palace Hotel, de hele zomer lang in leven en werk van tien boeiende West-Vlamingen. Ze praten urenlang, over vreugde en verdriet, over de veranderde wereld, over ziel en zin, bij zee en zon. Kris Van Exel fotografeert, van zonsondergang tot zonsopgang. Emma Meesseman opent volgende week de reeks Midzomernachten.

2. 10.000 trappen

Al het hele jaar zet reporter Kurt Vandemaele wekelijks 10.000 stappen in West-Vlaamse gemeenten. Deze zomer maakt hij daar 10.000 trappen van: met zijn billenkar rijdt hij de kust af op zoek naar kleine en grote verhalen. Het resultaat is een onnavolgbaar verslag in onze krant én een West-Vlaamse videocolumn op onze website – soms hilarisch, vaak ontroerend.

Reporter Kurt Vandemaele laat vanop zijn billenkar elke week zijn blik op de dijk glijden en praat met inwoners en toeristen over koetjes, kalfjes en het leven.
Reporter Kurt Vandemaele laat vanop zijn billenkar elke week zijn blik op de dijk glijden en praat met inwoners en toeristen over koetjes, kalfjes en het leven.© Davy Coghe

3. De ZomerQuiz van KW

Quizzen is hot in Vlaanderen. Maar de voorbije maanden waren we eraan voor de moeite. Het regende annuleringen door de coronacrisis en waar moet een mens dan naartoe met al die kennis? Naar KW.be! Een zomer lang kan je online meequizzen om een plaatsje te veroveren in de grote finale die op vrijdag 28 augustus plaatsvindt in het redactiegebouw van De Krant van West-Vlaanderen in Roeselare. De Zomerquiz van KW omvat negen online voorrondes die telkens van vrijdag tot dinsdagmiddag lopen. De 20 beste quizzers – meest correcte antwoorden in de snelste tijd – stoten door naar de finale. De wekelijkse quiz telt 20 vragen verdeeld over de thema’s 2020, Cultuur, Sport, MoHowZeg en KW (vragen uit onze krant geplukt). We starten volgende vrijdag, op 26 juni. Hou kw.be in de gaten!

4. Moordhuizen in West-Vlaanderen

Elk huisje heeft zijn kruisje, wil het spreekwoord. Maar in sommige huizen weegt dat kruis al iets zwaarder. Elke week trekt onze misdaadjournalist Laurens Kindt naar een West-Vlaams moordhuis voor een reconstructie. Welke gruwel vond er plaats? En kennen de bewoners dat verhaal?

5. Terug naar Loppem

Honderd jaar geleden lag België in puin door de Groote Oorlog. Toen werd in het kasteel van Loppem, waar de koning verbleef, het nieuwe België uitgetekend. De invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht, de vrijheid van de vakbonden en de gelijkheid van Nederlands en Frans: dat werd allemaal daar beslist. Honderd jaar later gaan we terug naar Loppem. Omdat dit land opnieuw in puin ligt. Het coronavirus legt diepe systeemfouten bloot. Wetstraatjournalist Paul Cobbaert doet dat met tien West-Vlaamse prominenten. Maar zonder koning. Wat moet vandaag fundamenteel veranderen? Onze toppolitici geven een eerlijk antwoord, weg van de waan van de dag.

Wetstraatjournalist nodigt prominente politici uit naar het kasteel van Loppem.
Wetstraatjournalist nodigt prominente politici uit naar het kasteel van Loppem.© collage kw/Philippe de FORMANOIR

6. De Vereniging

Uiteraard brengen wij ook elke week het heetste nieuws uit jouw gemeente. Speciale aandacht gaat daarbij naar de vele verenigingen. Ook zij kregen klappen door het coronavirus. We laten hen aan het woord en zoeken uit hoe we hen kunnen helpen.

7. De Zomerzoektochten van KW

Een hele zomer lang trakteren we je op een uitdagende zomerzoektocht. Doe mee en trek er op uit, ontdek zalige plekjes in West-Vlaanderen en omstreken… en win prachtige prijzen, samen goed voor een waarde van 8.000 euro. Ontdek nu al de 11 zoektochten op www.kw.be/zomerzoektochten.

8. De mooiste Sportzomer ooit

Geen sportzomer zeg je? Wij maken er de mooiste ooit van. Onze redactie selecteerde uit de laatste zestig jaar dé vijftien topsportmomenten, duizenden stemmen van onze lezers maakten er een top 10 van. Elke week, van nummer 10 tot 1, reconstrueren we jullie tien onvergetelijke herinneringen aan sportvreugde en West-Vlaamse trots. Jempi op de fiets, Fredje in het water, Ulla op de tatami… Heerlijke nostalgie.

De Zomer van KW: wij gaan niét op congé

9. Collector’s item!

Ons magazine KW Weekend krijgt deze zomer alle kleuren van de regenboog. Elke week kiest een topfotograaf een bekende Vlaming én een kleur. Acht covershoots en een zomer later hebben we een opvallende reeks exclusieve magazines met de betere vakantielectuur. Om te verzamelen en te koesteren.

De Zomer van KW: wij gaan niét op congé

10. En last but not least: puzzelen!!

Tijdens de coronacrisis zat er al acht weken lang een extra puzzelkrant bij het KW-pakket. Op algemeen verzoek voorzien we deze zomer opnieuw acht pagina’s met puzzels bij onze krant. Goed voor uren speelplezier voor groot en klein.

Nog geen abonnee? Geen nood, dit alles kan je lezen en beleven dankzij een exclusief zomeraanbod van 3 maanden abonnement + een multifunctionele smartphone-houder voor slechts 59,95 euro. Ontdek het aanbod hier.

De Zomer van KW: wij gaan niét op congé

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.