Bert Huysentruyt heeft een druk leven als acteur en muzikant, maar spendeert zijn vrije tijd graag bij zijn gezin, in de keuken én in zijn moestuin. Hét vakgebied van Angelo Dorny, intussen zowat de moestuingoeroe van Vlaanderen en Nederland. De twee volgen elkaar al een tijdje op Instagram, maar zagen elkaar nog nooit. De ontmoeting is dan ook hartelijk en de sfeer zit er meteen in als Bert Angelo een rondleiding geeft in zijn tuin. En wat voor een tuin. Hoewel het huis van Bert en zijn vrouw Nina aan een drukke steenweg ligt, beland je in een oase van rust, waar natuurlijke beplanting de bovenhand haalt.
...

Bert Huysentruyt heeft een druk leven als acteur en muzikant, maar spendeert zijn vrije tijd graag bij zijn gezin, in de keuken én in zijn moestuin. Hét vakgebied van Angelo Dorny, intussen zowat de moestuingoeroe van Vlaanderen en Nederland. De twee volgen elkaar al een tijdje op Instagram, maar zagen elkaar nog nooit. De ontmoeting is dan ook hartelijk en de sfeer zit er meteen in als Bert Angelo een rondleiding geeft in zijn tuin. En wat voor een tuin. Hoewel het huis van Bert en zijn vrouw Nina aan een drukke steenweg ligt, beland je in een oase van rust, waar natuurlijke beplanting de bovenhand haalt.Links is er de Maalbeek, netjes afgesloten door hoge bomen en dichte struiken. Achter hun tuin ligt een natuurgebied, dat net als hun tuin een fantastische biotoop is. De imposante tuin is immers niet alleen de perfecte speelplaats voor hun twee jonge kinderen, maar ook voor allerlei vogels, vlinders en insecten. Helaas ook voor een verdwaalde mol, hongerige kevers en slakken. Die laatste zijn dan weer een feestmaal voor de kippen. "En zij moeten dan weer oppassen voor de vos die we hier al een paar keer zagen opduiken", aldus Bert, die onlangs nog een ree in de tuin zag staan.Angelo wijst achteraan meteen ook de Catalpa (of trompetboom, red.) aan, net als de elstarappels en conferences die Bert heeft geplant. De kennis van Bert blijkt bijzonder uitgebreid. "Maar ik ben geen specialist, integendeel", lacht hij. "Omdat inheemse elzen blijkbaar veel vocht opnemen, hebben we ze dicht bij de beek geplant, omdat de grond daar nogal moerassig kan zijn. Achteraf zagen we dat we ze geplant hadden voor de al volgroeide elzen." (lacht) "We willen wel nog graag een treurwilg en eventueel een eik planten." Achteraan staat ook een kapelachtige constructie. "Tot vorig jaar had ik een plastieken serre, maar dat was zo'n onhandig en lelijk ding dat ik ze uit elkaar heb gehaald en heb samengebonden. Ik dacht eraan om er stokrozen tegen te planten." "Als je wil dat de kinderen dat gebruiken als kampruimte, zijn reukerwten een betere optie", tipt Angelo. Die heeft meteen nog een rits andere tips klaar als de twee al meteen de handen uit de mouwen steken en zwarte bes, rode bes, kruisbes en framboos planten. "Slakken hou je makkelijk weg met ecologische korrels, houtschaafsel of cacaodoppen. Als meststof kan je de kattenstaarten uit je tuin laten rotten in water. Ook netels en smeerwortels zijn bruikbaar."De moestuin van Bert ligt er naar eigen zeggen door het drukke voorjaar wat kaal bij. Al ontdekken de twee tussen de veldbloemen nog enkele aardbeien en schieten er nog aardappelen én een selder uit de grond naast de moestuin, waar Bert twee perceeltjes heeft vrijgemaakt. Duidelijk vruchtbare grond! "Het is dus zeker nog niet te laat om iets te planten", aldus Angelo. "Je kan nog naar hartenlust groentjes als paprika, courgette, sla en biet planten."Angelo bracht yacon mee, een eeuwenoude Zuid-Amerikaanse wortel die sinds een tijdje ook de Europese markt inpalmt, maar ook een spaghettipompoen, ook al bijzonder dankbaar. "Die geef je dan ook best wat ruimte." Angelo bracht ook kruiden mee, maar niet the usual suspects. Aangezien Bert graag experimenteert in de keuken, is hij dan ook meteen verknocht aan de ananassalie en het olijfkruid. "Als je de grond mengt met wat potgrond en de kruiden regelmatig water geeft, zeker in het begin, dan gaan die goed bloeien.""Er is niets fijner dan koken met wat je in de moestuin staan hebt", aldus Bert, die wordt bijgetreden door Angelo. Als de twee hun werk overschouwen en er nog een obligatoire selfie wordt genomen, is het tijd voor een welverdiend glas én wat lekkers uit de tuin. En van lekker eten weet Bert alles. Hij is een bourgondiër pur sang en zijn chaotische leven als acteur en drummer zorgt er ook niet altijd voor dat hij op locatie gezond kan eten. Begin dit jaar besloot hij om iets aan zijn overgewicht en levensstijl te doen. Sinds 1 januari volgt hij een low-carbdieet, waarbij hij veel vetten en eiwitten, maar weinig koolhydraten verorbert. Bovendien heeft hij ook suiker geschrapt. Goed voor een gewichtsverlies van maar liefst 25 kilo.Op aanraden van zijn vrouw, die met BlogBoost een platform biedt aan bloggers, zette hij een website op poten, waar hij eenvoudige en haalbare recepten op plaatst, van een oosterse kippensoep tot zijn versie van een bloemkoolpizza. Voor ons maakte hij een heerlijk fris dessertje klaar. "Het bevat een beetje rum en wat kokosbloesemsuiker - nog altijd een van de 'gezondste' suikers - maar af en toe trakteer ik mezelf op een extraatje. De calorieën klop je er meteen af tijdens het bereiden van de sabayon."Ingrediënten voor vier personenrode vruchten zoals aardbeien, braambessen, frambozen, rode en blauwe bessen3 eierdooierseen scheutje watereen afgestreken lepel kokosbloesemsuikereen flessendopje bruine rumeen paar blaadjes munt als afwerkingwerkwijzeSnij de aardbeien in twee en doe een mengeling van de rode vruchten in kommetjes.Scheid het eiwit van het eigeel. Doe de dooiers in een kom met een klein scheutje water, de kokosbloesemsuiker en de bruine rum. Klop alles met een garde.Zet de kom op een matig vuur en blijf stevig door kloppen tot de sabayon vorm krijgt.Zet het vuur af en klop nog even na. Laat afkoelen en lepel het geheel over de vruchten.Werk af met wat versnipperde munt.Alle recepten en Berts verhaal vind je op zijn blog http://www.findingminime.be