Onder leiding van hoofdtrainer Brian Ryckeman werkt de competitiejeugd bij de Royal Ostend Swimming Club (ROSC) de komende weken richting enkele belangrijke wedstrijden. Een eerste is deze maand, met een internationale wedstrijd in Seraing. “Ze voorzien bij de jeugd finales in alle leeftijden. In dat opzicht is het zeer interessant.” Vandaar moeten de zwemmers doorgroeien naar een hoger niveau, bijvoorbeeld voor het BK in juli.
Brian Ryckeman (39) is bij de club in zwembad Brigitte Becue aan zijn tweede jaar als hoofdtrainer bezig. “Een vijftal jaar terug ben ik samen met Rik Valcke begonnen. Rik was hoofdtrainer. Een van de voorwaarden was dat ik mee in het verhaal zou stappen, met de bedoeling een goede structuur op poten te zetten, ervoor zorgen dat de zwemafdeling binnen de club goed draait. Alle doelstellingen die Rik had, heeft hij ingelost. Op een bepaald moment heeft hij dan het hoofdtrainerschap aan mij doorgegeven.”
Niveau, niet leeftijd
Ryckeman won als zwemmer 20 keer goud op nationaal niveau en werd onder andere Europees kampioen in open water 10 kilometer in 2011. Hij werkt bij de ROSC niet echt op leeftijd, hij selecteert de diverse roepen op het niveau van de zwemmers. Zo is er een groep nationaal, gevolgd door het futureteam 1 en 2. “Op een bepaald moment dien je wel door te selecteren, omdat het verschil anders te groot wordt”, vindt de hoofdcoach. “Die nationale groep blijft zo goed als dezelfde, tenzij er beslissen om te stoppen of verder te studeren en dan ergens anders trainen.”
De groep die veelal de jeugdkampioenschappen doet, wijzigt regelmatig. “We werken met aanwezigheden. Niet bepaald op prestaties. Zij dienen wel een niveau en een engagement te hebben om erbij te horen. Er wordt ook doorgeschoven naar de nationale groep. We verlangen dat ze op de trainingen aanwezig zijn, zich inzetten, en vertrouwen hebben in het programma. Al is de basis in het zwemmen noodzakelijk om te kunnen meedraaien met de groep. Dus moeten ze het trainingsvolume en de intensiteit aankunnen.”
Alternatieven
Bij ROSC zijn er alternatieven voor zij die niet in de groep nationaal en de futureteams actief zijn, of voor zij die de meeste trainingen niet bijwonen.
“We staan open voor iedereen. Er zijn ook zwemmers die meedoen aan het zomercriterium of zij die hun limiet niet halen voor de nationale kampioenschappen. In het verleden deden ze dat niet binnen de club. Wij vinden het belangrijk om hen die kans te bieden”, aldus Ryckeman.
Ochtendtrainingen
Intensiteit binnen het trainingsprogramma betekent ook twee keer per week ‘s morgens trainen. “Op clubniveau is dat goed. Maar voor vier of vijf zwemmers zouden we dat kunnen verdubbelen. Die mogelijkheid is er niet. Ook voor bijvoorbeeld Xander Hebb, die top twee is in ons land in school- en wisselslag, zijn twee ochtendtrainingen te weinig. Maar meer kan niet: het zwembad is maar twee keer in de week ‘s morgens vroeg open. Op die manier botsen we op onze limieten, ook al hebben we de capaciteiten en de kennis bij onze trainers. Ik ben ervan overtuigd dat ik dat hoge niveau aankan. Maar naar infrastructuur toe – ondanks het feit dat het een nieuw zwembad is – zijn we hierin beperkt en moeten we dan de betere zwemmers aansturen om in bijvoorbeeld Antwerpen of ergens anders hun carrière voort te zetten.”
BK en eigen meeting
Door de sluiting van het zwembad en de examens legt de hoofdtrainer een eerste piek niet in januari, maar tijdens een internationale meeting van 18 tot en met 20 maart in Seraing. “Het is een alternatieve wedstrijd in Wallonië, een keer op een andere plaats, met andere tegenstanders. Ook voor de jongsten, om die ervaring op te doen.” In april volgt dan nog het BK Open? “’Ik denk wel dat ik dat vormpeil tegen dan zal kunnen aanhouden. En op 8, 9 en 10 mei hebben we nog onze eigen Speedo Meeting. Allemaal belangrijke wedstrijden.” (ACR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier