“Nu ga ik even het hoofd leegmaken met het oog op een goed zwemjaar”: zwemtalent Lotte Vanhauwaert herbront na twee intense jaren

De Oostendse Lotte Vanhauwaert: “Het missen van de Spelen, was een zware dobber.” © Nikola Krstic BELGA
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Geen EK zwemmen voor de Oostendse Lotte Vanhauwaert. Het nog altijd maar 19-jarige zwemtalent werkt deze maand nog één wedstrijd af. “Daarna neem ik de tijd om even alles op een rijtje te zetten.”

Van 10 tot en met 23 juni vindt in het Servische Belgrado het EK zwemmen plaats. Daarbij is er geen plaats weggelegd voor Vanhauwaert. Ze behaalde weliswaar de tijdslimiet voor de jeugdcategorieën, maar behoort niet meer tot die leeftijdsgroep én de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) besloot om geen aflossingsploeg te sturen. “Ik wist dat het moeilijk ging zijn, maar vind het uiteraard jammer om er niet bij te zijn”, reageert Vanhauwaert. “De voorbije twee jaar zette de KBZB fors in op de aflossing. Maar op het WK konden we ons niet plaatsen voor de Olympische Spelen, dus hoopte ik op een nieuwe kans op het komende EK. Het zij zo. Ik zal het EK sowieso van dichtbij volgen, het blijft een sterk en interessant kampioenschap.” Voor Vanhauwaert zit het seizoen er zo goed als op. Eind mei zwom ze nog in het Franse Canet-en-Roussillon, op 22 juni rondt ze het zwemjaar af in Mol. “In Canet-en-Roussillon werkte ik een degelijke wedstrijd af. Op de 100 meter rugslag zat ik dicht tegen m’n beste tijd aan, m’n 200 meter crawl was oké gezien ik voorafgaand ziek was. De 50 en 100 meter crawl waren niet al te best. Kijk, in Mol wil ik vooral plezier beleven en zwem ik alleen maar voor mezelf. Ik doe er aan alle nummers mee.”

Terugblik

“Ik kan genoegzaam terugblikken op de voorbije twee intensieve jaren”, vervolgt Vanhauwaert. “We begonnen aan een nieuw project met de 4×200 meter. Er volgden zware trainingen en veel stages en dat wierp finaal vruchten af. Ik mocht als reserve mee naar het WK in Japan. Daar droomde ik al van kleins af aan van en ik beschouw het als een groot lichtpunt tot dusver. Dat we ons niet plaatsten voor de Spelen was een domper: we trainden zo hard en kwamen met een 17de plaats nét een plekje tekort. Op de selectiewedstrijd in Qatar in februari kregen we een nieuwe kans, we deden het goed, maar door ziekte van een van de collega’s haalden we net niet ons genoodzaakte niveau. Door enkele teleurstellingen kreeg ik het lastig. Waarom doe ik het nog?, vroeg ik me wel eens af. Oké, ik ben nog jong en maakte al heel wat leuke momenten mee. Maar ik begon de negatieve en positieve zaken tegenover elkaar te zetten. Dat we de Spelen missen, was toch een zware dobber. Ik verwachtte er niet in de ploeg te staan, maar wel om met het team mee naar Parijs af te zakken.”

Zwemplezier

“Nu ga ik even het hoofd leegmaken met het oog op een goed zwemjaar. De komende twee maanden ben ik als jobstudent redder aan zee, doe ik enkele sportkampen en ga ik genieten van even thuis zijn. Daarna zien we wel. Ik heb alles besproken met mijn team (ProSwim Antwerpen en ROSC Oostende, red.) en coaches (Maarten Dewilde en Brian Ryckeman, red.). Op hen kan ik rekenen. Het doel is om het plezier terug te vinden in het zwemmen en van daaruit nieuwe doelen te stellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier