Een jaar na fusie van zwemclubs Tielt en Meulebeke: “We zouden dit zeker opnieuw doen”

De drie Belgische kampioenen en trainer Kurt. vlnr: Kurt Herreman, Anke Van Quaethem, Victor Vansteenkiste en Lowie Pattyn. © gf
Redactie KW

Een jaar nadat de Tieltse Zeeduivels en de Meulebeekse zwemclub Ter Borcht fusioneerden, draait zwemclub TiMe op volle toeren. Met 373 leden uit 21 verschillende gemeenten en drie Belgische kampioenen op het palmares blikken voorzitters Frank Tack en David Van Quathem tevreden terug. Aan toekomstige ambitie en talent heeft de club geen gebrek. Aan zwemwater wel.

Veel zwemmers en maar vijf baantjes

Door de sluiting van het Tieltse zwembad en de nakende fusie tussen Tielt en Meulebeke werden de twee clubs in augustus 2023 één. Met de start van het nieuwe zwemseizoen gingen we praten met de twee voorzitters, die na een jaartje samen de balans opmaken.

Nu telt de club we 337 leden uit 21 verschillende gemeenten. Tielt, Meulebeke en Ingelmunster zijn het sterkst vertegenwoordigd. 84 leden komen uit Tielt, 69 uit Meulebeke en 50 uit Ingelmunster.

Dat zijn erg veel zwemmers voor slechts vijf baantjes en voor bepaalde trainingen wordt zelfs noodgedwongen uitgeweken naar andere zwembaden. “Vorige week hebben we – met de zegen van de sportdienst – een zesde baan gelegd”, aldus David Van Quathem.

“Daardoor zijn de andere vijf banen ietsje smaller geworden, maar het blijft werkbaar en scheelt meteen een slok op de borrel. Al kan ik je verzekeren dat het hier op zaterdagvoormiddag bijzonder druk is. We hebben zelfs voortdurend iemand die aan de kleedkamers staat om alles in goede banen te leiden. De kleedkamers zouden zelfs gerust drie keer zou groot mogen zijn. Louter kwantitatief is er nu eigenlijk geen marge meer omdat we er eenvoudigweg de plaats niet voor hebben.”

Sterke resultaten ondanks plaatsgebrek

Ondanks dat nijpende plaatsgebrek zet de club wel sterke resultaten neer. “De groepen zijn groter dan vroeger, maar daardoor is de groepsdynamiek sterker”, legt hoofdtrainer Kurt Herreman uit.

“Onze zwemmers motiveren elkaar om sterker te worden. En dat effect is niet te onderschatten. Vorig jaar hadden we één Belgische Kampioen. Dit jaar hebben we er drie. Bovendien zijn er vier van onze zwemmers geselecteerd voor het ‘High Hopes’-Team van de Vlaamse Zwemfederatie.”

Voorzitter Frank Tack pikt in: “En die zwemfederatie kent onze naam intussen goed. We zijn gestegen in de ranglijsten en TiMe is een club waar men rekening mee houdt. De schaalvergroting heeft ons veel meer slagkracht gegeven en dat is de kwaliteit ten goede gekomen. Ik ben fier op waar we nu staan. Als je me vraagt of we de fusie opnieuw zouden doen, dan is het antwoord volmondig ja. We hebben zeker de ambitie om dit succesverhaal nog verder uit de bouwen.”

Nood aan nieuw zwembad

Maar het gebrek aan zwemwater en de onzekere toekomst hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van TiMe. “Dit zwembad is ook op pensioenleeftijd”, gaat Frank verder. “Er is nog een vergunning tot 2030. Dus in dat jaar moeten we een nieuw zwembad hebben. Liefst met minstens tien banen, een apart instructiebad en voldoende kleedkamers, zodat we met TiMe de komende decennia kunnen groeien en bloeien.”

“Waar het staat maakt me niets uit. Het mag bij wijze van spreken zelfs in Schuiferskapelle staan. Maar het moet er wel zo snel mogelijk staan. Want als we op een dag zonder bad vallen, dan stuikt alles wat we hier samen aan het opbouwen zijn als een kaartenhuisje in elkaar. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de andere watersportclubs die hier actief zijn. Een absoluut horrorscenario.”

(SV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier