Brugse Langerei Zwemmers hebben nood aan meer open zwemwater

In Brugge werd het startschot gegeven voor het nieuwe openwaterseizoen, in bijzijn van Franky Demon (schepen van Sport), Koen Kerckhove (voorzitter Brugse IJsberen), Bruno Chinitor (secretaris Langerei Zwemmers).© ACR
In Brugge werd het startschot gegeven voor het nieuwe openwaterseizoen, in bijzijn van Franky Demon (schepen van Sport), Koen Kerckhove (voorzitter Brugse IJsberen), Bruno Chinitor (secretaris Langerei Zwemmers).© ACR
Redactie KW

Woensdagavond werd in de Damse Vaart ter hoogte van de Gemeneweidestraat in Brugge het startschot gegeven voor het openwaterseizoen. De zwemmomenten gaan van drie naar vier maar er blijft de vraag naar meer zwemwater.

Openwaterzwemmen in Brugge kan enkel als lid van één van de drie erkende clubs die voor de organisatie zorgen: De Langerei Zwemmers, de Brugse IJsberenkring en Triatlon Brugge Team. Zij staan ook in voor het toezicht van redders, want recreatief zwemmen blijft verboden in de Damse Vaart.

De zwemzone in de Damse Vaart bestaat uit een strook van 900 meter tussen een steiger ter hoogte van de Gemeneweidestraat en de aanlegsteiger van de boot de Lamme Goedzak. “De steiger aan de Gemeneweidestraat is de enige plaats waar men in en uit het water mag. Indien de federale overheid het gebruik van kleedkamers toelaat zal de nabijgelegen Amateursport vzw die ter beschikking stellen voor het omkleden en douchen”, weet schepen van Sport Franky Demon.

Zowel het stadslabo als de Vlaamse Mileumaatschappij doen periodiek controle van de kwaliteit van het zwemwater. “Er zijn geen aanwijzingen dat de kwaliteit dit jaar slecht zou zijn”, klinkt de schepen. “Als er toch problemen zouden opduiken, zoals vorig jaar met blauwalgen, wordt er onmiddellijk actie ondernomen.”

Extra zwemmoment

De strikte voorwaarden en dan vooral het aantal momenten waaronder het openwaterzwemmen kon plaatsvinden werd door het grote succes de voorbije jaren uitgebreid van twee naar drie per week. Corona zorgde er echter voor dat het openwaterzwemmen vorig jaar een enorme boost kende, ook al omdat het een van de weinige manieren was om zich sportief uit te leven. Die trend zet zich in 2021 voort met als resultaat dat op vraag van de Langerei Zwemmers tot en met 31 augustus het aantal zwemmomenten werd uitgebreid van drie naar vier: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 18.30 tot 21 uur. Van 1 september tot en met 17 oktober kan men op die dagen tot 20 uur zwemmen.

Nog voor de de start van dit nieuwe seizoen schreven zich bij de Langerei Zwemmers, die naast de Damse Vaart met de Sint-Pietersplas in Brugge over twee locaties beschikken, al 525 leden in. “Zodra de temperatuur stijgt, komen daar nog een pak nieuwe zwemmers bij. De Sint-Pietersplas bereikt stilaan z’n limiet en ook de Damse Vaart is niet oneindig. Daarom is er dringend nood aan meer open zwemwater”, vindt Bruno Chinitor, secretaris bij de Langere Zwemmers.

“Hoewel Brugge wat openwaterzwemmen betreft bij de beste leerlingen van de klas hoort – er is ook nog het publiek zwemmen in de Coupure – mag niet op de lauweren gerust worden. Er moet hoognodig extra zwemwater opengesteld worden, en niet alleen voor zwemmers in clubverband.”

Verenigen

Volgens de Langerei Zwemmers kampen andere Vlaamse steden nog veel meer met dit tekort. “Brussel heeft geen open zwemwater, Antwerpen alleen twee buitenbaden. Als je ziet hoe in onze buurlanden openwaterzwemmen op eigen verantwoordelijkheid heel gewoon is, besef je dat er hier dringend werk van gemaakt moet worden. Daarvoor moet afgerekend worden met het Belgische verbodsbeleid en de overdreven regelneverij”, zucht de secretaris.

Om het debat daarover op gang te trekken, verenigden een aantal belanghebbenden zich onder de hashtag #meeropenzwemwater . Samen met Outdoor Swimming Belgium, Waterland vzw, Vlaamse Zwemfederatie, Vlaamse Reddingsfederatie en Pool is Cool proberen de Langerei Zwemmers met wekelijkse acties de politiek te steunen en te inspireren in de zoektocht naar meer open zwemwater. “De vraag ernaar staat in alle acties steeds centraal. Het uiteindelijke doel is meer zwemplekken creëren en het algemeen zwemverbod afschaffen om het zwemmen op eigen verantwoordelijkheid toe te laten”, besluit Bruno Chinitor.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier