Wim Feys over zijn eerste weken bij Nederlands team: “Nieuwe uitdaging zal me deugd doen”

Wim Feys was vroeger nog beloftetrainer bij Beveren 2000. © a-Ronny Neirinck
Tom Vandenbussche

Na 23 ploegleidersjaren in dienst van een Belgische ploeg maakt Ardooienaar Wim Feys (52) voor de eerste keer in zijn leven deel uit van een Nederlands team, het continentale VolkerWessels Cycling Team. “Het is fijn om eens iets anders te doen.”

Feys was in de jaren 90 zelf prof, maar moest eind 2000 zijn carrière plots beëindigen door hartproblemen. Daarna schoolde hij zich snel om tot ploegleider in het beloftepeloton: eerst bij het uitermate succesvolle Beveren 2000, daarna bij EFC. In de loop van 2023 boterde het echter niet meer tussen Feys en The Lead Out Cycling Academy, het fusieproject van het vroegere EFC en KSV Deerlijk-Gaverzicht. Feys, beroepsmatig actief in de bijzondere jeugdzorg bij de gemeenschapsinstelling De Zande in Wingene, maakte deze winter de overstap naar het Nederlandse, continentale Volkerwessels.

“Ik voel me er goed bij, heel goed zelfs”, benadrukt de Ardooienaar. “Voor mij persoonlijk is het vooral fijn dat ik eens iets anders kan doen. 23 jaar lang werkte ik enkel met beloften. Ik zal niet zeggen dat ik het beu was, maar ik voelde wel dat ik in die categorie alles meegemaakt had. Het was duidelijk dat ik deugd zou hebben van een nieuwe uitdaging. Bij Volkerwessels, een continentale ploeg met andere en vaak oudere renners, gaat het er nog net iets professioneler aan toe. Er zitten vijf beloften in de ploeg, de rest is tussen 23 en 36 jaar. Er zitten zelfs twee coureurs van 35 tussen, Coen Vermeltfoort en Bert-Jan Lindeman. Dat zijn twee gewezen profs. Maar ik heb het gevoel dat ik aanvaard word door de renners en de andere ploegleiders. Ze respecteren me en bevestigen me in de ervaring die ik de voorbije decennia opgedaan heb. Ik heb hier een goed gevoel bij.”

Zoals bij Beveren en EFC

Onlangs maakte Feys zijn debuut in competitie voor Volkerwessels in Le Samyn, de Waalse seizoensopener voor profs en een UCI 1.1-wedstrijd. “Dat soort koersen zullen we dit seizoen vaak afwerken, net als de 1.2-wedstrijden in Nederland”, vertelt Feys. “De manier waarop wij indertijd bij Beveren 2000 onder Willy Van Keirsbulck en bij EFC onder Michel Pollentier gewerkt hebben, zie ik nu vaak terugkomen. Budgettair hebben we nu natuurlijk wel meer mogelijkheden. Bij Volkerwessels worden we door Specialized ondersteund. Onze renners hebben verschillende topfietsen ter beschikking. Dat maakt het allemaal wat comfortabeler om te werken. Ook de communicatie staat op punt, maar het leunt dicht aan bij wat ik al die jaren gewoon ben geweest.”

“Elk lid van de omkadering heeft nu zijn specialiteit”

We vragen Feys hoe hij zichzelf na ruim twee decennia als ploegleider het best kan omschrijven. “Ik ben een rustig type, maar als ik iets zeg, wordt dat aanvaard. Bovendien heb ik veel ervaring. Als je meer dan 20 jaar met jonge gasten werkt, leer je om veel geduld te hebben, door te zetten en stress te vermijden. Ik ben iemand die altijd zo rustig mogelijk blijft en naar oplossingen zoekt. Daarnaast vind ik koersinzicht een sterkte van mij. Als ploegleider bij de jeugd is dat belangrijker dan wanneer je achter het stuur van de volgwagen bij de profs zit. Daar weet je vooraf al wie de kopmannen zijn, terwijl beloften vaak ongeleide projectielen zijn die elke kilometer kunnen aanvallen. Ik kan ook goed overweg met renners en personeel. Van een ploeg een team maken en samen naar één doel toewerken, dat is iets waar ik heel hard naar streef.”

Wetenschappelijke evolutie

Daarnaast is er natuurlijk nog de wetenschappelijke evolutie in de wielersport. Ook Feys heeft die zien evolueren. “25 jaar geleden deed een ploegleider van alles: koerstactiek, advies over voeding, advies over materiaal… Nu is het belangrijk dat er in een ploeg samengewerkt wordt, want elk lid van de omkadering heeft zijn specialiteit. Als je nu als ploegleider nog over alles wat te zeggen wilt hebben, denk ik dat je niet meer mee bent met je tijd. Ik moet geen trainingsschema’s van 25 jaar geleden willen geven, want ik heb daar niet voor gestudeerd. Zoiets moet je overlaten aan mensen die daar wel jaren voor in de studieboeken hebben gezeten.”

Vrijdag is Feys aan de slag in de Bredene-Koksijde Classic. Ook de Tour du Loir-et-Cher, de Marche-Famenne Classic, de Ronde van België, de Ronde van Slowakije, Ruddervoorde, Elfstedenronde, Antwerp Port Epic, Dwars door het Hageland en de Omloop Het Nieuwsblad U23 staan op zijn programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier