Sander Gheysens mikt op toptienplaats in najaar

Sander Gheysens, hier aan de slag in Langemark: "Liever koersen dan stilzitten achter de schoolbanken. Ik droom er dan ook van om prof te worden." (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Het heeft een poosje geduurd, maar Sander Gheysens heeft de goede vorm dan toch te pakken te gekregen. Net op tijd om er nog sterk najaar uit te puren. Eens in de top tien van een kermiskoers eindigen wordt de komende weken het doel van de tweedejaarsjunior. Dan kan hij met een positief de gevoel de winter induiken en toewerken naar zijn eerste seizoen bij de beloften en elite zonder contract. Daarin hoopt de renner uit Westouter wel iets vroeger zijn neus aan het venster te kunnen steken.

Het is ondertussen zo’n vier jaar geleden dat Sander Gheysens de smaak van het wielrennen te pakken kreeg. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn nonkel, een fervent wielertoerist. “Vroeger reed hij ook wedstrijden, maar nu fietst hij enkel nog voor zijn plezier”, doet Sander het verhaal. “Wat niet wel zeggen dat hij als een slak vooruit gaat. (lacht) Na een paar trainingsritjes samen raadde hij me aan om het ook eens in competitie te proberen en zo ben ik ermee begonnen. Als eerstejaarsnieuweling nam ik vooral deel aan de manches van het Criterium van de Westhoek. Ik beschouwde dat als de ideale leerschool om de sport te leren kennen. Want alle begin is moeilijk en ik moest er toch wat inkomen.”

Het voorjaar

En dat was ook dit seizoen het geval, want tijdens het voorjaar hebben we de 17-jarige renner uit Westouter niet vaak kunnen opmerken. “Dat klopt inderdaad”, knikt Gheysens. “Het liep echt niet lekker de eerste maanden. Hoe dat komt, weet ik eigenlijk niet. Ik had wel getraind tijdens de winter, maar misschien niet genoeg of niet op de juiste manier. En als je niet in vorm bent, heeft het maar weinig zin om wedstrijden te rijden. Dus besloot ik om vooral te trainen en op die manier beter worden.”

Ik overweeg straks bij mijn overstap naar de beloften om een trainer onder de arm te nemen

Een beslissing die goed lijkt uit te pakken, want sinds juli gaan de prestaties van de tweedejaarsjunior weer in stijgende lijn. Net op tijd om tijdens het najaar nog eens te kunnen uitpakken. “Winnen zal te hoog gegrepen zijn, maar top tien zit er misschien wel in. Al zal ik dan ook een tikkeltje geluk nodig hebben. Maar over mijn huidige conditie kan ik niet klagen en ik ben enorm gemotiveerd om er nog iets van te maken, dus ja. Wie weet….”

Volgend jaar belofte

Een knalprestatie zou alleszins helpen om met een positief gevoel zijn rustperiode in te gaan en de voorbereidingen op 2020 aan te vatten. Het is iets waar de junior van Wielerteam Ieper nu al over nadenkt, zeker na wat hem in het voorjaar overkomen is. “Met het oog op mijn eerste jaar bij de beloften en elite zonder contract wordt het heel belangrijk om dit keer wel op een goede manier de winter door te komen”, beseft Gheysens. “Ik overweeg dan ook sterk om straks een trainer onder de arm te nemen. Zo weet ik of ik correct bezig ben, hoeveel ik moet trainen, hoe intensief, waar ik aan moet werken… Ik weet dat het niveau enorm hoog ligt bij de beloften en elite zonder contract. Het zal dus zaak worden om van bij de start in vorm te zijn en op die manier verder te groeien doorheen het seizoen.”

Ambitieus

Één ding is zeker: aan enthousiasme zal het de renner niet ontbreken. De man uit Westouter springt met plezier op zijn fiets en heeft er dan ook nog geen moment bij stil gestaan om zijn vehikel straks aan de haak te hangen. “Waarom zou ik ook? Eigenlijk heb ik nu mijn beste vorm ooit te pakken. Ik geloof dus graag dat ik elk jaar een tikkeltje sterker word. Dus vind ik dat ik het zeker moet proberen. Plus: ik doe het nog ontzettend graag en geniet van alles wat met wielrennen te maken heeft. Liever koersen dan stilzitten achter de schoolbanken. Ik droom er dan ook van om prof te worden. Het is niet voor iedereen weg gelegd, maar ik heb er heel veel voor over”, besluit Sander, die straks aan zijn zesde jaar houtbewerking aan het VTI van Poperinge begint.