Onze WestSprint-analisten zijn het eens: “Mooie strijd tussen de toppers”

© Foto Coghe
Beau Vandevyvere
Beau Vandevyvere Medewerker KW

Het wielerseizoen voor jeugdrenners is een goede twee maanden bezig, het perfecte moment voor een korte round-up. De renners geven het beste van zichzelf, wij zijn druk bezig met het tellen van punten en onze analisten houden alles mooi in het oog. Wij gingen eens horen wie of wat hen al was opgevallen.

nieuwelingen

Franco Heyse: “Denk nog steeds dat het een duel wordt tussen Viggo Van Neste en Xander Scheldeman”

“De mannen die ik de vorige keer tipte, zijn ook de mannen die het de voorbije weken hebben waargemaakt”, vertelt Franco Heyse, ploegleider bij de nieuwelingen van Isorex CT. “Viggo Van Neste is uitstekend bezig en staat terecht aan de leiding, maar volgens mij zal hij nog serieuze concurrentie krijgen van Xander Scheldeman. Dat is één van mijn renners, ik weet wat hij kan en hij rijdt heel sterk. We hebben er net een rittenkoers in Spanje opzitten en ook hier heeft hij weer een pak punten gesprokkeld. Het is wel jammer dat hij in de laatste rit nog de jongerentrui verloren heeft. In Tsjechië was het ook al zo, spijtig. Maar ik zie hem dus wel nog lang meedoen voor WestSprint. Het zou straf zijn mocht hij effectief kunnen winnen, als eerstejaars. Een andere renner die me is opgevallen, is natuurlijk Axel Vandamme. Die is wat later op gang gekomen, maar weet ondertussen heel goed wat winnen is. En hij werd op een heel straffe manier West-Vlaams kampioen. Verder doen ook Victor Vaneeckhoutte en Gaëtan Hellebuyck het uitstekend. Het niveau bij de nieuwelingen ligt trouwens erg hoog. Ik heb alles in de loop der jaren zien evolueren: het materiaal, de begeleiding, de trainingen… Sommige jongens moeten wel opletten dat ze niet te veel willen trainen. Altijd maar meer en meer, dat is nergens voor nodig. Als ploegleider zeg ik dat, maar ook ouders moeten op de tijd op de rem gaan staan. Als je als nieuweling een trainer hebt, moet je daar ook naar luisteren.”

junioren

Rik Devoogdt: “Gaverzicht-Be Okay steekt er als ploeg bovenuit”

“Wat me de laatste weken enorm is opgevallen, is de collectieve kracht van Gaverzicht-Be Okay”, vertelt Rik Devoogdt, ploegleider van de junioren van het Canguru-QTS-Air College Cycling Team. “Ik heb die jongens in Oostenrijk bezig gezien, dat was echt heel mooi. Alec Segaert won daar het eindklassement en zijn ploegmaats hadden een aanzienlijk aandeel in die overwinning. Zeker in de laatste rit, toen Alec pech kende. Je ziet het ook terug in de tussenstand van WestSprint: Alec op kop, Jelle Harteel derde, Maxim Delrue zevende… Ook Gerben Dewinter doet het uitstekend. Naast Alec zet ik dan Michiel Lambrecht, misschien wel een klein trapje lager. Michiel is een steengoede renner die bevestigt. Hij scoort goed in de grote koersen en kan winnen in kermiskoersen. Je ziet dat het helpt hé. Het rijden van grote wedstrijden, daar word je sterker van. Die twee, Segaert en Lambrecht, komen zeker in aanmerking voor een WK-selectie. Jelle Harteel zou het ook wel verdienen om erbij te zijn. Die zullen dan wel in dienst moeten rijden, want er is één landgenoot die er bovenuit steekt: Cian Uijtdebroeks. En ik vind: als je een superpaard hebt, moet je niet op twee paarden wedden. Cian doet me zelfs wat denken aan Remco Evenepoel. Al was Remco nog beter. Die reed weg wanneer hij wou. Cian rijdt ook weg, maar niet wanneer hij wil. Hoe ik terugkijk op de prestaties van mijn eigen renners? Die doen het zeker niet slecht. Wannes Dewulf zat de voorbije weken veel op de piste, maar zou nu meer op de weg gaan rijden. Van Sander Inion had ik misschien ietsje meer verwacht. Al werd hij natuurlijk wel West-Vlaams kampioen tijdrijden. En het seizoen duurt nog meer dan twee maanden, er kan zeker nog iets bijkomen. Tegelijk kijk ik ook al vooruit naar volgend jaar. Bij de nieuwelingen zitten we met een heel sterke lichting. Die worden straks junior. 2022 kan voor onze ploeg een heel mooi seizoen worden.”

beloften

Wim Feys: “Vito Braet zou een mooie winnaar zijn”

“Voor onze beloften breken er nu belangrijke weken aan”, vertelt Wim Feys, ploegleider bij de beloften van EFC-L&R-Vulsteke. “Vito Braet staat momenteel aan de leiding van het klassement en wat mij betreft staat hij daar verdiend. Vito is een uitstekende renner en heel goed bezig. Hij is momenteel actief in de Ronde van Oost-Vlaanderen en zal hier ook wel zijn punten sprokkelen. Ik heb Vito trouwens nog twee jaar in mijn ploeg gehad en ik zou hem de eindoverwinning wel gunnen. Het zou een mooie winnaar zijn, maar dan zal hij wel moeten afrekenen met Henri Vandenabeele. Het was de laatste weken wat stil rond Henri, maar hij zal zich aan het voorbereiden zijn geweest op de Ronde van de Toekomst. Die begint morgen en als hij daar goed presteert en een paar keer top 10 rijdt, zal hij meteen een heel pak punten pakken. Dat wordt nog een stevige concurrent. En dan heb je nog Louis Blouwe, ook aanwezig in de Ronde van de Toekomst. Louis heeft van het WK een groot doel gemaakt, dus van hem verwacht ik ook nog wel wat. Misschien zal het iets moeilijker worden om punten voor WestSprint te pakken, omdat hij een gedeeltelijk programma bij de profs zal afwerken. Dat geldt ook voor mijn renner, Cériel Desal. Nu hij stagiair is geworden en bij de profs zal rijden, zal hij niet meer zo veel punten scoren. Voor WestSprint is dat een slechte zaak, maar voor hun carrière is het wel de juiste zet. Als ploegleider is het jammer dat we één van onze sterkste renners kwijt zijn, maar het blijft ons doel om renners te laten doorstromen naar het profpeloton. In dat opzicht is het goed dat Cériel nu deze stap kan maken. Maar Vito, Henri, Louis en Cériel zullen er wel nog een strijd van maken.”

Dames nieuwelingen en juniores

Bij de dames juniores is het momenteel spannend. Marith Vanhove staat op kop, maar groot is haar voorsprong op Julie Hendrickx niet. Het zijn twee sterke rensters en ze maakten er tot nu toe een mooie strijd van. Een mooi voorbeeld daarvan is de koerst in Erondegem van afgelopen zaterdag. Marith op één, Julie op twee. Benieuwd wat het vervolg van het seizoen zal geven, want er komen nog grote afspraken aan, zoals het EK en het WK. Ook de derde in de stand, Lani Wittevrongel, doet het goed. Ze werkt hard en boekt een mooie progressie.

Bij de nieuwelingen voert Laerke Expeels op dit moment de tussenstand aan. Ze heeft een mooie voorsprong op Nanoi Van Wettere en de andere meisjes. Wat ook opvalt, is dat steeds meer meisjes de weg naar het peloton hebben gevonden. In Erondegem verschenen bijvoorbeeld 95 meisjes aan de start. Dat is een heel pak en dat is een plezier om vast te stellen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.