Mathias Declercq zet koersen op een lager pitje

Mathias Declercq is gestart met universitaire studies rechten aan UGent. Hij muteert naar het internationale Mysenlan-Spie-Douterloigne van Olivier Onderbeke. "Een mooi project waarin ik mij als universitaire student perfect kan vinden", zegt hij zelf. (Foto Coghe)DECLERCQ MATHIAS WESTKERKE JUNIORES 02/04/2018 Foto Coghe © Foto Coghe
Redactie KW

Mathias Declercq beleefde zijn minste seizoen, tien jaar nadat hij als achtjarige miniem zijn opwachting maakte. Dit jaar bleef hij, hoewel geen veelwinnaar, zelfs verstoken van die ene overwinning.

“Mijn voorjaar werd uitgehold door een niet optimaal functionerende schildklier en een niet aflatende cytoplasmatische infectie”, zucht Mathias. “Mijn prestatievermogen leed er zwaar onder zodat de eerste drie en een halve maanden een maat voor niets werden. Daarbij vroegen velen zich zelfs af of ik wel nog koerste.”

“Ik hoop na het academiejaar weer wat meer coureur te worden tijdens een hopelijk betere zomer en herfst”

“Toch wel dus, wat ik vanaf de tweede helft van juni kon illustreren met een vierde plaats in Ingooigem. Ook in de Arend van Rekkem maakte ik een goede beurt en dat liet het beste verhopen voor de zomervakantie. Toch bleef het bij enkele schaarse betere momenten. Enkel in de verzengende Omloop Het Nieuwsblad haalde ik het gewenste niveau.”

Eervolle plaats

“In Boekhoute maakte ik deel uit van de voornaamste ontsnapping die op een welslagen leek af te gaan, maar alsnog ongedaan werd gemaakt door een ijlend peloton. Ik kreeg net de tijd om mij van mijn inspanningen te herzetten en spurtte nog naar een eervolle plaats die mij meer waard is dan een regionale overwinning.”

“Tien dagen later liep het ook lekker in de Trofee van Vlaanderen in Reningelst, maar daarna moest ik mij behelpen in het regionale circuit. In Langemark (tweede na Alex Vandenbulcke, red.) kwam ik nog het dichtst bij die ene overwinning die ik tijdens een tegenvallende nazomer en herfst niet meer kon behalen.”

“Velen vroegen zich begin dit jaar af of ik wel nog koerste”

Mathias tilt aan zijn onvoltooide symfonie van 2018 niet zwaarder dan nodig. Zelfs zijn hoera-jaren bij de aspiranten sloot hij in de armen met een sterke relativeringszin en zonder garantie voor de toekomst. De feiten stelden hem vooral dit jaar in het gelijk.

Mathias is ondertussen in Gent een hoogst belangrijke andere levensweg ingeslagen: universitaire studies rechten, drie jaar voor bachelor en daarna eventueel nog anderhalf voor master. Koersen wordt vanzelfsprekend op een lager pitje gezet.

Internationaal team

Toch muteert hij naar het internationale Mysenlan-Spie-Douterloigne van Olivier Onderbeke.

“Een mooi project waarin ik mij als universiteitsstudent perfect kan vinden”, evalueert Mathias. “Van enige dwangmatigheid zal geen sprake zijn, zodat ik er alles kan aan doen om mijn eerste academiejaar al in juni af te sluiten om van dan af weer wat meer coureur te worden tijdens een hopelijk betere zomer, nazomer en herfst in 2019.”

“Bij mijn nieuw team vind ik enkel Torsten Demeyere als provinciegenoot terug. Kristof Vercouillie komt er wel de sportieve cel versterken. Er zijn meer Oost-Vlamingen. Dat geeft niet, want eigenlijk ben ik, qua tijdsbesteding, vanaf nu ook een meer dan halve Oost-Vlaming.”