Lawrence Stalpaert wil dit jaar vooral sterker worden

Lawrence Stalpaert rijdt voor de Jonge Renners Roeselare. Vorig jaar was hij bij de betere nieuwelingen van West-Vlaanderen. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Van vrijdag tot paasmaandag behaalde Lawrence Stalpaert (17) in de hoog aangeschreven rittenwedstrijd voor junioren, de Ster van Zuid-Limburg, een 82ste plaats in het eindklassement. Ondanks pech in de derde rit blikt de Ieperling tevreden terug. “Dit seizoen wil ik vooral sterker worden”

Wanneer we Lawrence maandag opbellen, is hij op de terugweg. De Ieperling heeft net zijn eerste rittenwedstrijd als junior achter de rug, maar van decompressie is nog geen sprake. “Ik heb morgen test Duits, dus ik moet nog wat leren”, vertelt hij met een lach. Ondanks het lastige verlengde weekend voelt hij zich goed. “Er mochten nog wat extra dagen bij.” Toch blikt Lawrence met gemengde gevoelens terug op de Ster. In de proloog eindigde hij op 50 seconden van de winnaar. Tijdrijden is nog een werkpunt voor de jonge renner. In de tweede rit kon hij wel met de beteren mee.

Ik was deze winter op de sukkel met een knieblessure. Trainer Arne Wallays heeft me toen rustig moeten houden

“In de plaatselijke ronden barstte de wedstrijd open. Ik miste de goede vlucht, maar ik kwam in een tweede groep over de meet. In de derde rit viel ik na 25 kilometer bij het aannemen van een drinkbus. Een collega had me niet gezien en tikte mijn stuur aan. Mijn tube stond ook plat, waardoor ik lang moest achtervolgen. Net toen ik terugkwam, moest ik opnieuw in de remmen voor een valpartij. Zo zag ik de kop van de wedstrijd niet meer terug. Ik wou te snel terugkeren en heb me daar geforceerd. In de slotrit zat ik goed vooraan tot op de tweede helling. De Amerikanen begonnen daar plots in groep op kop te rijden voor de latere ritwinnaar en eindwinnaar Quinn Simons. Ik voelde me wel goed en had weinig last van mijn valpartij. Ik moet toegeven dat het op dat moment te snel ging. Toch ben ik tevreden. Deze driedaagse in Limburg was een goede leerschool voor me.”

Saint-Omer Ieper

Lawrence bewees als tweedejaarsnieuweling met zes overwinningen wat hij in zijn mars had. Vol goede moed stond hij klaar voor de stap naar de junioren. Maar deze winter kreeg hij af te rekenen met een knieblessure. “Daarmee ben ik toch op de sukkel geweest tussen december en begin februari. Mijn trainer Arne Wallays hield me in die periode rustig. Ik trainde op een lagere intensiteit en ik zou het seizoen pas halfweg maart beginnen. In mijn eerste wedstrijd werd ik onmiddellijk vierde en met de Ster in de benen zal mijn nog conditie verbeteren. Dit seizoen wil ik vooral sterker worden om zo volgend jaar goede resultaten te rijden. Ik hoop om dicht te rijden in de kermiskoersen en wat interclubs te rijden. Graag zou ik geselecteerd worden voor Saint-Omer Ieper. Een thuiswedstrijd voor me en een koers waarin ik toch iets wil tonen”, besluit Lawrence Stalpaert goedlachs.