https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Elite zonder contract Emill Vandenabeele uit Dentergem draait na afwezigheid van vijf jaar direct terug mee in het peloton

Emill Vandenabeele. © gf
Stijn Moerman

Na een afwezigheid van vijf jaar rijdt Emill Vandenabeele weer in het wielerpeloton. De 25-jarige elite zonder contract uit Dentergem voelde het terug kriebelen, zag met het nieuwe KDM-Pack Cycling Team van zijn collega Svenerick Haenebalcke een mooie kans en hoopt op die manier eens met zijn jongere broer Henri, belofte bij Lotto Soudal U23, samen te kunnen koersen.

“De voorbije jaren pikte ik geregeld enkele granfondo’s mee, maar de motivatie begon vorig jaar wat te minderen om in de regen te gaan trainen”, legt Emill Vandenabeele (25) uit. “Daarom besloot ik opnieuw een licentie te nemen. Op die manier had ik een nieuw doel om naartoe te werken. Bovendien was Svenerick Haenebalcke, mijn collega bij Fashion for Cycling in Lotenhulle, via zijn schoonvader Koen De Mets met een nieuwe ploeg begonnen waar ik zonder druk kon hervatten.”

“Het zou fantastisch zijn om eens samen met mijn jongere broer Henri te koersen. Al wordt dat geen evidentie. Bij Lotto Soudal U23 zal hij heel wat grote koersen mogen rijden, waardoor hij waarschijnlijk pas in de zomermaanden eens aan de start van een kermiskoers zal kunnen staan. We zien wel. Het voornaamste is dat ik me opnieuw amuseer. Dat was ik in het verleden als belofte niet meer het geval. Toen reed ik rond met de hoop om prof te worden, waardoor er sowieso wat meer druk op je schouders ligt. En mijn lichaam kon het blijkbaar allemaal niet meer aan, waardoor ik constant af te rekenen kreeg met immuniteitsziektes. Daardoor verloor ik mijn plezier in het wielrennen en besloot ik ermee te stoppen.”

Elkaar wat jennen

“Of ik mijn broer de voorbije jaren veel raad gegeven heb? In het begin heb ik hem nog wat geholpen waar nodig, maar dan vooral met het sleutelen aan zijn fiets. Qua koersinzicht moest ik hem niet veel leren, want dat heeft hij meer dan ik”, lacht Emill. “Henri kon dus redelijk snel zijn plan trekken. Als broers jennen we elkaar uiteraard eens, maar het is toch uitkijken naar het moment dat we eens samen aan de start van een koers staan. Wat ik van mijn broer verwacht dit seizoen? Veel! Hij is echt een goede coureur en werkt er keihard voor. Het is natuurlijk niet gemakkelijk opboksen tegen de echte klimmers, maar hij gaat nu ook vaker naar de bergen om de kloof te verkleinen. Als hij gezond blijft, zal hij zich wel laten opmerken.”

“Ook ik heb een goede voorbereiding achter de rug. Het is niet altijd evident om al de trainingen te combineren met een job, maar we maken er het beste van. Een stage in het buitenland zat er deze winter niet in, maar in de zomer ga ik misschien wel op hoogtestage. Maar dan vooral voor de fun. Met mijn broer ben ik wel een paar keer naar de Ardennen getrokken om te trainen, maar voor de rest gaan we niet veel samen op pad. Henri moet immers vooral blokken trainen en daar heb ik geen zin in (lacht).”

“Over mijn comeback ben ik alvast heel tevreden. Na vijf jaar zonder koers dacht ik het gebeuren te moeten ondergaan, maar ik kon meteen mee de koers maken. Die elfde plaats in Oud-Heverlee en de 18de stek in Vollezele zijn alvast mooie binnenkomers. Al zat er in Vollezele misschien nog meer in. Ik probeerde er op de klimmetjes het verschil te maken, maar miste dan in de tussenstukken de boot. Dat ik niet dicht bij de deur koers? Dat klopt, die omlopen liggen mij gewoon beter. De vlakke omlopen met dat constant optrekken na iedere bocht zijn niet mijn ding. Geef mij maar de heuvelachtige koersen.”

Verwachtingen ingelost

“Mijn verwachtingen voor mijn comeback? Die zijn eigenlijk al ingelost. Ik wou weer een deftig niveau halen in koers en dat is me al gelukt. Nu droom ik ervan om eens op het podium te kunnen staan. Aan winnen denk ik nog niet. Als niet-sprinter moet ik alleen kunnen aankomen en daarvoor ben ik nog niet sterk genoeg. We zien wel, het belangrijkste is dat ik me opnieuw amuseer. En met KDM-Pack CT zit ik alvast bij de ideale ploeg. Naast Svenerick en ik maken ook collega’s Chendo De Vriese en Bram Hebbelynck deel uit van de ploeg. We motiveren elkaar en amuseren ons. We zijn nu ook aan het kijken om enkele grote koersen aan ons programma toe te voegen, maar eerst willen we verder opbouwen in het regionale circuit.”

Koen De Mets van KDM-Pack CT met zijn renners Brent De Geeter, Bram Hebbelynck, Arthur Senrame, Chendo De Vriese, Jente Bruning, Michael Gardin, Jolan Desimpelaere, Svenerick Haenebalcke, Raphaël Fassin en Nicolas Wernimont. Emill Vandenabeele, Ruben De Jaeghere en Jolander van Heugten ontbreken op de foto. (gf)
Koen De Mets van KDM-Pack CT met zijn renners Brent De Geeter, Bram Hebbelynck, Arthur Senrame, Chendo De Vriese, Jente Bruning, Michael Gardin, Jolan Desimpelaere, Svenerick Haenebalcke, Raphaël Fassin en Nicolas Wernimont. Emill Vandenabeele, Ruben De Jaeghere en Jolander van Heugten ontbreken op de foto. (gf)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.