Eerstejaarsjunior Marlon Bril zet stapjes vooruit

Marlon Bril komt uit voor Wielerteam Ieper. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Als tweedejaarsnieuweling zette Marlon Bril (16) voor Wielerteam Ieper zijn eerste stappen in het wielerpeloton. Als eerstejaarsjunior begint hij dit seizoen eindelijk zijn weg te vinden. “Nu wil ik aanvallender beginnen koersen en resultaten behalen”, aldus de renner uit Dranouter.

Marlon Bril was al enkele jaren actief als wielertoerist vooraleer hij besloot om in competitie te gaan rijden. “Ik vind wielrennen een enorm mooie sport. Ik fiets al enkele jaren heel vaak in onze prachtige streek. Ik ben van Dranouter en de bergjes in en rond Heuvelland zijn mijn favoriete speelterrein.” Naast al dat fietsen, probeert Marlon zoveel mogelijk wedstrijden op tv te volgen. “Ik ben een grote fan van Peter Sagan, Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Waarom? Omdat ze koers maken. Veel andere toppers rijden de hele tijd in het wiel en durven niet te verliezen. Zij gaan er iedere keer vol voor en koersen attractief. Zo wil ik ook zijn als wielrenner”, benadrukt Marlon.

Familieploeg

In de winter van 2017 sloot Marlon zich aan bij Wielerteam Ieper. Via een aantal schoolvrienden kwam hij bij zijn huidige ploeg terecht. “Ik voelde er mij onmiddellijk thuis”, geeft de nieuweling uit Dranouter aan. “Het is een familieploeg en de sfeer is er gewoon opperbest. De omkadering en de renners, we zijn allemaal vrienden. Ieder jaar trekken we met de ploeg op trainingsstage in Geraardsbergen. Vorig jaar was het mijn eerste keer, maar werd ik onmiddellijk in de groep opgenomen.”

Marlon zijn eerste seizoen in het wielerpeloton bestond hoofdzakelijk uit een jaar van vooral bijleren. “Het clubkampioenschap in Meulebeke was mijn eerste wedstrijd”, vertelt hij. “Toen schrok ik toch wel enorm van het hoge niveau. Wedstrijd na wedstrijd maakte ik echter progressie en ik sloot het seizoen uiteindelijk met een goed gevoel af. Ik kon toch een achttal wedstrijden uitrijden en was klaar om de stap naar de juniores te zetten.”

Het is een proces van vallen en opstaan. Stap per stap wil ik groeien. Ik voel dat ik de koersen kan uitrijden

Marlon wist dat die overgang niet gemakkelijk zou worden, maar hij besloot om naarstig voort te werken. Op het clubkampioenschap in Meulebeke kon hij zijn eerste wedstrijd als junior onmiddellijk uitrijden, maar daarna werd het telkens net niet. Op het provinciaal kampioenschap op de weg in De Haan-Vosseslag halfweg mei kwam eindelijk de ommekeer. “Ik besloot om anders te trainen en meer te focussen op duurtrainingen, aangevuld met de nodige rust. Vroeger stond ik altijd vermoeid aan de start, nu luister ik meer naar mijn lichaam.” Met succes want in de strijd om de West-Vlaamse titel reed Marlon zijn wedstrijd uit. “Nochtans moesten we die dag 120 kilometer afleggen. Er werd de hele tijd snel gereden, maar ik kon me vastbijten in het peloton.” Marlon ging op die positieve trend verder. Begin juni reed hij een sterke wedstrijd op de heuvelachtige omloop van Geraardsbergen, maar moest hij vroegtijdig afstappen. Vorige week zondag in Wervik reed hij zijn wedstrijd wel opnieuw uit.

Passendale

Momenteel legt Marlon een aantal tests af om zijn vierde jaar hout aan het VTI van Poperinge af te werken. Dat weerhoudt er hem wel niet van om te blijven trainen en wedstrijden te rijden. Zondag start hij in de regionale wedstrijd van Passendale, een koers in eigen gouw dus. “Stap per stap wil ik groeien. Ik voel dat ik mijn wedstrijden kan uitrijden. Vanaf nu wil ik aanvallender beginnen te koersen en resultaten behalen. Waarom niet eens proberen in de top 20 te eindigen? Het is tot zover een proces van vallen en opstaan geweest, maar ik blijf enorm gemotiveerd. Ik train graag en kijk tijdens de week al uit naar mijn volgende wedstrijd. De passie voor de wielersport zit heel diep bij me. Ik wil het dan ook nog lang kunnen beleven”, besluit Marlon Bril uit Dranouter.

Op zondag 16 juni organiseren de Gildevrienden twee wielerwedstrijden. Eerst verschijnen de nieuwelingen op het parcours, nadien vliegen de juniores erin. De nieuwelingen kunnen zich vanaf 11.30 uur in zaal 14-18 inschrijven. De start is om 13 uur en de aankomst wordt omstreeks 14.35 uur verwacht. De afstand bedraagt 59,4 km of 11 ronden. De juniores kunnen een rugnummer vanaf 14 uur afhalen in café St.-Joris. De start is om 15.30 uur en de aankomst is rond 17.30 uur gepland. Ze moeten 81 km of 15 ronden afleggen. Parcours (5,4 km): Passendalestraat, Passendaleplaats, 4de Regiment Karabiniersstraat, ‘s Graventafelstraat, Bornstraat, Canadalaan, Rozestraat, Passendalestraat.