Blije wielerbond: “Piste Rumbeke heeft een mooie zomer beleefd”

Redactie KW

Afgelopen dinsdag vond op de wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke de laatste manche van dit zomerseizoen plaats. Met een heus sprinttornooi zelfs. “Op enkele zaken na kan ik niet anders dan supertevreden terugblikken”, aldus Geert Barbry, ondervoorzitter bij Cycling Vlaanderen afdeling West-Vlaanderen en vooral bekommerd om de pistewerking.

Maandagavond in Alhaurin de la Torre, eindstation van de tweede rit in de Ronde van Spanje: twee kampioenen op de weg die op jonge(re) leeftijd adepten van de piste waren, zetten de spurt van een uitgedunde hoofdgroep naar hun hand. De Deen Michael Mørkøv, winnaar van 14 zesdaagsen, plaveit het pad van zijn Italiaanse ploegmaat Elia Viviani, Olympisch kampioen omnium in Rio 2016. Een feilloos één-twéétje! En vooral: geen toeval!

“Het is meer dan goed geweest. Aan elke meeting namen 40 jongeren deel, aan het kampioenschap zelfs 50”

Hebben onze ambitieuze koersende tieners goed toegekeken om te beseffen hoe ingrijpend de piste is voor de brede ontwikkeling van een wegrenner?

Is ook de steile opmars van Shari Bossuyt en vooral Nicky Degrendele hen niet ontgaan?

EK 2019 in Gent

Het brengt ons naadloos bij de afgelopen zomer op de piste van Rumbeke, waarvan Geert Barbry de spilfiguur is. Hij wordt geflankeerd door Walter Vergote (voorzitter West-Vlaamse jeugdcommissie), pistecoach Pieter Develtere en last but not least een dierbare groep vrijwilligers in steun. “Het is meer dan goed geweest”, besluit Geert. “Aan elke meeting namen 40 jongeren deel, aan het kampioenschap zelfs 50. Vooral dat laatste was een mooie revanche op de afknapper van vorig jaar. In 2019, het jaar dat de Europese baankampioenschappen in de Blaarmeersen plaatsvinden, willen wij op dat elan doorgaan.”

“Vooral de Oost-Vlaamse tieners, die in eigen provincie geen zomerpiste hebben, wisten ons wonen”

“Jammer dat er in de jongste leeftijdscategorieën zoveel late afmeldingen waren die de ontvouwing van ons programma ontredderd hebben. Daarop willen wij in de toekomst anticiperen door er een regelmatigheidscriterium aan te verbinden. Dat zal de continuïteit van de deelnames dienen.”

“Ook het in de mist gaan van de interprovinciale meeting viel te betreuren. Een beetje ondankbaar van de andere provincies. Wij gingen wel met een volledige bezetting naar daar, tot in het verre Peer toe. Wij moeten onze interprovinciale meeting stilaan in vraag stellen, zoniet meer bindende afspraken maken met de andere provincies die er ook belang bij hebben.”

Veel toppers in Rumbeke

“Voor de rest kan ik niet anders dan overtevreden terugblikken. Uit de andere provincies kwamen nogal wat betere pistiers individueel af, inclusief Meisenaar Noah Vandenbranden, ‘s lands beste nieuweling op de piste als meervoudig Belgisch kampioen. Hij werd één keer dagwinnaar. Ook Nicholas Aernouts, Basiel Baert, Katrijn Declercq… vijzelden het deelnemersveld aardig op. Vooral de Oost-Vlaamse tieners, die in eigen provincie geen zomerpiste hebben, wisten ons wonen. Zelfs de overgetalenteerde Franse aspirant Mathieu Bethencourt maakte zijn opwachting. Ik denk dat wij hen in de nabije toekomst nog geregeld zullen mogen verwelkomen.” (Bernard Callens)