Bavo Houssin houdt de koers voor bekeken

Bavo Houssin. (Foto Bart) © vdb
Stijn Moerman

In 2014 vierde Bavo Houssin zijn debuut in het wielerpeloton als veldrijder bij de LRC, waarna de Izegemnaar de voorbije seizoenen meermaals van zich liet spreken op de weg. Nu houdt hij op het einde van zijn tweede jaar als junior het wielrennen voor bekeken. “Het was niet langer combineerbaar met mijn studies en ik wil ook wat meer tijd vrijmaken voor mijn vriendin”, aldus Bavo Houssin.

“De eerste zes jaar elektriciteit kon ik volgen aan het VTI in Izegem, maar voor mijn zevende jaar moest ik naar Torhout”, legt Bavo Houssin (18) zijn afscheid uit. “Door het pendelen verloor ik heel wat kostbare tijd, waardoor het moeilijk werd om mijn trainingen af te werken. Bovendien moest ik volgend seizoen de overstap naar de beloften maken en dat is niet te onderschatten. Als je dan niet voldoende kan trainen, heb je daar niets te zoeken. Na lang overleg heb ik uiteindelijk beslist om ermee te stoppen. Op die manier kan ik mijn studies goed afwerken en heb ik wat meer tijd voor mijn vriendin Yasmine Robaeys.”

Net geen zege

De Izegemnaar mag alvast terugblikken op een geslaagd afscheidsseizoen, waarin hij onder meer twee keer beslag legde op de tweede plaats: in Haringe en in Vichte. “En in Vichte had ik moeten winnen”, aldus Bavo. “Op 300 meter van de meet sprong ik uit het wiel van mijn twee medevluchters en had ik meteen twee fietslengtes voorsprong. Ik was op weg naar de zege, maar plots was er een putje, waardoor mijn bracket doorsloeg. Zo kan Lars Collie mij nog nipt remonteren. Spijtig, anders had mijn afscheid nog wat extra glans gekregen. Uiteindelijk reed ik op woensdag 8 augustus in Dadizele mijn laatste koers uit mijn carrière. Ik begon daarna aan mijn vakantiejob, voelde me wat vermoeid en besloot daarom om dan al te stoppen.”

“Als je als belofte niet voldoende kunt trainen, heb je daar niets te zoeken”

Bavo Houssin kijkt alvast tevreden terug op zijn vijf seizoenen in de koers en zal de sport blijven volgen. “In 2014 ben ik begonnen te crossen bij de LRC, kort voor Landelijke Renners en Crossers, om een jaar later mijn debuut te maken op de weg als eerstejaarsnieuweling. Wat mij het meest zal bijblijven uit die periode? In eerste instantie toch mijn twee tweede plaatsen van dit seizoen. Maar ook mijn deelname aan de Ronde van Vlaanderen zal ik niet snel vergeten. Het is toch een mythische wedstrijd om te betwisten. Ik behaalde er uiteindelijk een 23ste plaats en er zat zelfs meer in moest ik in de sprint van ons groepje niet bijna in de nadars geduwd zijn door een Italiaan.”

Fitnessen

“Ook crossen zoals Zonhoven en Meulebeke zullen mij altijd bijblijven. Ik heb altijd graag in het veld gereden en ik keek er altijd naar uit om die wedstrijden te betwisten. Ik zal het wel wat missen, maar ik blijf de koers volgen. Zo ga ik zaterdag naar de Berencross in Meulebeke kijken om te supporteren voor mijn vrienden. Als alternatief trek ik nu naar de fitness om mij uit te leven. Daar kruipt toch heel wat minder tijd in dan in het wielrennen”, besluit de junior van de Molenspurters Meulebeke. (SM)