Aiden Vanderbeke kijkt uit naar de klimkoersen

Vanderbeke, hier in actie tijdens het clubkampioenschap in Deerlijk. "Het is een voorjaar vol tegenslag geworden." (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Voor Aiden Vanderbeke (17) kan de zomer niet snel genoeg beginnen. Na een voorjaar vol pech en tegenslag heeft de tweedejaarsjunior eindelijk de goede vorm te pakken. Net op tijd voor wat komt, want de Diksmuideling hoopt vooral in de klimkoersen enkele spraakmakende resultaten te kunnen neerzetten.

Nadat hij in 2018 enkele knappe ereplaatsen behaalde, hoopte Aiden Vanderbeke dit seizoen opnieuw een stap voorwaarts te zetten. De tweedejaarsjunior kwam dan ook met de nodige ambities uit de winter, maar ondervond al snel dat een zege niet op bestelling komt. “Ik voelde me nochtans klaar voor een sterk voorjaar”, opent Aiden. “Ik kende een uitstekende voorbereiding, werkte voor het eerst samen met een trainer en de conditie was beter dan ooit. Ik dacht echt dat ik zou knallen, maar al in de eerste koersen liep het mis. Door verschillende valpartijen en materiaalpech kon ik nooit tonen wat ik in mijn mars had. Daar kwam nog eens bovenop dat ik na Kuurne-Brussel-Kuurne bijna een maand heb gesukkeld met een geblokkeerde rug. Daardoor was het onmogelijk om deftig te presteren.”

Stilaan beterschap

Maar dat was niet de laatste tegenslag die de 17-jarige Diksmuideling moest verwerken. “Begin mei reed ik in Zwevegem-Kappaert naar de zesde plaats. Eindelijk vertrokken, dacht ik. Maar toen werd ik ziek en was het opnieuw een maand sukkelen. Het werd een voorjaar vol tegenslag, maar dat hoort bij de sport. Je kan alleen maar proberen er sterker uit te komen”, toont Vanderbeke zich strijdvaardig. En het ziet er naar uit dat de renner van Gaverzicht-Be-Okay ook zal slagen in zijn opzet. Twee weken terug finishte hij tweemaal in de top tien en ook afgelopen weekend leverde Vanderbeke een bevredigende prestatie in de interclub van Bonheiden.

Vooral in de klimkoersen hoop ik eens te kunnen scoren. De Tour du Condroz, de Tour du Valromey in Frankrijk, Luik-La Gleize, La Philippe Gilbert…. Stuk voor stuk wedstrijden die me moeten liggen.

“Nochtans was het daar niet mijn parcours en had ik ook wat last van de koude na enkele hagelbuien, maar al bij al kon ik wel vlot standhouden in het peloton”, blikt Aiden terug. “Dat stemt me positief voor de komende maanden. Vooral in de klimkoersen hoop ik eens te kunnen scoren. De Tour du Condroz, de Tour du Valromey in Frankrijk, Luik-La Gleize, La Philippe Gilbert…. Stuk voor stuk wedstrijden die me moeten liggen. De vorm lijkt dus niet op tijd te komen!”

Maar eerst nog enkele examens afleggen. Vanderbeke zit in het zesde jaar houtbewerking aan het VTI van Diksmuide en wil straks met een positief rapport het middelbaar verlaten. “Dat moet normaal wel lukken”, glimlacht de tweedejaarsjunior. “Geslaagd zijn is voor mij al voldoende. Of ik daarna zal verder studeren of meteen begin te werken weet ik nog niet. Laat me eerst nog maar een zomer van de koers genieten!”