Waregem hoopt van BK wielrennen 2021 een waar volksfeest te maken
Als alles goed gaat, zakken op 20 juni volgend jaar tienduizenden mensen af naar het BK wielrennen in Waregem. De stad, de organisatoren van Dwars door Vlaanderen, voetbalclub SV Zulte Waregem én Kruisem bundelden de krachten voor de organisatie van het nationaal kampioenschap bij de profs.
“De coronapandemie zal geen invloed hebben op ons parcours: we kiezen er sowieso voor om Waregem én deelgemeenten maximaal in beeld te brengen en duwen de renners toch een selectief parcours voor de kiezen”, vertelt koersdirecteur Guy Delesie.
Nadat de Belgische eliterenners in september de strijd om de driekleur uitvochten in Anzegem, zakken ze op 20 juni 2021 weer naar Zuid-West-Vlaanderen af om uit te maken wie de opvolger wordt van Dries De Bondt. Nu al is duidelijk dat de winnaar een pak adelbrieven zal moeten kunnen voorleggen om in de finale het verschil te maken op een parcours dat een eresaluut wordt aan ex-renners Briek Schotte en André Defoort.
Drie lussen
“Het parcours telt drie lussen, die elk vier keer worden gereden door de mannen”, vertelt koersdirecteur Guy Delesie. “De eerste lus is genaamd naar Briek Schotte, is ruim 18 km lang en loopt door Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie. De tweede lus, de André Defoortronde, volgt grotendeels hetzelfde traject, maar is iets langer (20,7 km). Dan gaan de renners aan de Deerlijkseweg rechtsaf met passage aan de aankomstlijn in de Verbindingsweg), om zo quasi de hele ring rond Waregem (met Zuiderlaan en Oosterlaan) af te leggen en zo naar de Vijfseweg te rijden. De Briek Schotteronde volgt een kortere weg, zonder passage aan de aankomstlijn: dan gaat het via de Deerlijkseweg, de Henri Lebbestraat, de Westerlaan en de Noorderlaan naar de Vijfseweg.”
We gaan voor een wedstrijd met hoge spektakelwaarde – Guy Delesie
Als toetje wacht de renners nog vier finaleronden van 16 km. Voor die omloop werkte het organisatiecomité nauw samen met de gemeente Kruisem. De finale ronde doet denken aan die van Dwars door Vlaanderen, met hindernissen zoals de Heerlegemstraat (kasseiweg), de Vandevoordeweg (vals plat aan schoenmuseum Shoes or No Shoes), de Holstraat en de Karmeldreef. Zo komen de mannen op een totale afstand van 220 km. De dames rijden vier keer de Briek Schotteronde en drie keer de finaleronde en zullen zo circa 120 km afleggen. “Dat is iets korter als bij andere BK’s, maar dat levert vaak een wedstrijd met een grotere spektakelwaarde op”, aldus Guy Delesie.
Animatie
“De ambitie is uiteraard om er een volksfeest van te maken”, gaat Carlo Lambrecht verder. “Er komt een expo-zone op de Zuiderpromenade, waar we ook de rennersvoorstelling van de dames houden. Voor de heren speelt het voorbereidend spektakel zich af aan de Hippodroom. De podiumceremonies zullen doorgaan aan de Zuiderlaan. Onze genodigden ontvangen we op de Hippologia, terwijl er op diverse plaatsen randactiviteiten gepland zijn. Op het parcours zijn vijf specifieke fanzones voorzien.”
Daarbij gaan we wel uit van een scenario waarbij het coronavirus zodanig onder controle is dat iedereen naar de wedstrijden kan komen kijken. “Uiteraard houden we ook rekening met een ander verhaal, zoals we dat hoogstwaarschijnlijk voor Dwars door Vlaanderen (waar publiek vermoedelijk nog niet zal toegelaten zijn) zullen moeten schrijven. Laat ons hopen dat de maatregelen tegen 20 juni al zodanig versoepeld zijn dat we weer live van wedstrijden zullen kunnen genieten .”
Normaal zal de hele Belgische wielertop in Waregem aan de start staan. Een topprestatie kan hen helpen om een selectie te verdienen voor het wereldkampioenschap, dat later op het jaar in Leuven zal doorgaan. (BVC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier