Bergkoningin Justine Ghekiere is klaar voor olympische wegrit: “In de Giro gewedijverd met topklimmers”

Justine Ghekiere mocht op het podium eens flink met de champagne spuiten. © Marco Alpozzi/LaPresse
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Justine Ghekiere (28) haalde het eindpodium van de Giro d’Italia. De Izegemse werd gehuldigd als winnares van het bergklassement. In haar nog jonge carrière als wielrenster al de vierde bergtrui.

Ze kan met vertrouwen naar de olympische wegrit van zondag 4 augustus in Parijs. In Thüringen (2022), Valencia (2023) en Catalonië (2024) kroonde Ghekiere zich reeds tot bergkoningin. Vorige week voegde ze de blauwe bergtrui van de Ronde van Italië aan haar collectie toe.

De renster van AG Insurance-Soudal trok zonder klassementsambities naar de start in Brescia. “Voor mezelf de juiste tactiek”, reageert Ghekiere. “Ik mocht vrij koersen, maar wel de klassementsambities van Lore De Schepper en Kim Pienaar ondersteunen. Omdat zij in de zesde rit tijd verloren en de meeste punten voor de bergprijs op dag zeven en acht te verdienen vielen, kon ik er vol voor gaan. Even zag het er niet goed uit door een val in de zesde rit. Voor enkele hechtingen in mijn lip zat ik vier uren op spoed.”

In de voorlaatste rit, met twee keer de beklimming van de Blockhaus, greep Ghekiere in het bergklassement de macht. “Bij de eerste passage kon ik het maximum van de punten pakken. Daar heb ik mezelf aangenaam verrast. We reden met vijftien richting de top. Ik kon wedijveren met de topklimmers. Die rit maakte aankomst op de top van de Blockhaus. Ik wist dat die punten niet voor mij zouden zijn. Dus heb ik mezelf gespaard en gedacht aan de slotrit.”

Goeie vorm

Tijdens de laatste etappe pakte Ghekiere extra punten zodat ze haar eindzege in het bergklassement veiligstelde. “Voor de Giro wist ik dat mijn vorm goed zat”, gaat ze verder. “De voorbije koersen zat het niet altijd mee. Ik begon me af te vragen wanneer het eens zou meezitten. Tijdens deze Giro vielen alle puzzelstukken op hun plaats. Ik weet ook dat mijn sterkte op het einde van een rittenkoers ligt. Omdat ik goed recupereer en om kan met de vermoeidheid.”

Volgende opdracht wordt de olympische wegrit in Parijs, in dienst van wereldkampioene Lotte Kopecky. Vóór 4 augustus komt Ghekiere, die niet naar de Tour gaat, niet meer in competitie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier