“We verwachten 15.000 uitgelaten fans”: Meulebeke is klaar voor een zinderend BK veldrijden

In 2022 triomfeerde Eli Iserbyt nog in Meulebeke. Mag hij er volgende maand de driekleur aantrekken? © VDI/BELGA
Philippe Verhaest

Binnen een kleine maand is Meulebeke een weekend lang het epicentrum van het Belgische veldrijden. Zaterdag 13 en zondag 14 januari vindt op het domein Ter Borcht het Belgisch kampioenschap plaats en daar is de Berengemeente helemaal klaar voor. “We willen het laten knallen”, ambieert burgemeester Dirk Verwilst.

Veldritfanaten hebben het tweede weekend van januari al een hele poos in hun agenda omcirkeld. Meulebeke maakt zich op voor een zinderend Belgisch kampioenschap, netjes verdeeld over zaterdag 13 en zondag 14 januari.

Alle grote tenoren zullen op de afspraak zijn. “Enkel Wout van Aert is er niet bij”, stelt bondscoach Sven Vanthourenhout. “Uiteraard jammer, maar het BK kondigt zich als een erg spannende editie aan. In alle categorieën zal de spanning te snijden zijn en zullen we een open wedstrijd krijgen. Het wordt smullen.”

Vanthourenhout heeft trouwens enkel maar lof voor de organisatie achter het BK op Meulebeekse bodem. “Alle grote veldritkampioenen hebben hier de voorbije tien jaar gewonnen, dat zegt heel veel. Deze cross lééft, groeit en bloeit.”

“Hier zal een massa volk van absolute topsport kunnen genieten. Met dank aan het team achter de organisatie, de sleutel van het succes. Ook het parcours is van hoog niveau en bevat de elementen dit we intussen als typisch Meulebeeks beschouwen.”

Parcours van 2.900 meter

Een traject van om en bij de 2.900 meter moet bepalen wie straks de felbegeerde driekleur mag aantrekken. Drie bruggen, evenveel heuvels en trappen, twee keer door de zandbak, één keer door het in Meulebeke beroemde wasbord én over de balkjes maken van Ter Borcht een te duchten parcours. “De start en aankomst liggen op de atletiekpiste en dit jaar voegen we nog een nieuw perceel aan ons terrein toe”, pikt burgemeester Dirk Verwilst in.

Het parcours.
Het parcours. © GF

Hij zag de Meulebeekse veldritwedstrijd in amper tien jaar uitgroeien tot een absolute certitude op de kalender. “We timmeren sinds 2013 aan de weg”, stelt hij. “Gestart als een B-cross en organisch gegroeid, met een duidelijk plan om ooit een Belgisch kampioenschap te mogen ontvangen.”

Vertrouwen

Die droom werd in 2021 al werkelijkheid, maar toen gooide de coronacrisis roet in het eten. Het BK kon plaatsvinden, maar zonder publiek om de renners aan te moedigen. “Een bijzondere ervaring, maar we wilden een herkansing om een editie met alle mogelijke toeters en bellen te organiseren. We zijn dankbaar dat we die nu krijgen.”

“We zijn onze vele vrijwilligers erg dankbaar. Zonder hen zou dit BK nooit mogelijk zijn” – burgemeester Dirk Verwilst

Tom Van Damme, voorzitter van de Koninklijke Belgische Wielerbond, heeft het liever over een duidelijke blijk van vertrouwen. “In 2021 was de samenwerking al perfect, dat is nu opnieuw het geval. Wij kijken erg uit naar wat hier straks te gebeuren valt. Iets wat alleen maar kan dankzij de harde inzet van het Meulebeekse gemeentebestuur en de vele vrijwilligers.”

Koninklijke Belgische Wielerbondvoorzitter Tom Van Damme is vol lof over de Meulebeekse organisatie.
Koninklijke Belgische Wielerbondvoorzitter Tom Van Damme is vol lof over de Meulebeekse organisatie. © VDI

Dirk Verwilst knikt. “Zonder die vele mensen die zich belangeloos voor dit evenement inzetten, zou dit BK nooit mogelijk zijn. Zij zetten Meulebeke mee op een positieve manier op de kaart. Dat is onbetaalbaar.”

De winnaars van elke categorie gaan naar huis met een trofee van de hand van de Pittemse kunstenaar Marc Vanhecke.

5.000 vips

Op de fiets moet zich een hoogstaande sportieve strijd ontspinnen, maar ook naast het parcours wordt het duimen en vingers aflikken. “We hadden gehoopt 3.000 vips te mogen verwelkomen, maar het zijn er nu al iets meer dan 5.000. Een gigantisch succes. Onze vipformules zijn dan ook zo goed als uitverkocht, maar ook voor de gewone fan zal het genieten worden. We voorzien twee ambiancetenten en dankzij de uitbreiding van het parcours zal iedereen voldoende ruimte hebben om van het spektakel te genieten.”

Elke winnaar gaat naar huis met een kunstwerk van Pittemnaar Marc Vanhecke.
Elke winnaar gaat naar huis met een kunstwerk van Pittemnaar Marc Vanhecke. © VDI
De trofeeën voor de winnaars bij de elite dames en mannen.
De trofeeën voor de winnaars bij de elite dames en mannen. © PVH

De vips worden met shuttlebusjes tot aan het domein Ter Borcht gebracht. “Zo willen we de hinder op mobiliteitsvlak zo laag mogelijk houden. We roepen ook op om zoveel mogelijk per fiets naar het BK af te zakken. We richten daarvoor drie ruime fietsparkings in. In totaal verwachten we 15.000 uitgelaten crossfans. Nu nog duimen voor stralend winterweer.”

Tickets kosten in voorverkoop 10 euro (zaterdag) en 20 euro (zondag). Een combiticket heb je voor 25 euro. Aan de kassa betaal je 15 euro (zaterdag) en 25 euro (zondag). Een combiticket heb je dan weer voor 30 euro. Kinderen jonger dan 12 mogen gratis het terrein op en alle Meulebekenaren betalen voor een combiticket slechts 20 euro. Vanaf 50 tickets krijg je 10 procent korting.

Info: www.bkmeulebeke.be

Programma

Zaterdag 13 januari

10 uur: U17 meisjes

11 uur: junioren dames

13.45 uur: junioren mannen (live op Sporza)

15.15 uur: elite en U23 dames (live op Sporza)

Zondag 14 januari

10 uur: U17 jongens eerstejaars

11 uur: U17 jongens tweedejaars

13.45 uur: U23 mannen (live op Sporza)

15.15 uur: elite mannen (live op Sporza)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier