Kan onze Michael favoriet Wout van Aert kloppen?

Michael Vanthourenhout toonde zich als belofte geregeld de sterkste voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel, zoals hier op de Cauberg in Valkenburg in 2013. (foto Belga)© BELGA
Tom Vandenbussche

Wout van Aert wordt Belgisch kampioen veldrijden bij de profs. Punt. Of vergissen we ons? Alles kan, zeker op een kampioenschap. Door de elleboogperikelen bij Eli Iserbyt wordt Michael Vanthourenhout (27) als de grote uitdager naar voren geschoven. Jawel, hij die Van Aert al eens versloeg op een EK bij de beloften. Zeven jaar later is de jongen van weleer een kerel geworden. Een terugblik met toenmalig bondscoach Rudy De Bie. “Ik geloof dat Michael in de toekomst links en rechts een titel mee zal grissen.”

“Ik rijd vooral grote crossen, want ik koers meestal waar mijn broer Dieter ook koerst.”

(zijn eerste BK veldrijden, als eerstejaarsnieuweling in Hofstade, 4 januari 2008)

De Bie : “Logisch natuurlijk, maar het ventje dat naar de cross van zijn broer kwam kijken, is niet lang een ventje gebleven. Michael had meer kwaliteiten dan Dieter en zo is de aandacht al vlug naar hem verschoven.”

“Dinsdag ging hij voor broer Dieter supporteren in de avondcross in Woerden. Hij zat pas na twee uur ’s nachts in bed. Dan betaal je de rekening cash. Ik hoop dat hij zijn lesje geleerd heeft.”

(bondscoach Rudy De Bie aan de vooravond van zijn eerste EK veldrijden, als junior in Frankfurt, 5 november 2010)

De Bie : “Een typische familiesituatie. (grijnst) Grote broer ging crossen en om alleen thuis te blijven, was het nog wat vroeg. Dus ging hij mee. Hij croste graag, maar het kwam zoals het kwam. Hij trainde wat meer als hij goesting had en wat minder als hij geen goesting had. Het duurde nog een tijdje voor hij de klik maakte. Die reputatie van speelvogel heeft hij nog een aantal jaar met zich meegedragen. Maar de laatste drie jaar is dat enorm verbeterd.”

“Ik overschreed de finish met gebalde vuist vooral omdat ik voor Laurens Sweeck eindigde, want alleen zo kon ik een WK-selectie afdwingen.”

(derde in WB-cross in Liévin als eerstejaarsbelofte, na Lars van der Haar en Julian Alaphilippe, 20 januari 2012)

De Bie : “Jammer dat het WK in Koksijde door krampen op een sisser afliep. Die waren het gevolg van de zware inspanningen de weken ervoor. Bovendien lag het parcours er in Koksijde dat jaar heel zwaar bij. Maar uit de fouten die het langs bijblijven, leer je het meest.”

“Ik was de derde sterkste in koers, maar door de pech van Van Aert kon ik een plaatsje opschuiven.”

(tweede na Mathieu van der Poel in beloftecross in Ruddervoorde, 1 november 2013)

De Bie : “Dat was het begin van wat hij nu aan het verwezenlijken is. Die twee – Van der Poel en Van Aert – zijn supertalenten en Pidcock kan je erbij nemen. Maar daarna komt Michael, samen met Eli Iserbyt.”

“Waar zijn verhaal eindigt, weet niemand. Maar ik geloof dat Michael een eindje ver kan komen. Het verloopt bij hem nog allemaal vrij rustig. Die jongen wordt langzaam een kerel.”

(bondscoach De Bie na zijn Europese titel bij de U23 in Tsjechië, 8 november 2013)

De Bie : “Het heeft zijn tijd nodig gehad. Michael is van nature vrij frêle. Af en toe liep hij een verkoudheid op en dat had een weerslag op zijn resultaten. Maar wat zich toen aanbood, is werkelijkheid geworden.”

Michael Vanthourenhout won dit seizoen al twee grote crossen. Volgt zondag in Meulebeke nummer drie met zijn eerste Belgische titel ooit? (foto Belga)© BELGA
Michael Vanthourenhout won dit seizoen al twee grote crossen. Volgt zondag in Meulebeke nummer drie met zijn eerste Belgische titel ooit? (foto Belga)© BELGA

“Michael staat in de schaduw van Van Aert en Van der Poel, maar ik denk dat hij nog meer progressiemarge dan die twee heeft”

(Klaas Vantornout na zijn wereldtitel bij de U23 in Tabor, 6 februari 2015)

De Bie : “Die twee zijn uitzonderlijk getalenteerde jongens. Zo heb je er normaal maar ééntje om de zoveel decennia. Michael mag meer dan fier zijn dat hij in de buurt van die twee komt. Wat als Mathieu en Wout geen crossers waren geweest? (lacht) Dan zouden Michael en Eli nog meer de scepter gezwaaid hebben. Het zou hen ook geen windeieren gelegd hebben. Maar dat is ook nu het geval. Ze worden zeker naar waarde geschat.”

“Ik hoop dat Michael nu beseft dat hij echt topcrossen kan winnen als hij in topconditie is.”

(Pauwels Sauzen-Bingoal-ploegleider Gianni Meersman na zijn zilveren medaille op het EK in Rosmalen , 13 november 2020)

De Bie : “Dat is ook zo. We mogen hem niet onderschatten. Als Wout en Mathieu tijdens een duel aan elkaar gewaagd zijn en elkaar het wit uit de ogen kijken, is Michael één van de kandidaten om met het derde been te gaan lopen. Wat hij nu laat zien, kan hij nog een aantal jaar vasthouden. Hij is al een vaste waarde en kan hier en daar voor een uitschieter blijven zorgen. Soms moet de koerssituatie wat meezitten en dan kan hij verrassend uit de hoek komen. Ik geloof dat Michael in de toekomst links en rechts een titel mee zal grissen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.