Eli Iserbyt boekt in Brussel vijftigste zege, Lars van der Haar is eindwinnaar Trofee

Eli Iserbyt viert z'n overwinning (Belga/ David Pintens) © BELGA

Eli Iserbyt (Pauwel Sauzen-Bingoal) heeft zondag in Brussel zijn vijftigste veldrit gewonnen.

In de Universities Cyclocross bleef de 26-jarige West-Vlaming zijn teamgenoot Michael Vanthourenhout negen seconden voor. De Nederlander Joris Nieuwenhuis finishte als derde op 55 seconden. De wederoptredende Toon Aerts werd net als zaterdag in Sint-Niklaas vierde.

Eli Iserbyt won dit seizoen in Overijse, Ruddervoorde, Niel, Troyes, Kortrijk, Flamanville, het Belgische kampioenschap in Meulebeke, Otegem, Maldegem, Middelkerke en Brussel. In deze laatste cross pakte hij meteen zijn 50e profzege. “Die wou ik absoluut hier nog pakken”, verklaarde de 26-jarige West-Vlaming.

“Zeker omdat ik in Brussel een parcours kreeg dat me lag. Meer dan dat het geval is komende week in Oostmalle. Ik had in het begin wel moeite om het tempo te volgen en ben daar al eens diep moeten gaan. Gelukkig kwam ik goed weg op de schuine kant en kon ik daar het verschil maken op de rest.”

Er was wat ongerustheid bij de Belgische kampioen toen zijn ploegmakker Michael Vanthourenhout in de tegenreactie op hem ging. “Ik zag na mijn aanval met Joris Nieuwenhuis plots Michael Vanthourenhout op kop rijden met een heel pak renners in zijn wiel. Daarom riep ik naar de ploegleiding dat ze hem de opdracht moesten geven de achtervolging stop te zetten. Maar in een volgend beeld zag ik hem alleen rijden en dat was dan weer geen probleem. Uiteindelijk is alles weer in orde gekomen en pakken we net als gisteren de zege en de tweede plaats met de ploeg. Vanthourenhout ging in de finale aanvallen en ik trok meteen mee. Ik reed met een grover bandenprofiel dan Michael. Dat hielp wel op deze ondergrond.”

De Nederlander Lars van Der Haar (Baloise-Trek) finishte als negende op 3;15, maar had al een grote voorsprong en zag de eindwinst in de X2O Badkamers Trofee niet meer in gevaar komen. Iserbyt werd op 1:31 tweede, Vanthourenhout op 5:41 derde.

Joris Nieuwenhuis pakte de kopstart en kreeg Eli Iserbyt in het wiel. De Nederlandse en Belgische kampioen trokken de tweede ronde in met een voorgift van 22 seconden op Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Ryan Kamp, Daan Soete, Toon Vandebosch, Niels Vandeputte en Toon Aerts. Vanthourenhout ging alleen in de tegenaanval en kon na 23 minuten cross vooraan aansluiten.

Bij de passage op de schuine kant ging Vanthourenhout versnellen. Nieuwenhuis moest vol aan de bak om de kloof te dichten. Iserbyt had na een paar foutjes enkele meters moeten laten, maar reed weer naar zijn ploegmakker toe.

Het duo begon met vijf seconden voorsprong op Nieuwenhuis aan de voorlaatste ronde. Vanthourenhout reed zich vast in de afsluiting en zo kon Iserbyt alleen aan de slotronde beginnen. Nieuwenhuis verloor alsmaar meer terrein, terwijl Toon Aerts zich voor de vierde plaats had ontdaan van Toon Vandebosch.

Op de erelijst volgde Iserbyt zichzelf op. Vanthourenhout won de universiteitscross in 2022, Aerts in 2021. De eerste twee edities kwamen in 2019 en 2020 op naam van Mathieu van der Poel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier