Tiende editie, tien jaar later: Memorial Igor Decraene in Waregem vindt zondag plaats

Igor Decraene werd in 2013 wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. © Belga
Tom Vandenbussche

Vrijdag 30 augustus is het dag op dag tien jaar geleden dat Igor Decraene, wereldkampioen tijdrijden bij de junioren in 2013, op tragische wijze om het leven kwam. Zondag vindt in Waregem de tiende editie van de Memorial Igor Decraene plaats, een nationale testtijdrit voor jeugdwielrenners.

Naar jaarlijkse gewoonte is de Memorial Igor Decraene, een nationale testtijdrit die door Belgian Cycling ondersteund wordt, een belangrijke test voor de komende internationale kampioenschappen. Over anderhalve week vindt in Limburg immers het EK tijdrijden plaats. Twee weken later is er in Zurich ook nog het WK. “Het wordt een speciale editie”, vertelt Koen Christiaens. “Het Waregemse harmonieorkest komt met 30 mensen spelen. Zij waren er ook bij op de eerste editie, toen in heel slecht weer. Igor heeft ook nog twee jaar deel uitgemaakt van het harmonieorkest.”

Belgische toppers

Traditiegetrouw zullen enkele Belgische toppers in de jeugdcategorieën aan de start verschijnen. Heestertnaar Robin Orins, regerend Belgisch tijdritkampioen bij de beloften en al enkele maanden zeker van een profcontract bij Lotto-Dstny, tekent present, net als Lars Van den Heede, Steffen De Schuyteneer, streekrenner Viktor Vaneeckhoutte. Bij de nieuwelingen neemt Jinze Jooris deel en bij de junioren is het uitkijken naar de drie renners die de week erna het EK tijdrijden zullen betwisten en tot de wereldtop behoren: Aldo Taillieu, Jasper Schoofs en Matisse Van Kerckhove. Koen Christiaens: “In die tien jaar zijn er heel wat mooie namen hier aan de start verschijnen. Remco Evenepoel is in Waregem zelfs eens verslagen door een West-Vlaming, Loran Cassaert.”

Aangepast parcours

Het parcours van de testtijdrit bestaat uit een ronde van 10,6 km met start en finish aan het Biestplein. De omloop loopt langs de Mottestraat, Industrielaan, Mannebeekstraat, Plasstraat, Ingooigemstraat, Elstweg, Heirbaan, Engeldreef, Groenstraat, Schaagstraat, Brabantstraat, Industrielaan en Kleithoekstraat. Nieuwigheid in het parcours is de Elstweg, die 1,2 km lang is, twee oplopende stroken telt en 19 hoogtemeters overbrugt, waarvan de steilste 100 meter aan 3,4 procent. Geen onoverkomelijke hindernis, maar de Elstweg maakt het parcours van de testtijdrit wel lastiger. “Die parcourswijziging was mijn voorstel, want die Elstweg is een macadamweg die voor geen meter bolt en op het einde nog een redelijk knikje bergop heeft”, vertelt Christiaens, die samen met Bruno Boudry, Etienne Broché, Frederik Broché, Thybo Decraene, Bart Vancauwenberghe en Bernard Vandewalle het bestuur van de vzw Memorial Igor Decraene vormt. “Mijn rechterhand Frederik Broché heeft als technisch directeur bij Belgian Cycling met de Olympische Spelen een heel drukke periode achter de rug. Hij vroeg om het papierwerk op mij te nemen. (lacht) Geloof me, er komt veel meer kijken bij de organisatie van een koers dan iedereen denkt.”

Gevulde erelijst

Op de erelijst van de Memorial Igor Decraene, die in 2015 voor de eerste keer plaatsvindt, prijken de namen van onder meer Cedric Beullens (junioren 2015), Shari Bossuyt (dames nieuwelingen 2016), Katrijn De Clercq (dames nieuwelingen 2017), Julie De Wilde (dames nieuwelingen 2018, dames junioren 2019), Remco Evenepoel (junioren 2018), Brent Van Moer (beloften 2018), Julie Van De Velde (dames elite 2019), Alec Segaert (nieuwelingen 2019, junioren 2020, beloften 2022), Rune Herregodts (beloften 2019), Ann-Sophie Duyck (dames elite 2020) en William Junior Lecerf (beloften 2023). Ook Ilan Van Wilder (tweede junioren 2018), Cian Uijtdebroeks, Arnaud De Lie, Florian Vermeersch en Mauri Vansevenant stonden ooit in Waregem aan de start. “We bekijken het jaar per jaar. Het is onze bedoeling om verder te organiseren, maar er komt veel bij kijken. We hebben iedereen van het bestuur nodig. Maar het lukt wel.”

Programma 10de Memorial Igor Decraene: 10 uur (recreantenkoers over 5 ronden of 28,5 km voor heren +40 en dames +18), 10.30 uur (optreden Het Waregems Harmonieorkest), 11 uur (recreantenkoers over 6 ronden of 34,2 km voor heren -40), 12.45 uur (nationale testtijdritten voor alle jeugdcategorieën: heren nieuwelingen, junioren en beloften, dames nieuwelingen, junioren en beloften). De recreantenkoers voor heren -40 is volzet. Voor de recreantenkoers voor heren +40 en dames +18 kan er tot en met de start ter plaatse ingeschreven worden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier