Studenten organiseren Shifting Gears Koerse als schoolproject

Van links naar rechts: studentenondernemers Hannes Deceuninck, Elke Maddelein, Marie Vandenbroucke en Berre Delesie. Vijfde lid van de groep, Bo Lemmens, was afwezig voor de foto. (foto YH)
Redactie KW

Wie deze week zaterdag nog niks heeft gepland en thuis een fiets heeft staan, wordt verwacht in Zuienkerke. Een groep van vijf studenten laat er zaterdag een volledige wielerdag plaatsvinden, met een koers, een kids race én een uitgestippelde toertocht. Goed voor een hele dag fietsplezier.

Het HOWEST-ondernemersgroepje van Berre Delesie werkte voor het hogeschoolproject samen met Hakim Verbeure. Hij is de zaakvoerder van Shifting Gears, de moderne fietsenwinkel in Zuienkerke. Berre Delesie doet het ambitieuze plan uit de doeken. “Op zaterdag 27 april laten we een volledige wielerdag doorgaan, van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Zowel geschikt voor recreanten als voor competitierenners. En achteraf zorgt Red Bull voor een leuk feest”, verzekert Berre.

Voor ieder wat wils

Shifting Gears Koerse bestaat uit drie delen. ‘s Ochtends zijn er toertochten gepland van 50, 100 en 135 kilometer. “We kunnen gelukkig op vrijwilligers rekenen om de nodige 400 pijltjes op te hangen”, zegt Berre. “Vanaf drie uur ‘s middags mogen de jongste talenten zich in Zuienkerke aanbieden voor een kids race. Elk kind krijgt een gratis Plopsalandticket, zo voelt ook de laatste in het resultaat zich een winnaar”, vervolgt Marie Vandenbroucke. Berre legt verder uit hoe de dag eruit zal zien. “Om zes uur ‘s avonds volgt een koers waarin zowel recreanten als ervaren competitierenners 28 rondjes van 2,3 kilometer afleggen. De eerste 14 rondes worden begeleid door een motor onder een strak tempo van iets meer dan veertig kilometer per uur”, zegt Berre. Opmerkelijk genoeg is als eerste over de eindmeet komen zaterdag niet voldoende om te winnen. “We kozen voor een andere aanpak. Iedere ronde kan een renner punten verdienen en is er dus koers. De eerste verdient tien punten, de tiende één punt. Wie aan het eind het meeste punten heeft, wint.”

U hoeft zaterdag dan ook niet verbaasd op te kijken als iemand middenin het pak zegezeker de handen in de lucht steekt.

Als ze in België zijn, rijden ook Timothy Dupont en Guillaume Van Keirsbulck mee. Zij begeleiden het tempo in de eerste helft van de koers

Hoe houd je nu bij wie telkens als eerste over de meet komt? “Daarvoor werken we samen met Star-tracking”, zegt projectleider Hannes Deceuninck. “Elke deelnemer krijgt een zadelchip. De renners rijden daarmee iedere ronde over een finishmat die registreert wie wanneer voorbijkomt.” Al hoeft de focus volgens de studenten niet voor iedereen op winnen te liggen. “Je mag achter het peloton terechtkomen in de eerste helft van de koers, je mag zelfs gedubbeld worden. Pas als het halverwege echt koers wordt, worden gedubbelde renners uit koers genomen”, zegt Berre. Naast heel wat prijzen wordt ook een toffe trekpleister voorzien. “Als ze in België zijn, doen straks ook Timothy Dupont en Guillaume Van Keirsbulck mee. Zij begeleiden het tempo tijdens de eerste helft van de koers. Eens het echt koers wordt, is hun rol uitgespeeld. Je vindt hen dus niet terug in de uitslag”, verzekert Berre.

Netwerk uitbouwen

De studenten hebben bij de organisatie gemerkt dat netwerken erg belangrijk is. “Luc Vanderbiest, de trekker van ons goede doel Lift me Up, brengt ons bijvoorbeeld de bevoorrading. Lift me up brengt allerlei acties samen voor mensen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken”, zegt Berre. En hoe zit het met het inschrijven? “Dat kan je via de website of de dag zelf doen. Zo komt onze hoofdsponsor ECS 2XL de dag zelf met een damesploegje. Inschrijvingen zullen er voldoende zijn”, zegt Berre hoopvol. “Zonder netwerken zat dit grootschalige evenement er niet in, en daarom bedanken we ook nog Publi-K en Kantour Bouche voor alle financiële steun”, besluit Hannes Deceuninck.