Stan Dewulf kijkt uit naar profdebuut

Sanne Cant, Thomas De Gendt, Yves Lampaert, Remco Evenepoel, Siebe Deweirdt en Stan Dewulf op het Gala van de Flandrien 2018. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Met het nieuwe jaar in zicht nadert ook de start van het wegseizoen met rasse schreden. Terwijl de crossers door de Vlaamse velden vlammen, zoeken de meeste profploegen warmere oorden op om er een stevige basis te leggen voor 2019. Lotto-Soudal verbleef van 8 tot en met 18 december in het zonnige Mallorca en maakte van die gelegenheid gebruik om ook de nieuwkomers in te burgeren. De West-Vlaamse neoprof Stan Dewulf was een van hen.

Stan Dewulf mocht lang nagenieten van een schitterend 2018. In zijn derde jaar bij de beloften werd hij onder meer zesde in Luik-Bastenaken-Luik, tweede in de Tour de Bretagne, tweede in de Triptyque des Monts et Châteaux (waar hij twee ritten op zijn naam schreef) én maakte hij zijn jongensdroom waar door Paris-Roubaix voor beloften te winnen. Daarmee kroonde hij zich voor de tweede opeenvolgende keer tot eindlaureaat van WestSprint én versierde hij zijn eerste profcontract. “Dan trek je met een goed gevoel de winter in”, lacht Stan. “Wat rust heeft me wel deugd gedaan na een mooi, maar lang seizoen. Ook de soms verre verplaatsingen begonnen wat in de kleren te kruipen. Maar ondertussen is de batterij opnieuw volledig opgeladen en is de blik alweer gericht op de start van het komende wielerseizoen. Het wordt mijn eerste jaar bij de profs, dus het is afwachten hoe ik de stap zal verteren. Het is elke winter een beetje van nul beginnen, maar nu is dat nog meer het geval. Het is tijd voor het echte werk.”

Andere sporten

Na de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen lag de 21-jarige Stavelnaar drie weken stil alvorens hij de trainingen mocht hervatten. “De eerste maand was er nog ruimte voor andere sporten: lopen, mountainbiken, fitnessen… Maar nu we hier in Mallorca zijn, wordt het fietsvolume serieus opgetrokken. In die tien dagen zullen we om en bij de 30 uur op het zadel hebben gezeten. Vooral rustige duurtrainingen. Het aangename weer is daarbij mooi meegenomen. De laatste dagen konden we zelfs in korte broek vertrekken. Een groot verschil met Vlaanderen, heb ik gehoord”, knipoogt Dewulf.

Ik zal in de eerste plaats zoveel mogelijk in dienst moeten rijden en stelen met mijn ogen

Naast het opdrijven van de trainingsarbeid is zo’n ploegstage ook de perfecte gelegenheid om het profwielrennen en de werking van het team wat beter te leren kennen. Zeker voor neoprofs is het mooi meegenomen om te kunnen leren van de meer ervaren renners.

“Helemaal nieuw is het natuurlijk niet”, vertelt Stan. “Na drie jaar bij de belofteploeg ben ik in ieder geval de kleuren al goed gewoon. (lacht) En ik ken al een aantal renners van bij de U23 en mijn wedstrijden als stagiair. De integratie is dus vlot verlopen. Ik moet er wel nog op letten dat ik aan tafel en tijdens teammeetings Engels praat. We zijn met veel Vlamingen, maar op die manier kunnen ook de buitenlanders meelachen met onze grappen”, grijnst de beloftevolle West-Vlaming. “En er zijn nog zaken die er nu bijkomen. Afspraken met sponsors, het invullen van whereabouts… Dingen waar ik nog aan moet wennen, maar die ik er met plezier bijneem. Het was mijn droom om prof te worden en nu is het eindelijk zover.”

Klaar voor de stap

En er werd ook al eens gepraat over zijn programma voor het komende voorjaar. In januari trekt Dewulf nog eens op stage naar Calpe, waarna hij zich mag opmaken voor zijn eerste rittenkoersen. “Ik kijk er nu al naar uit”, is Stan enthousiast. “Ik zal in de eerste plaats zo veel mogelijk in dienst moeten rijden en stelen met mijn ogen, maar ik heb er ongelooflijk veel zin in. Na drie jaar bij de beloften voelde ik me klaar om de stap te zetten. Hopelijk kunnen we met de ploeg al snel enkele successen boeken en zijn we vertrekken voor een sterk voorjaar”, besluit Stan Dewulf. (BVS)