Stan Dewulf baalt na zilveren medaille

Junior Stan Dewulf heeft België een zilveren medaille bezorgd op het EK wielrennen voor beloften en junioren in het Estse Tartu. “Nu overheerst nog wel ontgoocheling om die gemiste kampioenentrui”, klonk het eerlijk na afloop, “maar morgen ben ik er wellicht trots op.”

Stan Dewulf was tweede in een sprint met vier. © Foto MD

Neen, Stan Dewulf wond er geen doekjes om zondagmiddag. De junior, toe aan zijn eerste EK, baalde in een eerste reactie toch vooral om het missen van die Europese titel. “Als je er zo dicht bij bent, dan win je geen zilver, maar verlies je goud. Nochtans hebben Aaron en ik nog geprobeerd om in het slot weg te springen uit dat groepje met vier, maar ze lieten ons niet rijden. In de sprint was die Pool Banaszek sneller dan mij. Jammer, nu ben ik ontgoocheld, maar morgen, als ik er een nachtje over geslapen heb, zal ik wellicht trots zijn op die zilveren medaille.”

“Aaron Verwilst opende”

De Belgische selectie van Carlo Bomans reed een sterke wedstrijd. Aaron Verwilst sprong weg uit een groepje met zo’n 15 renners en kreeg de Nederlander van der Horst met zich mee. “Het was Aaron die in de aanval ging”, zet Dewulf recht (in een eerder bericht was er sprake van dat Dewulf als eerste in de aanval ging, red). Ze reden met twee voorop. Daarna ging die Pool Banaszek in de tegenaanval en ik reageerde meteen. We zaten beter met twee Belgen vooraan dan één alleen”, sprak de Stavelenaar.

Het kwartet telde zo’n 25 seconden voorsprong bij het ingaan van de laatste ronde. Achter hen reed de Zwitser Hirschi in de achtervolging. “We gingen de finale in met vier”, aldus Dewulf. “Aaron en ik probeerden wel om weg te springen, maar dat lukte niet. Helemaal op het eind, op zo’n 250 meter of zo kwam die Zwitser nog terug, maar echt meesprinten kwam er bij hem niet meer aan te pas (hij werd vijfde, red). Ik reed voorop met Banaszek, hij zette aan, ik kwam nog even naast hem in die sprint, maar hij was gewoon sneller en pakte het goud.”

WK-selectie verdienen”

Zilver dus voor Dewulf en een vierde plaats voor Aaron Verwilst. “Ik denk dat we als ploeg tevreden mogen zijn”, besluit Dewulf. “De voorbije weken was mijn conditie niet zo goed, maar vandaag had ik echt een superdag. Nu ga ik een weekje rustig trainen en daarna volgen nog wat wedstrijden. Het WK? Ik weet nog niet of ik er bij zal zijn. Ik zal mijn selectie eerst moeten verdienen”, lacht hij.

Dewulf staat trouwens met de voetjes op de grond. “Mijn studies krijgen voorrang”, klinkt het ernstig. “Ik ben nog maar junior. Het valt nog af te wachten hoe mijn fietscarrière zal verlopen. Het is pas bij de beloften dat één en ander duidelijk wordt. In september start ik aan de universiteit: bio-ingenieur of industrieel ingenieur. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik zal kiezen. Ik moet me eerst nog wat bevragen.”

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.