Shari Bossuyt: “Ik sta vijf kilo scherper dan vorig jaar, maar ik laat er mijn frieten niet voor”
Ze is jong en ze wil wat. Shari Bossuyt (19) zag op jonge leeftijd al een groot deel van deze wereld. Als wielrenster. Volgende week neemt ze met de Belgische achtervolgingsploeg deel aan het WK in Berlijn. Kwalificatie voor de Spelen in Tokio is het doel, maar als dat niet lukt, kijkt de Bellegemse, vijf kilo scherper dan in 2019, al uit naar Parijs 2024. Een mooie carrière als wielrenster wacht. “Maar wij vrouwen zouden best wat meer mogen verdienen.”
Storm Dennis heeft ons land nog niet helemaal verlaten als we ons op een alweer stormachtige maandagnamiddag naar de ouderlijke woning van Shari Bossuyt in de Doornikserijksweg in Bellegem begeven. Vader Dany en broer Gianni zijn niet thuis, maar mama Fabienne zal het volledige interview aan de zijde van haar koersende dochter blijven. En er is nog volk van de partij: Gerben Thijssen. 21 jaar, Limburger, prof bij Lotto-Soudal en al een half jaar het lief van Shari. “Na de stage met de pistiers in Mallorca is hij mee naar Bellegem gekomen”, vertelt ze. “Hij blijft hier de rest van de week en is nu gaan trainen.”
Toen jullie pas een koppel waren, kwam Gerben tijdens de Zesdaagse van Gent zwaar ten val. De toestand leek zelfs even kritiek. Hoe maakte jij dat mee?
“Ik zat die avond op de tribune. Toen Gerben viel, zei ik nog om te lachen: kijk naar den anderen, hij valt ook weer. Je moet weten: negen op de tien keer dat we gaan fietsen, ligt hij op de grond. Maar het was snel gedaan met lachen, want plots zei mijn mama: ik denk echt dat het niet goed is, hij blijft liggen. Ik ben naar beneden gespurt en zag hem in een rare houding liggen. Een verpleger die ik kende, begon te zeggen wat ik moest doen. Een andere man intussen was aan het worstelen met de handen van Gerben. Er moest een hartslagmeter op zijn vinger worden geplaatst, maar zijn handen waren helemaal verkrampt. Daardoor balde hij de hele tijd zijn vuisten. Mij lukte het wel om Gerbens handen los te krijgen, maar geen drie seconden later was de hartslagmeter er alweer af. Plots merkte iemand op dat ik geen verpleegster maar wel zijn vriendin was. Toen werd ik weggeroepen. Die beelden vanop televisie wil ik nooit meer zien.”
Hoe is het nu met Gerben?
“Hij is eerst drie dagen op intensieve moeten blijven. De dokters kregen hem moeilijk wakker. Op dat moment waren ze echt niet positief, want hij had drie hersenbloedingen. Zijn mama had contact opgenomen met Luc Stockx, bekend van het programma Topdokters. Als Luc iemand met een hersenbloeding binnen de 45 minuten op zijn tafel krijgt, komt het goed. Echt een topper in zijn vak. Hij zei dat de hersenbloedingen niet op gevaarlijke plaatsen waren, terwijl ze in Gent vertelden dat Gerben er een handicap aan zou overhouden. Na die dagen op intensieve is het gelukkig snel de goede kant opgegaan. Tot hij weer mocht stappen. Dat lukte niet, wat nogal een shock was voor Gerben. Gelukkig is alles nu weer oké. Hij heeft wel nog een kleine afwijking in zijn rechterbeen. Als hij gaat fietsen en eerst met zijn rechterbeen uit zijn klikpedaal wil, lukt dat niet altijd. Maar de kinesist zegt dat dit wel overgaat. Stap per stap komt hij terug. Een normale mens met een hersenbloeding heeft zes tot zeven maanden nodig om te herstellen. Hij is drie maanden verder en fietst al.”
Zeggen dat een man meer moet trainen dan een vrouw, vind ik niet correct
Sta je soms stil bij de risico’s van je job?
“Ik moest die week zelf ook nog koersen op de piste en dan denk je wel eens: is dit het wel allemaal waard? Het leven is toch meer dan de fiets. Maar uiteindelijk is die passie zo groot dat je toch verder doet.”
Het leven als profrenster heeft gelukkig ook zijn mooie kanten. Op het WK in Berlijn kan je je met de achtervolgingsploeg plaatsen voor de Spelen.
“Ik hoop dat we bij de top acht geraken en voor de Fransen eindigen. Enkel de beste acht op de wereldranking plaatsen zich voor de Spelen (België staat momenteel achtste, maar Frankrijk naderde tot op dertig punten, red.). We zijn dit jaar eigenlijk nog nooit voor Frankrijk geëindigd. Maar op het EK vorig jaar waren we beter, dus waarom zou dat nu niet kunnen?”
Misschien mag je ook als reserve voor D’hoore en Kopecky mee naar Tokio. Hoever staan zij nog boven jouw niveau?
“De wattages die zij in Mallorca bergop duwden, haal ik niet. In een ploegenachtervolging draaien ze ook langere kopbeurten. Daaraan zie je dat ze sterker zijn. Logisch. Jolien is tien jaar ouder, Lotte zes jaar. Ik zou het abnormaal vinden mocht ik nu al even sterk zijn. De beste jaren van een wielrenster beginnen als je 24 bent. Ik heb dus nog wat tijd.”
Je bent sinds kort afgestudeerd en hebt nu tijd om je vol te richten op je wielercarrière. Wat is er veranderd in je leven?
“Ik behaalde mijn diploma bloemschikken, maar wil daar eigenlijk niets mee doen. Het is een verademing om van de school en van het studeren verlost te zijn. Ik kan nu op normalere uren trainen in plaats van ‘s avonds laat. Tijdens wedstrijden moet ik me ook geen zorgen meer maken over de lessen die ik niet kan volgen. Al mis ik mijn vrienden wel. Daarnaast let ik meer op mijn voeding dan vroeger. Ik eet wat gezonder, maar het kan nog altijd beter. Die frituur hier iets verder langs de weg is gevaarlijk. Allez, ik kan daar ook salade eten natuurlijk. (lacht) Neen, serieus. Ik laat mijn frieten er nog niet voor. In de toekomst misschien wel. Gerben en het mannenpeloton in het algemeen hebben nog altijd een veel professionelere omkadering.”
Er gaapt een grote financiële kloof tussen mannelijke en vrouwelijke wielrensters. Moeten jullie evenveel verdienen?
“Er zou wel wat mogen veranderen. Ik vind wel dat de vrouwen meer aandacht dan vroeger krijgen, maar dat men nog altijd zegt dat een man meer moet trainen dan een vrouw, vind ik niet correct. Wij moeten er evenveel voor doen en laten. Ik ga net als Gerben niet op stap en ben ook altijd weg van huis. Maar goed, evenveel verdienen als de mannen hoeft ook niet voor mij. De mannen fietsen langere afstanden dan de vrouwen, dus ergens begrijp ik het wel. Maar als je weet hoeveel sommige mannelijke profs verdienen en je dan eens naar je eigen inkomsten kijkt, kom je tot de vaststelling dat het verschil toch wel heel erg groot is. Te groot, vind ik.”
9 ja/neen-vragen voor Shari: “Of ik slordig ben? Als ik de kamer deel met Nicky Degrendele wel” p>
Doe jij make-up aan voor een koers?
“Neen. Mijn wimpers zijn te lang en komen sowieso al tot tegen mijn fietsbril. Met mascara zou dat nog erger zijn.”
Heerst er in het vrouwenpeloton meer jaloezie dan in het mannenpeloton?
“Ja! Als er twee meisjes niet overeenkomen, merk je dat meteen tijdens de koers. Of het nu ploegmaats zijn of niet. Als de ene aanvalt, zal de andere haar niet laten wegrijden.”
Is Shari Bossuyt de ideale dochter?
Mama Fabienne: “Ja, maar soms is ze wel een beetje slordig.”
Shari: (gespeeld verontwaardigd) “Hoe kan dat nu? Ik ben nooit thuis. Al durf ik op hotel ook wel eens slordig te zijn, vooral als ik een kamer deel met Nicky Degrendele. Dan houd ik mij niet in.”
Is Shari Bossuyt de ideale schoondochter?
Shari: “Wat voor vraag is dat nu?”
Mama Fabienne: “Na die val van Gerben zeiden zijn ouders toch dat je voor een 19-jarige best volwassen bent en dat je daar volwassen op hebt gereageerd.”
Wordt Shari Bossuyt dit jaar de IJzeren Briek?
(denkt lang na) “Neen. Julie Van de Velde zal goed presteren in Tokio. En de klassiekers zijn toch ook meer haar ding.”
Zien we Shari Bossuyt deze zomer aan het werk in Tokio?
“Hopelijk. Tgoh, als we ons met de ploegenachtervolging toch niet kunnen kwalificeren, is het zo erg als ik ja zeg. Maar ik doe het toch, omdat we op het WK goed zullen presteren.”
Zien we Gerben Thijssen deze zomer in Tokio?
“Neen. De mannen konden zich niet plaatsen met de ploegenachtervolging en voor de ploegkoers is er het vaste duo Kenny De Ketele-Robbe Ghys.”
Is Shari Bossuyt een makkelijke renster om als coach mee samen te werken?
(twijfelt) “Ja, ik luister flink. (richt zich tot haar mama) Hebben ze ooit al geklaagd? Te veel zal ik nooit trainen, maar ik doe wel altijd de oefeningen die ze mij opleggen. Akkoord, ik durf er wel eens over te zagen en klagen, maar ik doe ze finaal wel.”
Kan Shari Bossuyt goed voor zichzelf zorgen?
“Ja, ik kan goed mijn plan trekken. Als mijn mama geen zin heeft om te koken, doe ik dat. Ik bak ook veel. Bananenbrood, appeltaart, pannenkoeken… Ik doe dat graag. We hebben zelfs een airfryer gekocht. Dat is gezonder dan in de pan. Binnenkort wil ik ook eens gembercake proberen te maken. Misschien iets voor tijdens het volgende interview?”
Dames Elite
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier