Rudy De Bie: “Michael Vanthourenhout is regelmatiger geworden”
Slechts één terugkerend fenomeen in het veld deze winter: Mathieu van der Poel steekt er met meerdere koppen bovenuit. Maar hoe hebben de West-Vlaamse crossers het er de voorbije maanden vanaf gebracht? En wat zijn hun kansen op de komende kampioenschappen? Rudy De Bie evalueert en analyseert. “Michael Vanthourenhout is volwassener en sterker geworden”, aldus de gewezen bondscoach.
Rudy De Bie volgde in 2002 Erik De Vlaeminck op als bondscoach van de Belgische veldrijders, een functie die hij 15 jaar bekleedde. Begin juli 2017 werd de Antwerpenaar, intussen 63, aan de kant geschoven en opgevolgd door Sven Vanthourenhout. De Bie, die alle huidige crossers van jongs af aan zag doorgroeien, blijft het veldrijden echter op de voet volgen. Ook hij zag Michael Vanthourenhout vorige zondag in Diegem lang weerwerk bieden aan Mathieu van der Poel. “Michael zette vorige winter al een stap vooruit”, vindt De Bie. “Zie maar zijn tweede plaats op het WK in Valkenburg. De voorbije maanden is hij echter nog beter geworden. Regelmatiger vooral. En dat zie je aan zijn resultaten. Een logische evolutie. Michael is volwassener en sterker geworden. Het BK in Kruibeke? Hij wordt daar een sterke outsider. Het parcours is er niet voor een bepaald type crosser weggelegd. Iedereen kan er aan zijn trekken komen.”
Sterke Vermeersch
De Bie ziet deze winter ook een sterke Gianni Vermeersch aan het werk. “Qua resultaten moet hij zeker niet klagen. En het zou nog beter kunnen, want Gianni had al vaak iets aan de hand. Als er iets gebeurde, zoals een val, was hij er meestal bij. Hoe dat komt? Pech, maar ook de ijver die hij toont om zijn positie te verdedigen. Gianni kende vorige winter een moeilijke periode, maar wat we nu van hem zien, is de bevestiging van twee en drie jaar geleden. Voor het nakende WK in Denemarken is Michael een certitude, terwijl Gianni één van de crossers is die voor zijn plek zal moeten vechten. De plaatsjes zijn, zoals elk jaar, duur. Veel hangt ook af van de Wereldbeker, want als Toon Aerts dat regelmatigheidsklassement wint, mogen we een extra crosser naar Bogense sturen.”
Het WK? Michael Vanthourenhout is een certitude, Gianni Vermeersch zal voor de laatste plaatsjes moeten vechten
Ook in Nicolas Cleppe ziet De Bie wel iets. “Hij boekt progressie, vind ik. De overgang naar de profs is een grote stap geweest, maar hij verdedigt zijn plaats. Geef hem nog enkele jaren en dan zal Nicolas zijn plek wel kunnen verwerven. Dieter Vanthourenhout? Dieter is Dieter, hé. Hij haalt al een paar seizoenen een bepaald niveau, maar we moeten eerlijk zijn: verder dan dat geraakt hij niet.”
WK-favoriet Iserbyt
Eli Iserbyt is de vijfde West-Vlaamse crosser met een profcontract, maar begin februari mag hij voor de laatste keer een gooi doen naar de regenboogtrui bij de beloften. Zijn derde? “In Baal reed Eli dinsdag een heel goede wedstrijd. In Diegem was hij een stuk minder op dreef, maar in Loenhout gaf hij me wel een prima indruk. Zijn toekomst oogt goed, hoor. Hij zet stappen”, is De Bie, geroemd om zijn inschattingsvermogen, er gerust in.
Iserbyts toekomst oogt goed, hoor. Hij zet stappen
“Op het BK in Kruibeke moet hij natuurlijk bij de elite starten, dus als hij daar het niveau van Baal haalt, zal hij zich wel kunnen plaatsen. Op het WK wordt hij de te kloppen man. Dat Tom Pidcock deze winter een iets grotere stap voorwaarts gezet heeft? Hij is twee jaar jonger en zal inderdaad nog meer groeimarge hebben, maar op zo’n dag hangt het van de conditie van dat moment af. Dat is nu eenmaal typisch aan een WK.”
Sterke juniores
Ook in de jeugdcategorieën maken enkele West-Vlamingen op het komende BK (op 12 en 13 januari, red.) kans op eremetaal. Bij de beloften springen Yentl Bekaert en Niels Derveaux erbovenuit. “Yentl kende een moeilijke voorbereiding, kwam er weer door, maar sinds zijn val in Namen staat hij geblesseerd aan de kant. Niels rijdt zeker niet slecht en is bij de beste tien beloften in België, maar als laatstejaars moeten zijn ambities hoger liggen.”
“Bij de juniores verwacht ik een heel open strijd op het BK. Ryan Cortjens zette bijvoorbeeld recent een heel sterke reeks neer. Thibau Nys doet het als eerstejaars uitstekend en rijdt bovendien bijzonder verstandig. Maar ook Jelle Vermoote, Joran Wyseure en eerstejaars Yorben Lauryssen doen het prima. In die categorie zitten we met zes, zeven sterke jongens. (glimlacht) Ja, er zullen er daar na afloop enkelen heel ontgoocheld zijn. Ook voor het WK. Maar voor de toekomst van het Belgische veldrijden is het mooi dat we met zo’n sterke lichting zitten.”
Stress bij nieuwelingen
Bij de nieuwelingen ten slotte vallen vooral Milan Kuypers (tweedejaars) en Iben Rommelaere (eerstejaars) op. “Maar bij die jonge gastjes is het heel erg onvoorspelbaar”, vindt De Bie. “De factor stress kan op zo’n BK een enorm belangrijke factor zijn.”
Veldrijden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier