“Wie heeft er goeie benen in Harelbeke?”: dit is de nieuwe banner van E3 Saxo Bank Classic

Op zoek naar goeie benen in Harelbeke. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De banner van de E3 Saxo Bank Classic werd maandagnamiddag voorgesteld in Harelbeke. Ditmaal staan er twee benen op de banner. Die hebben fietsschoenen aan waar een hak aan zit. Op het rechterbeen prijkt een kousenband en onderaan het been een tatoeage met het logo van de E3 Saxo Classic. Van wie deze benen zijn, wil het organisatiecomité van de WorldTourkoers nog niet kwijt.

De E3 Saxo Classic pakte opnieuw uit met een opvallende banner. Op het eerste zicht eerder braafjes, op het tweede zicht dan toch opnieuw ietsje ‘stouter’. De vraag is dan ook: zijn het nu wel de benen, kuiten en voeten van een dame met gestileerde schoenen met hoge hakken of zijn het de dijen, kuiten en benen van een man?

“Zo doet E3 het al een tijdje, de toeschouwers, supporters en koersliefhebbers op het verkeerde been zetten. Daar is altijd wel een discussie over”, zegt Marc Vanhecke, de ontwerper van de trofee E3. “Het is allemaal goed bedoeld maar Jacques (Coussens) weet goed waar hij mee bezig is: de mensen doen nadenken en misschien wel een beetje controverse zoeken (lacht). Het kan ook zijn dat hij een beetje bang is van de UCI die de scepter zwaait over de koers en over de banners en/of promomateriaal een zegje heeft.”

Van wie zijn de benen?

Volgens persverantwoordelijke Jacques Coussens is het een ‘brave’ banner. “Het is de bedoeling dat de mensen op zoek gaan naar wie het zou kunnen zijn. Op 22 maart gaan we de persoon achter de benen op ons podium halen”, aldus Jacques. “Eerder kwamen we al in de picture met ‘gewaagde’ banners, nu is het ‘braaf’ denk ik toch (lacht). Weet je: vroeger kon er veel, vandaag kan dat niet meer We willen ludiek blijven en de banner dient uiteindelijk slechts om onze datum bekend te maken.”

Leuk detail: de vrouw van Jacques trok naar de schoenmaker om die schoenen zoals op de banner, te laten maken. Zijn antwoord: “Daar zal je nooit op kunnen lopen.” Het leuke voor Jacques en bij uitbreiding het organiserend comité van E3 is nog altijd de ‘spanning’ die ontstaat bij het bekendmaken en tonen van de banner. “We zijn er ons van bewust dat dit een ‘trigger’ is, mensen zijn nieuwsgierig, maar we willen en wilden nooit iemand schofferen of belachelijk maken. We proberen het altijd intrigerend en een beetje mysterieus te houden en ik denk dat we daar blijven in slagen”, glundert Jacques.

Eerdere banners

De nieuwe banner volgt die met ex-renster Ine Beyen uit De Haan. Michel Wuyts en zijn rode rollator zagen we het jaar daarvoor. Nog eerder hadden we ‘Germaine houdt dit jaar haar handen thuis’, een allusie op het feit dat de E3 Harelbeke door de coronapandemie in 2021 noodgedwongen moest georganiseerd worden zonder publiek, de trigger. In 2020 was er de banner ‘Kampioen zijn is plezant’ waarin Greg Van Avermaet te zien was als Carmen, Eddy Planckaert als Xavier, Patrick Lefevere als Boma, Johan Museeuw als Marcske, Freddy Maertens als Oscar en Peter Van Petegem als DDT.

Voor grote commotie en controverse zorgde de banner van 2019 ‘Wie kroont zicht tot prins in Harelbeke?’ waarop twee gebodypainte vrouwen een kikker vormden. De UCI tikte de organisatoren hiervoor zelfs op de vingers waardoor de banner uit het straatbeeld verdween. In 2015 was er ook al een fikse ophef met de banner van de E3 Harelbeke. Daar zorgde toen een opspelende damesjurk met blauwe slip voor. De spreuk was ‘Wie knijpt ze in Harelbeke?’ Toen ook moest die banner na enkele dagen noodgedwongen uit het straatbeeld verdwijnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier