Tim Merlier wint met Kampioenschap van Vlaanderen zijn eerste koers als Europees kampioen

Tim Merlier won zondag in Hasselt het Europees kampioenschap. © BELGA

Tim Merlier (Soudal Quick-Step) heeft vrijdag zijn eerste koers als Europees kampioen meteen gewonnen.

In de 108e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen (cat. 1.1) was hij na 180,2 kilometer met start en aankomst in Koolskamp de snelste in een massasprint. De Nederlander Arvid de Kleijn werd tweede, voor Jasper Philipsen, Lionel Taminiaux, Gerben Thijssen en Jordi Meeus. Met Jules Hesters op tien, eindigde er nog een zesde Belg in de top tien.

Nadat de koers met vijftien minuten vertraging, wegens een incident op het parcours, van start was gegaan, was Jannik Steimle de eerste renner die een kloofje kon slaan. Niet voor lang evenwel. Meer geluk kenden Alex Colman, de Nederlander Sam Gademan en de Zwitser Fabio Christen. Zij gingen er in de tweede ronde vandoor en kregen ruim drie minuten voorsprong.

Met nog vier ronden te rijden moest Gademan zijn metgezellen laten rijden. Colman en Christen begonnen aan de voorlaatste ronde met een voorsprong van 2:15. Met nog 14 kilometer te rijden bleef voorin enkel nog Christen over. Op elf kilometer werd het peloton door een massale valpartij in stukken gereten. Merlier was een van de renners die moesten achtervolgen, maar op vier kilometer was de orde hersteld en volgde de traditionele massasprint voor de Leeuwentrui. Philipsen leek het te gaan halen, maar Tim Merlier en De Kleijn gingen er nog over. Merlier boekte zijn vijftiende zege van het seizoen. In Koolskamp volgt hij Jasper Philipsen op de erelijst op.

“Zondag start ik in de Gooikse Pijl en ook dar wil ik meedoen voor de winst”, verklaarde de Europese kampioen nadat hij in een massasprint het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1) op zijn erelijst gebracht had.

“Het einde verliep nogal hectisch. Op een smalle weg gingen enkele renners zwaar tegen de vlakte. Zelf kwam ik niet ten val maar ik was een van de velen die voet aan de grond moesten zetten. Toen de weg terug vrij was, konden wij beginnen aan onze achtervolgingsrace. Dat duurde een hele poos, ik denk dat we pas in de laatste vier kilometer opnieuw aansluiting vonden met het peloton. Dan moesten wij ons reorganiseren. Kijken wie er nog allemaal mee was van de ploeg en hoe we de spurt zouden kunnen inzetten. Bert Van Lerberghe was ik spijtig genoeg al kwijt en dus werd Warre Vangheluwe opgevorderd om me naar voren te brengen. Hij deed dat heel goed. Ik moest er alleen voor zorgen dat ik er op het gepaste moment uitkwam.”

Eerder won Merler twee etappes in de AlUla Tour (2.1), drie ritten in de UAE Tour (WT), Nokere Koerse (1.Pro), de Scheldeprijs (1.Pro), drie ritten in de Giro, twee in de Baloise Belgium Tour (2.Pro), een rit in de ronde van Polen (WT) en het Europees kampioenschap

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier