Koersminnend Ardooie geniet van zonnige Renewi Tour: “Een van onze topdagen”

De horeca zette zich schrap en Ardooie ontving onder een stralende zomerzon heel wat bezoekers. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De derde etappe van de Renewi Tour kwam donderdagmiddag aan in de Stationsstraat van Ardooie. Het profpeloton vol toppers snelde vijf keer door het centrum. De zesde en laatste passage leidde tot een spannende massasprint tussen de vele supporters die naar de koers kwamen kijken. “Dit is een topdag, al bleef het volk vroeger langer plakken.”

Met titelverdediger Tim Wellens, wereldkampioen Mathieu van der Poel en sprintbommen als Jasper Philipsen, Jonathan Milan, Biniam Girmay en Arnaud De Lie stond er veel schoon volk aan de start van de Renewi Tour. Tim Merlier ging helaas niet meer van start na een valpartij. Het peloton vertrok in Blankenberge voor een tocht van 185 kilometer. Rond 13.40 uur werden de snelle mannen een eerste keer dwars door het centrum verwacht.

De horeca zette zich schrap en Ardooie ontving onder een stralende zomerzon heel wat bezoekers. De renners passeerden namelijk elke 20 minuten langs de Markt richting de Stationsstraat. Iets voor 16 uur werd er aan topsnelheid gesprint voor de overwinning. De Italiaanse beer Jonathan Milan won voor Jasper Philipsen.

Wielergemeente

Naast de Kermiscross en binnenkort het Kampioenschap van Vlaanderen – beter gekend als Koolskamp Koers – is dit de derde professionele wielerwedstrijd in Ardooie. “We zijn een gemeente met een hart voor sport”, weet burgemeester Véronique Buyck (Groep 82). “Dit is belangrijk voor onze grote ondernemingen. Maar we steunen ook wedstrijden voor amateurs. Ardooie is een echte wielergemeente.”

Tessa Vermeersch (19) en haar broer Lowie (12) uit Lichtervelde kwamen met de fiets naar de finish. “Wij zijn grote wielerfans en koersen ook alle twee. Straks houden we een trainingsritje richting huis”, vertelt Tessa. “Ik heb morgen een wedstrijd, dus het is op het gemak losrijden.” “Gelukkig maar, dan kan ik mee”, grapt Lowie.

Optredens

Iets verder van de aankomst hadden enkele bewoners van Residentie Hardoy postgevat. Ook de 101-jarige Maria Lavens was van de partij. “Ik kijk niet echt veel naar het wielrennen, want mijn zicht is niet zo goed meer. Maar ik wou de renners absoluut zien passeren zo vlakbij onze deur.”

De horecabazen breidden hun terrassen uit en genoten van de flinke opkomst. “Dit is een van onze topdagen”, zegt Johan Laridon van café De Groene Dreve. “Het brengt veel volk op de been en onze zaken draaien goed. We helpen elkaar ook met muziekoptredens. Dat is nodig want anders trekt het volk snel weg. De tijd dat de bezoekers lang bleven plakken, lijkt voorbij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier