Zondag eindigt de Ronde van Frankrijk voor de 47ste keer met een koninklijke sprint op de Champs-Elysées. Rijdt Mark Cavendish er zichzelf de geschiedenisboeken in? Wij blikken vooruit met de West-Vlaamse winnaars in Parijs. “Als ik Cavendish was, zou ik zondag mijn afscheid aankondigen”, zegt Johan Museeuw.
Dat de Tour dit jaar voor de tweede opeenvolgende keer door de Sloveen Tadej Pogacar zal gewonnen worden, lijkt al een tijdje duidelijk. De belangrijkste vraag die ons tijdens het slotweekend rest, is de mogelijke tijdritzege van Wout van Aert op zaterdag en een eventuele groene trui voor Mark Cavendish op zondag. De 36-jarige Brit kan voor de vierde keer triomferen op de Champs-Elysées en tien jaar na zijn eerste groene trui opnieuw het puntenklassement op zijn naam schrijven. Hij kan ook het ritzegerecord van Eddy Merckx verbeteren naar 35 stuks. Straf!
Groene trui
Onze provincie heeft wel wat met de traditionele slotsprint op de beroemde kasseien in Parijs. In 2018 strandde toenmalig Belgisch kampioen Yves Lampaert er na een late uitval op een zucht van de eeuwige roem. Drie provinciegenoten gingen hem wel met succes vooraf: Pol Verschuere in 1980, Freddy Maertens in 1981 en Johan Museeuw in 1990. De eerste deed het als één van de weinigen ooit met een late ontsnapping. “Ik moest de sprint aantrekken voor Jos Jacobs, die regerend Belgisch kampioen was”, vertelt Verschuere. “Maar toen ik in het wiel van Ferdi Van den Haute zat, liet Jos het gat vallen. Pas in de laatste bocht ben ik met een kleine versnelling over Ferdi gegaan en won ik solo.”
Voor Freddy Maertens was 1981, op zijn 29ste, het jaar van de heropstanding met drie ritzeges en de groene trui. Op de Champs-Elysées versloeg hij Fons De Wolf en Klaus-Peter Thaler, nadat hij vijf jaar eerder al eens tweede was geworden op de wereldberoemde avenue. Voor Johan Museeuw betekende zijn zege in Parijs in 1990 heel veel. “In de wielersport zijn er een aantal plaatsen waar je ooit wil winnen. De Champs-Elysées is er daar één van. Vandaag ben ik blij dat het mij gelukt is. Het enige wat ik jammer vind, is dat ik nooit de groene trui heb kunnen winnen. Twee keer werd ik tweede.”
Geen simpel rondje
Zondag eindigt de Ronde van Frankrijk al voor de 47ste keer op de Champs-Elysées. In 1975 opende Walter Godefroot de rij. Ook toen al stond er een massa volk langs de kant van het parcours. “Dat is daar geen simpel plaatselijk rondje, hoor”, weet Verschuere. “De snelheid ligt er enorm hoog. Je moet nog fris zitten. En je moet één kilometer snel kunnen rijden. Dat kon ik wel. Het enige verschil met nu is dat alles veel meer uitvergroot wordt. De hele wereld kijkt mee.” Verschuere won tijdens zijn carrière drie etappes in de Tour. “Maar de mensen onthouden vooral die ene ritzege op de Champs-Elysées. Soms zegt men zelf: ah, je hebt er drie gewonnen?”
Mark Cavendish is de uitgesproken favoriet om in Parijs ook de slotrit van de 108ste editie te winnen. “Chapeau voor Cavendish na drie mindere jaren, maar Bennett, Ewan, Groenewegen en Jakobsen ontbreken in deze Tour. Het niveau van de sprinters ligt in deze Tour niet zo hoog als we gewoon zijn”, vindt Verschuere.
Opmerkelijk wel: van de 46 ritaankomsten op de Champs-Elysées werden er slechts zes gewonnen door de renner die dat jaar de groene trui won: Bernard Hinault in 1979, Freddy Maertens in 1981, Djamolidine Abdoujaparov in 1993, Robbie McEwen in 2002, Mark Cavendish in 2011 en Sam Bennett in 2020.
Toch acht Museeuw de kans groot dat de intussen 36-jarige Brit zondag zijn vijfde (of zelfs zesde) ritzege in deze Tour pakt. “En mocht ik hem zijn, ik zou zondag na de uitreiking van de groene trui zeggen dat ik mijn carrière beëindig. (glimlacht) Daar heb ik wel wat ervaring mee. Ik ging stoppen na mijn laatste Parijs-Roubaix, maar op 100 meter van de finish besliste ik om het toch niet te doen. Ik kon het gewoonweg niet. Nochtans zou ik het Cavendish wel aanraden. Alleen de hoogtepunten van een carrière worden onthouden. Het is dus belangrijk om op een hoogtepunt te stoppen. Cav moet op de Champs-Elysées winnen en zeggen: kust ze. Ik weet dat ze hem binnen de ploeg proberen te overtuigen om het te doen en hem misschien wel een nieuwe functie binnen het team zullen aanbieden. Het is maar een tip die ik geef. Deze Tour is een sprookje voor Cavendish. Dit zal hij nooit meer meemaken.”
Fiets huren
Museeuw en Verschuere zullen er zondag niet bij zijn, maar vooral die eerste keert graag terug naar de plaats waar hij één van zijn mooiste successen behaalde. “Ik ben er na mijn carrière nog geregeld naartoe gegaan. Parijs is een stad waar ik graag voor een dag of twee vertoef. En dan ga ik eens wandelen of huur ik een fiets en rijd ik over de Champs-Elysées. Pure nostalgie.”
Profwielrennen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier