Dylan van Baarle rijdt solo naar knappe overwinning in Dwars Door Vlaanderen

Dylan van Baarle kwam in Waregem alleen over de meet.©DIRK WAEM BELGA
Dylan van Baarle kwam in Waregem alleen over de meet.©DIRK WAEM BELGA

Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers) heeft woensdag de 75e editie van Dwars door Vlaanderen (WorldTour), over 184,1 kilometer tussen Roeselare en Waregem, op zijn naam geschreven.

De 28-jarige Nederlander haalde het na een solo die hij opzette bij de beklimming van de Berg Ten Houte, op 51 kilometer van de finish. De Fransman Christophe Laporte bleef nog uit de greep van het peloton en werd tweede. Tim Merlier won de sprint van de grote groep en eigende zich de laatste podiumplaats toe.

Het is voor Van Baarle zijn eerste zege van het seizoen. Afgelopen weekend was de Nederlander al goed op dreef met een zevende plaats in de E3 Harelbeke en een achtste stek in Gent-Wevelgem.

Het stralende lenteweer zorgde ervoor dat het peloton er van bij de start van de wedstrijd een razende vaart op na hield. In het eerste wedstrijduur werden liefst 50 kilometers afgewerkt. Toch vond Ethan Hayter het allemaal te traag gaan. De Brit kreeg wat verderop het gezelschap van Jelle Wallays en Florian Vermeersch en zo kregen we na 85 kilometer koers drie leiders.

Taaienberg

Het peloton liet het trio nooit echt ver weg rijden. Op de Knokteberg zette Florian Vermeersch zicht recht. Het peloton volgde intussen op een minuut. De nervositeit in de grote groep nam toe en dat resulteerde in enkele valpartijen. Bij het opdraaien van de Taaienberg testte Greg Van Avermaet even de benen en hierdoor werden Wallays en Hayter ingelopen.

Dylan van Baarle achtte dan zijn moment gekomen. De Nederlander stoof er op de Berg Ten Houte vanonder. Achter Van Baarle vormde zich een groepje met Tim Wellens, Jasper Stuyven, Florian Sénéchal en Alexander Kristoff. Bij dat gezelschap keek men elkaar het wit uit de ogen waardoor ook Mathieu van der Poel en wereldkampioen Julian Alaphilippe konden aansluiten.

Bij de beklimming van de Knokteberg zette Van Avermaet andermaal spanning op de benen. Met nog 30 kilometer voor de finish telde Van Baarle nog een voorgift van 25 seconden op een achtkoppige groep met Florian Sénéchal, Rui Oliveira, Jasper Stuyven, Victor Campenaerts, Luke Durbridge, Christophe Laporte, Greg Van Avermaet en Warren Barguil. Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe hadden zich laten verrassen en volgden wat verderop in het peloton.

Erelijst

Van Baarle bleef een mooi tempo ontwikkelen en vatte de kasseizone van de Herlegemstraat, de laatste hindernis van de dag op 8 kilometer van de finish, aan met een voorsprong van 30 seconden op de groep met Stuyven en Van Avermaet en een minuut op het peloton. De Nederlander kwam niet meer in de problemen en mocht uitgebreid het zegegebaar maken op de Verbindingsweg van Waregem. Achter hem kon enkel nog Christophe Laporte uit de greep van het peloton blijven. Tim Merlier won de groepsspurt en werd derde.

Van Baarle volgt zo zijn landgenoot Mathieu van der Poel op op de erelijst van Dwars door Vlaanderen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.