De IJzeren Briek 2021 zal meer Briek zijn dan Briek zelf ooit geweest is

Mauri Vansevenant en Yves Lampaert in oktober 2019. (foto Layla Vancompernolle) © Layla Vancompernolle
Tom Vandenbussche

Bij het ter perse gaan van deze krant was de stemming voor de IJzeren Briek 2021 nog niet voorbij en kenden we de opvolger van Yves Lampaert dus nog niet. Wat toen wel al duidelijk werd, was dat diezelfde Lampaert, 30 jaar intussen, lang niet zeker was van een vierde opeenvolgende zege in onze verkiezing van de beste West-Vlaamse profwielrenner van het seizoen. Daar is één man verantwoordelijk voor: Mauri Vansevenant, 22 jaar intussen en een van de Belgische wielerrevelaties van 2021.

Heb je de voorbije week ook jouw stem uitgebracht op kw.be? Heb je gekozen voor Lampaert of voor Vansevenant? Het kan de doorslag gegeven hebben, want nooit eerder was de strijd voor de IJzeren Briek zo spannend. Enkel de eerste editie, in 2015, verliep op gelijkaardige wijze. Serge Pauwels had drie weken lang geschitterd in het hooggebergte van de Tour en werd door onze jury vakkundig op nummer één geplaatst. Dat was echter buiten de lezer en West-Vlaamse profs zelf gerekend. Zij plaatsten de prestaties van Jens Debusschere, die een uitstekend seizoenseinde had gekend, boven de aanvalslust van de ingeweken Antwerpenaar.

De IJzeren Briek 2021 zal meer Briek zijn dan Briek zelf ooit geweest is

De jaren erna ontbrak het de IJzeren Briek aan spankracht. Timothy Dupont overvleugelde Jan en alleman na afloop van zijn wonderjaar 2016 en sinds 2017 stak Yves Lampaert ver boven zijn West-Vlaamse collega’s uit. Jens Keukeleire (2017), Jelle Wallays (2018) en Xandro Meurisse (2019) benaderden hem nog het meest, maar veel tegenstand moest Lampaert niet dulden. Na een coronajaar zonder IJzeren Briek is de spankracht echter groter dan ooit. Ons jaarlijks wielergala van WestSprint belooft volgende week donderdag dan ook een beklijvende climax te krijgen. Koos West-Vlaanderen voor de immer charmerende Lampaert, die dit seizoen zijn grote klassieke zege miste maar binnen zijn team een onmisbare schakel blijft? Of werd geopteerd voor de jonge, verfrissende verschijning van Mauri Vansevenant, die vooral tijdens het voorjaar bergop schitterde en in augustus maar net naast ritwinst in de Vuelta greep? Wie het ook wordt, Yves Lampaert en Mauri Vansevenant zijn dé twee voorbeelden van hoe een jeugdrenner zijn weg naar een profcarrière moet uitstippelen. De IJzeren Briek van 2021 zal meer Briek zijn dan Briek zelf ooit geweest is. .

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.