Afscheidnemende bondscoach Sven Vanthourenhout krijgt trofee voor Ploegleider van het Jaar

© BELGA

Sven Vanthourenhout is dinsdag in Kruisem in de bloemetjes gezet als Ploegleider van het Jaar op het Gala van de Kristallen Fiets. De afscheidnemende bondscoach ontving de trofee voor de tweede keer, na 2022.

Vanthourenhout kreeg van de vakjury, bestaande uit wielerjournalisten, oud-winnaars, bondsleden en Belgische wielercoryfeeën, 730 punten. Hij bleef daarmee Christoph en Philip Roodhooft (520 punten), de sterke figuren achter het Alpecin-Deceuninck-team van Mathieu van der Poel, voor. De broers Roodhooft werden verkozen tot Ploegleider van het Jaar in 2021 en 2023. De derde plaats in de verkiezing was voor Klaas Lodewyck (332 punten), sportdirecteur bij Soudal Quick-Step. Kenny De Ketele (178 punten), die stopt als bondscoach op de piste, en Jolien D’hoore (148 punten), sportdirectrice bij AG Insurance-Soudal, maakten de top vijf vol.

Voor Vanthourenhout kwam er na het WK van eind vorige maand in het Zwitserse Zürich een einde aan zijn ambtsperiode als Belgisch bondscoach op de weg en in het veld. Op de weg was hij selectieheer sinds november 2020, in de cross had hij de teugels in handen sinds augustus 2017.

Op zijn palmares prijken talrijke internationale titels. Dit jaar behaalde hij met Remco Evenepoel nog dubbel olympisch goud in Parijs en een nieuwe wereldtitel in het tijdrijden. Tim Merlier zorgde voor EK-goud op de weg in Limburg. België won in totaal 99 medailles onder Vanthourenhouts bewind. “Maar ik ben maar een schakel in het grote geheel”, benadrukte de 43-jarige West-Vlaming.

“Het is genieten vanavond, na een fantastisch wielerjaar”, zei Vanthourenhout met een grote glimlach. “We mogen heel fier zijn na een geweldig, een uniek jaar. Ik ben daar een schakel in, ik heb mijn rol en luister naar mijn renners, maar heel veel mensen hebben hieraan meegewerkt. Dit is een succesverhaal van heel veel mensen. Er is heel veel kennis in de wielerwereld. We hebben in een groot wielerland als België heel veel goede mensen met een passie voor wielrennen. En ik ben er daar slechts eentje van. Het is fantastisch deze trofee te mogen ontvangen.”

België won in totaal 99 medailles onder Vanthourenhouts bewind. Dinsdag kreeg hij de 100e medaille uit handen van zijn partner Celine Maenhaut en zonen Stan en Seppe. “Het waren heel succesvolle jaren, maar dat is ook relatief”, bleef de afscheidnemende bondscoach van de weg en het veld nuchter. “Ik heb van alle medailles genoten, van medailles van Remco en Wout, maar ook van titels in het veld, van jeugdkampioenschappen. Het is een periode geweest waarin ik heel veel leuke momenten heb kunnen delen met heel veel leuke mensen. We zijn vaak heel veel uren samen onderweg en delen veel emoties. Dat zijn zaken die ik voor altijd zal onthouden. Ik deel deze trofee graag met al die mensen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier