PK in eigen stad voor Mateo Vandamme

Mateo Vandamme: "Zondag moet ik kunnen uitrijden." (Foto WO)
Redactie KW

Mateo Vandamme (14) start zondag op het provinciaal kampioenschap voor eigen volk. De derdejaarsaspirant hoopt om minstens uit te rijden. “Als er wind staat, kan het wel eens een afvallingsrace worden”, aldus de jongeling uit Menen.

“Het is ondertussen mijn derde seizoen dat ik aan wielrennen doe. Door mijn neef Stan Dewulf, die aan zijn debuut als prof bezig is bij Lotto-Soudal, ben ik begonnen met koersen. Ik ben veel naar hem gaan kijken en ik ben nog steeds een trouwe supporter”, begint de renner van Zannata-Galloo CT Menen. “Als eerstejaarsaspirant kon ik makkelijk mijn draai vinden in het peloton. Ik herinner me nog goed mijn allereerste koers ooit, in Poperinge. Vlot kon ik mijn wedstrijd uitrijden. Mijn tweede jaar verliep echter wat minder. Ik moest afrekenen met mechanische pech. Meermaals was mijn ketting geblokkeerd. Daarnaast gooide ook mijn groeispurt roet in het eten. Mijn fietspositie was niet meer optimaal en moest meerdere keren aangepast worden. Bijgevolg ging het fysiek ook slechter”, blikt Matteo met gemengde gevoelens terug.

Met de ploeg hebben we het parcours op het industrieterrein al eens verkeerd. De wind kan zeker een beslissende factor zijn

“Maar ondertussen verloopt het weer goed. Het lukt niet altijd om in de eerste groep te blijven. Ik moet me meestal beperken tot volgen. Maar ik doe mijn best om toch aanvallend te rijden. Afgelopen weekend heb ik gereden in Rumbeke. Daar kon ik nog eens te benen testen met het oog op zondag. Het moet zeker lukken om te kunnen uitrijden. Met de ploeg hebben we het parcours op het industrieterrein al eens verkeerd. Vlak met voldoende bochten zullen de koers hard maken. Bovendien is er weinig beschutting. Dus de wind kan zeker een beslissende factor spelen. Dat is niet echt mijn ding, maar op karakter kan ik ver komen. Ik ben blij dat het vlak is, want de heuvels laat ik liever links liggen. Ik zou graag de eerste van een groepje zijn”, rondt Vandamme die elektromechanica volgt in het VTI van Menen af.

Wielerjeugddag Menen

Zondag 2 juni. Organisatie: KWSC Menen. Inschrijving in ‘T Veer, Industrielaan, 32. Programma: miniemen vanaf 10 uur, PK aspiranten met start 12-jarigen om 14.30 uur (voor 20 km over 9 ronden), 13-jarigen om 15.30 uur (voor 25 km of 11 ronden) en 14-jarigen om 16.30 uur (voor 35 km of 15 ronden). Parcours: Industrielaan, Ropswalle, Wervikstraat, Ringlaan, Industrielaan.