Maxime Vinckier sluit sterk eerste seizoen als nieuweling af met tiende plaats in WestSprint

Maxime Vinckier moest op het PK in De Panne enkel Alec Segaert voor zich dulden. Ook op het VK behaalde hij zilver. (Foto Bart) © VDB
Stijn Moerman

Een van de revelaties van het 2018 is Maxime Vinckier. Als 14-jarige eerstejaarsnieuweling liet hij meteen enkele knappe prestaties optekenen, waaronder een zege en zilver op zowel het West-Vlaams als het Vlaams kampioenschap op de weg. Die prestaties leverden de Roeselarenaar van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare de tiende eindstek in WestSprint op.

“Met vier podiumplaatsen en één overwinning mag ik zeker niet klagen over mijn eerste seizoen als nieuweling”, opent Maxime Vinckier, die op 13 november zijn 15de verjaardag mag vieren. “Begin april behaalde ik mijn eerste podiumplaats met een tweede stek na Ramses Debruyne. Daarna werd ik in mei in twee weken tijd twee keer tweede. Zowel op het provinciaal als op het Vlaams kampioenschap veroverde ik zilver. Mooi, maar op het moment zelf was ik enorm ontgoocheld. Na dat zilver op het PK startte ik op het VK om te winnen. Met het einde in zicht zette ik alles op alles en raakte ik solo voorop. Jammer genoeg raakte Thomas Szkandera nog in mijn wiel, waar hij op 150 meter van de streep perfect uitkwam. De emoties liepen hoog op na afloop.”

“De kampioenschappen zijn uiteraard opnieuw een doel. Hopelijk kan ik eens zo’n trui mee naar huis nemen. Ik heb het gehad met die ereplaatsen”

“Na mijn derde plaats op de Bosmolens in Izegem trok ik eind juli met vertrouwen naar het BK, maar dat werd een tegenvaller. Ik kende een mindere dag en dan zakte mijn zadel ook nog eens een beetje. Mijn koers was dus helemaal om zeep. Na nog enkele ereplaatsen had ik niet meer gedacht om een koers te kunnen winnen, maar in Alveringem halfweg september was het plots toch raak. Er stonden echt veel goede renners aan de start, maar in de laatste kilometer raakte ik alleen voorop en was mijn eerste zege als nieuweling een feit.”

Na de herfstvakantie hervat Maxime, die IW volgt aan het VTI in Roeselare, de training om in zijn tweede jaar als nieuweling nog beter voor de dag te komen. “In het begin ga ik vooral lopen en zwemmen om mijn conditie op te bouwen. Daarnaast haspel ik ook met vrienden toertochten met de mountainbike af. Pas halfweg december haal ik de koersfiets van stal.”

Kampioenschappen

“Ik hoop in 2019 een koers te winnen en weer wat sterker te worden. Ik zal deze winter hard trainen en nog intensiever werken. De kampioenschappen zijn uiteraard opnieuw een doel. Hopelijk kan ik eens zo’n trui mee naar huis nemen. Bij de aspiranten werd ik ook al eens tweede op het PK. (lacht) Ik heb het ondertussen een beetje gehad met die ereplaatsen. Ik zal ook af en toe eens een grote koers meepikken. Dit seizoen heb ik al geregeld mijn kans gekregen van de ploeg om ervan te proeven en ik heb er heel wat van bijgeleerd. Hopelijk pluk ik daar volgend seizoen de vruchten van.” (SM)