Koersen in Langemark: “Als het mag, organiseren we. Uit liefde voor de koers”

Jean-Marie Callewaert en Rik Vervenne, twee bezielers achter de jeugdkoersen in Langemark, hopen dat er dit jaar nog gekoerst kan worden. (foto RB)
Tom Vandenbussche

Langemark is een wielergemeente bij uitstek. Ook dit jaar was het de bedoeling om tal van koersen te organiseren, maar daar stak het coronavirus een serieus stokje voor. Toch hoopt KWC De Verenigde Sportvrienden Langemark dat ze hun laatste wedstrijden van 2020, voorzien voor augustus en september, toch nog kunnen laten plaatsvinden.

Op zondag 16 augustus staat een wedstrijd voor beloften en elite zonder contract in Langemark-Madonna op het programma. Twee dagen later mogen de juniores op hetzelfde parcours hun ding doen. “We zijn aan het afwachten”, vertelt Rik Vervenne. “Als we mogen organiseren, zullen we het doen. Of het zou moeten zijn dat de cafés tot begin september gesloten moeten blijven. Dan hebben we onze twijfels. Er is een kleine mogelijkheid om ook dan te organiseren, want we zouden voor de inschrijvingen naar het cultureel centrum ‘t Madointje kunnen uitwijken. Maar dat is echt de allerlaatste optie. Dat zouden we liever niet doen. Maar als het mogelijk is om te koersen, zullen we het zeker doen. Uit liefde voor de koers.”

Het zijn geen makkelijke tijden, zeker niet op vlak van sponsoring. “Elk jaar geven we in juni een maaltijd om onze koersen deels te bekostigen”, aldus Vervenne. “Maar die is uiteraard afgelast. Een zaal met 200 mensen is niet toegelaten. En bij de mensen langsgaan met kaarten moet je dezer dagen ook niet doen.”

Gemeente is pro

Op zondag 27 september zouden in het centrum van Langemark ook nog wielerwedstrijden voor aspiranten en miniemen moeten plaatsvinden. Drie dagen later wordt er vervolgens afgesloten met het jaarlijkse avondcriterium voor beloften en eliterenners zonder contract. “Drie wedstrijden van ons zijn intussen afgelast”, vertelt Jean-Marie Callewaert. “In juni die in Sint-Juliaan en de Hagebos, net als onze OVWF-koers in juni. Hopelijk kunnen de wedstrijden op de Madonna wel verreden worden. Onze koersen ter gelegenheid van de kermis in Langemark vallen gelukkig maar op het einde van de maand september. Als het mag, willen we zeker organiseren. De aanvraag bij de gemeente hebben we nog niet ingediend. We wachten eerst op meer duidelijkheid. De gemeente is alleszins voorstander om de koersen te laten plaatsvinden, tenminste als de maatregelen om te organiseren tegen dan versoepeld worden. Zelfs als de horeca tegen dan niet open mag, is dat geen onoverkomelijk probleem. Financieel zal het dan niet zo’n succes zijn, maar dat nemen we er dit jaar graag bij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.