“In die tijd was de koers nog echt hard labeur”: 90 jaar geleden won Jef Demuysere Milaan-San Remo
Met Milaan-San Remo is er zaterdag een topkoers. Het is ondertussen 90 jaar geleden dat Jef Demuysere (1907-1969) uit Wervik de winnaar werd. Tijdens het Jef Demuyserejaar in 2007 was de tabaksstad een jaar lang in de ban van zijn legendarische wielerheld. Jef Demuysere, in de volksmond ‘Tjeppen Demuysere’, werd toen honderd jaar geleden geboren. Op de hoek van de Ommegang- en Geluwestraat staat een bronzen beeld van Jef, gemaakt door Willy Calis.
De flandrien eindigde in de Tour de France tweemaal op de tweede plaats en werd ook nog eens vierde en achtste. Hij woonde op de hoek van de Molen- en Geluwestraat, waar nu Johan Deneut en Christine Decorte wonen. Jef overleed in 1969 in Antwerpen, waar hij een fietsenhandel uitbaatte, na een hartaanval. In april 2007 werd de Jef Demuyserestraat onthuld en aan Tjeppen postuum het ereburgerschap toegekend.
Kunstenaar Willy Calis is afkomstig uit Wevelgem en woonde vroeger in Lendelede. Hij gaf les aan het VTI in Izegem. Hij woont nu in een mooie boerderij van zijn schoonouders, schuin tegenover de zetelfabriek Confortluxe. Hij is gehuwd met Christine Vandecandelaere. Willy (80) is zeer verheugd met onze vraag om aan het bronzen beeld af te spreken. “Op die manier komt de kunst in de kijker”, zegt Willy “Ik was er destijds heel fier op toen ik door de stad werd gevraagd om een beeld van Jef Demuysere te maken. Het was onverwacht. Aan de academie in Tielt was ik toen volop bezig aan mijn opleiding om me uit te drukken in beelden.”
Inspiratie uit boek
“Raymond Feys zaliger uit de Vagevuurstraat schreef samen met zijn zoon het boek Werviks Wieler Wel en Wee en daar staat heel veel in over Tjeppen. Ik had heel goede contacten met Raymond. Uit de info in het boek haalde ik mijn inspiratie om mijn beeld te maken. De wereld van in die tijd kende ik niet. Toen ik de vraag kreeg van het stadsbestuur, sportte ik ook veel. Ik liep wel een tiental marathons. Jef Demuysere koerste in een tijd dat de sport nog hard labeur was. Dat waren nog de echte. Nu is het allemaal luxe.” (lacht)
Een van ons
Het was opmerkelijk toen tijdens corona het beeld van Jef Demuysere een …mondmasker droeg. “Ik liet dat gebeuren en vond het niet erg”, zegt Willy. “Wie het daar hing, weet ik niet maar het was ook een symbolische daad om aan te tonen dat Jef Demuysere tijdens de pandemie een van ons was. Er is ook een moment geweest dat Jef een koerspetje droeg. Dat allemaal is een teken dat ze hem hier in Wervik niet vergeten zijn en het beeld wordt opgemerkt.”
“In Wervik is men Tjeppen duidelijk nog niet vergeten”
Willy Calis is trots op zijn bronzen beeld. “Dat ik ook zelf onderhoud”, klinkt het verrassend. “Ik bewerk het met een speciale soort was voor bronzen beelden. Dat doe ik normaal voor de winter.”
Met de houding van Tjeppen op de sokkel in blauwsteen wil de beeldende kunstenaar emoties uitdrukken. “De kracht van de emoties sprak me aan”, zegt Willy. “Daardoor krijgt een renner vleugels en kan hij buitengewoon gaan presteren.” Hij volgt de koers ook, maar vooral atletiek. “Dat is meer mijn ding”, zegt Willy, die het zeer spijtig vindt dat het zwembad Ter Leie zal worden afgebroken. “Zo’n architectuur”, zegt hij. “Ontwerper Lucien Cnockaert zaliger was een groter kunstenaar dan ik.”
Tadej Pogacar
Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober neemt Willy voor de zoveelste keer deel aan Buren bij Kunstenaars, maar eerst is er zaterdag Milaan-San Remo, met Tadej Pogacar als een van de grote favorieten. Het zou wat zijn als de Sloveen 90 jaar na Tjeppen Demuysere wint, want hij heeft ook een link met Wervik: de tweevoudige Tour-winnaar heeft in sfeercafé Black Pearl op het Sint-Maartensplein immers een supportersclub.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier