Hollebeke viert mooie ereplaatsen van hun wielerheld Marvin Odent

Hollebeke verwelkomde maandagavond hun sportheld Marvin Odent. © gf
Anton Peene Reporter

Marvin Odent heeft zijn eerste Paralympische Spelen achter de rug. Zijn dorp Hollebeke leefde hard mee en ging voor de wegrit met een bus naar Clichy-sous-Bois. Bij zijn thuiskomst stond een delegatie dorpsbewoners hun lokale wielerheld op te wachten.

Marvin (40) mocht voor het eerst meedoen aan de Paralympische Spelen. Hij nam deel in de categorie MH3 en reed naar een vierde plaats in de tijdrit en een zesde plaats in de wegrit. In de tijdrit strandde hij op zeven seconden van brons, ook in de wegrit deed hij lang mee voor die bronzen plak. Het goud was twee keer voor de ongenaakbare Fransman Thomas Bosredon. Vooraf tipte Marvin hem ook al als topfavoriet.

Vanuit zijn woonplaats Hollebeke vertrokken er voor de wegrit twee supportersbussen. Een initiatief van de Koersduvels. “Het was een fantastische ervaring”, zegt Ignace Dumortier, een van de trekkers van dit initiatief. “De eerste bus werd gevuld met dorpsgenoten uit Hollebeke, maar ook uit Zillebeke. In de tweede bus waren er een 15-tal rolstoelgebruikers mee. Om 10 uur vertrokken we richting Clichy-sous-Bois. Het was slecht weer en we hadden een beetje file. We namen contact op met het gemeentebestuur waar we zo dicht mogelijk konden parkeren. Uiteindelijk konden we uit de bus stappen vlakbij het politiecommissariaat en waren we ongeveer een halfuur voor de start ter plaatse. Daarna hebben we ons verspreid over het parcours. Er was ook een doorsteek voorzien, waardoor we hem twee keer per ronde konden aanmoedigen. Marvin heeft in de wegrit veel kopwerk gedaan en zijn concurrenten voor het brons hadden op de laatste klim nog iets meer in de tank. Hij mag heel trots zijn op zijn prestaties.”

Twee dagen na de wegrit volgde normaal nog de estafette. Die viel uiteindelijk in het water door materiaalpech bij landgenoot Jonas Van de Steene. “De zware crash van Jonas gebeurde toen wij daar waren. Het was een serieuze domper op een prachtige dag. Maandagavond kwam Marvin dan thuis en hebben we hem verrast met een mooie verwelkoming. Het waren slopende weken voor Marvin, maar hij maakte toch nog even tijd voor ons. Het is een zalige gast.”

Binnenkort zal Ignace opnieuw kunnen supporteren voor zijn kameraad. “Het WK in Zürich komt er nu heel snel aan. Dan leggen we geen bus in”, lacht Ignace. “We volgen het uiteraard van thuis uit. Of we al geboekt hebben voor Los Angeles 2028? Er is tussen pot en pint al over gesproken, maar daar komt veel meer bij kijken dan een dagje naar Parijs.”

Lees meer over: